28 / 03 / 2024

Bursa'da inşaat sektöründe iş güvenliği semineri verildi!

Bursa'da inşaat sektöründe iş güvenliği semineri verildi!

İnşaat Mühendisleri Odası ( İMO ) Bursa Şubesi tarafından Peri Kalıp işbirliği ile inşaat Sektöründe Endüstriyel Kalıp ve iskele Sistemleri' semineri düzenlendi.



İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi tarafından Peri Kalıp işbirliği ile inşaat Sektöründe Endüstriyel Kalıp ve iskele Sistemleri' semineri düzenlendi. İnşaat Mühendisi Hasan Bakırel ve Ahmet Murat Sevgi tarafından düzenlenen seminerde, kalıp iskeleleri ve dikkat edilmesi gerekenler aktarıldı. Bakırel, betonarme kalıpların düzgün bir yüzey çıkartması için az parçalı, kalıplarının da TSE standartlarına uygun olması gerektiğine dikkat çekti. Kalıpların kullanımının basit olması gerektiğini kaydeden Bakırel, "Kalite, teknik ve ekonomik olarak bir standardı olmalı; özellikle iskele, çelik üretiminde belli bir sertifikaya sahip olması şart" dedi. 

YÜK HESABI... 

Döşeme kalıplarında hesap yapılırken dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Bakırel, "Betonun kendi yükü, hareketli yük, yüksek iskelelerde burulma ve devrilme hesabı, bir de açık alanlar ve rüzgâra tabi alanlar varsa rüzgâr yükü hesabı yapılması gerekiyor. İskele çökmesi sonucu yaşanan iş kazaları bize doğru hesabın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor" diye konuştu. 

İSKELEDEKİ TEHLİKELER

İnşaat Mühendisi Ahmet Murat Sevgi de iş iskelelerinde var olan tehlikelerle ilgili, "Türkiye'deki iş kazalarının büyük bir çoğunluğu yüksekten düşmeden kaynaklanıyor. Zayıf ankraj bağlantıları sonucu iskelenin devrilmesi, çökmesi en büyük tehlikelerden birisi. Olumsuz hava koşulları, düşen nesneler ve elektrik, ayakların altına 5'e 10 malzeme konulması ve iskelenin güvensiz, tabanı sağlam olmayan şekilde kurulması, ayarlı ayak kullanılırken taban plakasının olmaması, iskelenin dizayn yükünden fazla yüklenmesi sık karşılaşılan hatalar. İskelenin devrilmesi ve çökmesi tamamen yüksekliğine ve taban alanının kısa kenarına bağlıdır" dedi. 


Yeni Dönem 


Geri Dön