19 / 04 / 2024

Bursa'da kaçak yapılaşmaya izin verilmeyecek!

Bursa'da kaçak yapılaşmaya izin verilmeyecek!

Bursa Valisi Şahabettin Harput kaçak yapılaşmanın Bursa'nın en önemli sorunlarından biri olduğunu söyledi



Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kentteki kaçak yapılaşma sorunuyla ilgili, "Kurallara uymayanlar, çevreyi, Bursa'yı zehirleyenler kesinlikle affedilmeyecek. Şimdiden sonra bunlara taviz verilmeyeceğinin çok iyi bilinmesi gerekiyor" dedi. Altepe, Bursa Valisi Şahabettin Harput ve 7 merkez ilçesinin belediye başkanlarıyla birlikte düzenlediği basın toplantısında, kaçak yapılaşmanın Bursa'nın en önemli sorunlarından biri olduğunu söyledi. Bursa'da kaçak yapılaşmanın alışkanlık ve kültür haline geldiğini, ancak
kentte yaşayan insanların kurallara uyması gerektiğini ifade eden Altepe, "İnsanlar yaşadıkları şehirlere sahip çıkmalı. Çünkü bu şehirler bizlere emanet. Onları tahrip etmeden gelecek nesillere daha iyi bir şekilde aktarmalıyız. Bursa'nın bu önemli sıkıntısını çözeceğimize inanıyoruz" dedi.

Altepe, Türkiye'de birçok şehrin bu sorunu çözdüğünü, artık Bursa'nın da kangren haline gelmiş bu sıkıntıdan kurtulması gerektiğini vurgulayarak, "Bursa'nın güzellikleri tahrip edilmemeli. Bu konuda valilik ve belediyeler
olarak elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Sağlıklı Kentler Birliği'nin başkanı olan Bursa'nın bu kimliğine yakışır hale gelmesi gerekiyor. Bu konuda tüm kurum ve kuruluşlarımızla birlikte topyekun bir mücadele başlattık" diye konuştu. Kaçak yapılaşmanın sadece ilçe belediyelerinin sorunu olmadığını ifade eden Altepe, çıkan yasalarla birlikte, yaklaşık 5 yıla kadar hapis cezası olan bir suç işleniyorsa buna tüm kurum ve kuruluşlar ile kent dinamikleri karşı çıkması gerektiğini ifade etti. Altepe, şunları kaydetti:

"En ufak bir eksiklikte iş yerlerinden hesap soran kurum ve kuruluşlar, ovanın ortasında betonlar dökülürken sessiz kalıyorlarsa, burada bir eksiklik var. Burada sadece inşaatı yapan kişiler değil, onlara malzeme, beton satan firmalar, inşaatları gerçekleştiren firmalar hakkında da cezai işlemlerin aynı sertlikte yapılması gerekiyor. Bu konuda en ufak bir taviz verilmeyecek. En kısa zamanda olayın üstüne giderek, tespit edilen bir olayın 3 gün içinde yıkımı gerçekleşecek. Bu işten kesinlikle taviz verilmeyeceği görülmüş olacak. Vatandaşlar için caydırıcı olacağını düşünüyorum. Bu konudaki çalışmalarımızı başlattık. Kadrolarımızı kurduk. Eksikliklerimizi giderdik. Uydudan takip sistemini harekete geçirdik. İlçe belediyeleriyle koordinasyon çalışmalarımız hızlandı. Altyapı kuruluşlarıyla irtibata geçtik ve artık bu tür yapılara kesinlikle hizmet verilmemesi, su ve elektrik bağlanmaması gibi uyarılarda bulunduk. Özellikle 2004 yılı sonrasında yapılan tüm yapılar bu konuda mağdur olacak. Kurallara uymayanların, çevreyi, Bursa'yı zehirleyenler kesinlikle affedilmeyecek. Şimdiden sonra bunlara bir taviz verilmeyeceğinin çok iyi bilinmesi gerekiyor. Bununla ilgili tüm kurumlarla gerekli yazışmaları yaptık.
Hazır beton firmalarını son bir kez uyardık."

Bursa Valisi Şahabettin Harput da kaçak yapılaşmayla mücadelede tarihi bir gün yaşandığını ifade ederek, Bursa'nın modern bir Avrupa şehri, tarih ve deprem şehri olmasına rağmen bugüne kadar konuyla ilgili bir şey yapılmadığını söyledi. Bursa'nın ekonomik ve sosyal cazibesinin göçe neden olduğunu anlatan Harput, şöyle devam etti: "Karar verdik, kanunsuz ve kaçak yapılaşmaya izin verilmeyecek. Kaçak yapılaşmanın büyük bölümünün ihtiyaç olduğu için değil, rant sağlamak amacıyla yapılıyor. Evleri yıkılanlar, 'mağdur olduk' diye belediyelere gitmesinler. Kaçak yapılaşmayla mücadelede emniyet ve jandarmada destek olacak. Yıkımlara 2 kazma vurularak değil bina tamamen yıkılana kadar yapılacak. Kaçak yapıma müsaade ve müsamaha gösterilmeyecek." Harput, vatandaşları kaçak yapılaşmaya iten ruhsat problemine çözüm  bulmak için Bayındırlık ve İskan Bakanlığına öneri sunduğunu dile getirerek, cezaların caydırıcı olması için de yeni düzenlemelerin yapılması gerektiğini bildirdi.

Kaçak yapı yapan vatandaşlara malzeme satan kişilerinde aynı cezaları alması için çalışacaklarını belirten Harput, Bursa'nın bundan sonraki süreçte kimlikli, modern bir şehir olacağını dile getirdi. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de kaçak yapıların kente karşı işlenen en büyük suç olduğuna dikkati çekerek, şöyle dedi: "Kimse bahane aramasın. Bursa gibi bir kentte yaşamanın da bir bedeli var. Ruhsat bedellerini devlet belirliyor. Dünyanın her yerinde de bu böyle. 5 yıl hapis cezası olan bir suç rahatlıkla işlenebiliyorsa, bu bütün kurumların sorumluluğundadır. Kurallara uymayanlar cezalarını çekecekler."
AA


Geri Dön