25 / 04 / 2024

Bursa'da bina sorununa tek çözüm istimlak!

Bursa'da bina sorununa tek çözüm istimlak!

Bursa Haber Gazetesi köşe yazarı olan Yusuf Kotaman bugünkü yazısında Bursa'daki kentsel dönüşüm çalışmalarını anlattı. İşte o haber...



Kentsel dönüşüm hikâyesi, bir başladı, pir başladı. Bakalım neler olacak? Öncelikle kent merkezinde Çarşamba ve Altıparmak arasında kalan çok geniş ve çok fazla insanın yaşadığı bir bölge var. 


İşte bu bölgenin sakinleri ki, büyük çoğunluğu da aynı yerde mülk sahibidir. Bu kentsel dönüşüm meselesinin kısa sürede çözülmesi için bekliyorlar. 

Ancak; 

Bölge mahalleleri buna ne derce hazır ve bölgedeki kentsel dönüşümler için projeler ne alemde bilen yok. 


Binaların çok eski olması, sokakların tek bile yıkımla düzenlenmesini gerektiriyor. Aksi halde hafriyat ve temel çalışmalarında büyük yıkımlar ve hayati tehlike oluşturacak çökmeler yaşanabilir. Gerçi bu bölgede şimdiye kadar büyük deprem yaşanmadığı için halimize şükretmek zorundayız. Bildirilen deprem senaryolarının hiç birisi bu mahalleleri içermiyor. Çünkü binaların durumu gerçekten içler acısı. Her ne kadar çok katlı olmasalar da gerek zemin, gerekse yapıdan kaynaklanan eksiklikler çok fazla. 


Elektrik tesisatları bile çoğunun 30 yılı aşkın bir süredir yenilenmedikleri için yangın riskleri de en az yıkılma riskleri kadar yüksek. 


Kapısından, penceresine varıncaya kadar her biri tekrar elden geçirilmeyecek kadar eski ve köhne. Ancak bu mahallelerin yaşayan insanlarını belli noktalara toplayıp yapılacak yüksek binalar da şu an mevcut Doğanbey görünümü oluşturacak, işte bu kesin. 


Doğanbey  TOKİ  konutları gerek, Bursa gerekse ülke gündeminde uzun süre yer tuttu. Hala Bursa'ya gelirken kente saplanmış kazık gibi duruyorlar. 

Silüetin bozulmaması için yapı yükseklikleri yine en fazla 5 kattan ibaret olmalı bu da bölge halkını aynı alana sığdıramamak demek. 


Çarşamba ve Merinos arasında kalan bölge tamamen park alanı olarak planlandığı da düşünülürse ciddi anlamda bir ikamet sorunu yaşanacak gibi görünüyor. 


Sorun sadece zemin ve bina sorunu değil, anlayacağınız. Bir de ikamet sorunu eklenince en iyisi kökten istimlak gibi görünüyor.



Yusuf KOTAMAN/Bursa Haber 


Geri Dön