25 / 04 / 2024

Bursa'da kentsel dönüşüm için durdurma kararı!

Bursa'da kentsel dönüşüm için durdurma kararı!

Bursa’da kentsel dönüşüm için başlatılan ve riskli binaların yenilenmesine ilişkin 0,50 emsal artış kararı, yerel mahkemece durduruldu.




Bursa’da kentsel dönüşüm için başlatılan ve riskli binaların yenilenmesine ilişkin 0,50 emsal artış kararı, yerel mahkemece durduruldu. Bursa’da bir çok bina bu konuyla ilgili meclis kararını beklerken, bazı binalar meclisten çıkan kararla yıkım ve yenileme işlemlerine başlamıştı. Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Bursa İli genelinde 17 ilçenin onaylı ve yürürlükteki ’Riskli Bina tespit edilerek Kentsel Dönüşüm yapılması halinde 0.50’ye kadar emsal artışı yapılabilir’ uygulamasına Bursa 3. İdare Mahkemesi tarafından durdurma kararı çıkarıldı.Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 29.05.2015 tarihinde riskli binalar için "Kentsel Dönüşüm" yapılması halinde 0,50 emsal artışı kararını yargıya taşıdı. Bursa 3. İdare Mahkemesi talebi değerlendirip’yürütmenin durdurulmasına’ karar verdi. Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi tarafından yapılan açıklamada: "0.50 emsal artışı konusunda mahkeme, hukuka uyarlılık bulunmadığı sonucuna varmıştır. Diğer yandan plan notu değişikliğine dayanılarak emsal artırılmak suretiyle inşaat faaliyetlerin başlatılması halinde telafisi güç zararların oluşabileceği sonucuna varılmıştır. Dava konusu işlemin uygulanması halinde, telafisi güç zararlar doğabileceği öngörülerek Bursa 3. İdare Mahkemesi tarafından 16.11.2015 gün itibariyle ’yürütmenin durdurulmasına’ karar verilmiştir." denildi.


Milliyet 



Haber Bursa Kent Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 'riskli bina tespit edilerek kentsel dönüşüm yapılması halinde 0.50'ye kadar emsal artışı yapılabilir" kararına mahkeme durdurma kararı verdi. 


NİLÜFER SİTESİ'NDE Büyükşehir Belediye Meclisi'nin riskli yapı tespit edilerek kentsel dönüşüm yapılması halinde 0.50'ye kadar emsal artışı yapılabilir' kararı hakkında, Bursa 3'üncü İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Değişikliği hukuka uyarlı bulmayan mahkeme, durdurma gerekçesinde, dava konusu işlemin uygulanması halinde, telafisi güç zararlar doğabileceğini gösterdi. 


KAMUOYUNA DUYURULMUŞTU 

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi, 29 Mayıs'taki toplantısında, Bursa ve 17 ilçenin onaylı ve yürürlükteki 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planlarına 'Riskli Bina tespit edilerek Kentsel Dönüşüm yapılması halinde 0.50'ye kadar emsal artışı yapılabilir' plan notu ilavesi kararı aldı. Bursa'daki riskli binaların dönüşümünde büyük önem taşıdığı Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe tarafından açıklanan karar, kentin çeşitli yerlerine asılan billboardlar da kamuoyuna duyurulmuştu.

 

UYGULANACAKTI

Büyükşehir Belediye Meclisi kararın alınmasının ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, değişikliğin uygulanacağı Nilüfer Sitesini ziyaretinde eleştirilere yanıt vererek ve Bursa'nın 0.50 emsal artışı yöntemiyle yenileneceğini söyledi. Benzer uygulamayı turizm sektöründe denediklerini ve başarılı olduklarını kaydeden Başkan Altepe, "Kentsel dönüşümde de başarıyı yakalayacağımıza inanıyorum. Bazılarının iddia ettiği gibi ortada rant yok, vatandaşın rantı var. İnsanların evlerinde rahatça uyuyabilmelerinin, muhtemel depremde düne nazaran daha güvende olmalarının rantı var" diye açıklama yaptı. 


ŞEHİR PLANCILARI DAVA AÇTI 

Bursa Şehir Plancıları Odası Şubesi, onaylanan plan notu değişikliğinin Bursa'da sosyal, toplumsal, ekonomik ve mekânsal ayrışmalara ve kontrolsüz yapılaşmaya yol açarak önemli sorunları beraberinde getireceğini bildirerek, itirazda bulundu. Oda, değişikliği, hukuka ve üst ölçekli plan kararlarına aykırı, 1. derece deprem bölgesinde olan Bursa'da nüfus yoğunluğunu arttırıcı nitelikte ve öngörülemeyen artan nüfus yoğunluğu ile sosyal altyapı dengesini bozucu, dolayısıyla şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına aykırı olduğu ve söz konusu işlemde kamu yararı bulunmadığı gerekçesiyle idari yargıya taşıdı. Başvuruyu değerlendiren Bursa 3'üncü İdare Mahkemesi, plan değişikliğini hukuka ayarlı bulmayarak, 'plan notu değişikliğine dayanılarak emsal artırılmak suretiyle inşa faaliyetlerin başlatılması halinde telafisi güç zararların oluşabileceği' sonucuna vardı


Bursa Kent


Haber Bursa'da Meydan Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Bursa Büyükşehir Belediyesinin, Mayıs 2015'te aldığı, "riskli binalarda kentsel dönüşüm yapılması halinde 0,50'ye kadar emsal artışı yapılabilir" kararı yargıdan döndü. 


Bursa Şehir Plancıları Odası tarafından yapılan açıklamaya göre, Büyükşehir Belediye Meclisinin aldığı, 17 ilçeye ilişkin, "Riskli bina tespit edilerek kentsel dönüşüm yapılması halinde 0,50'ye kadar emsal artış yapılabilir" plan notu ilavesi şeklindeki plan değişikliğine yürütmenin durdurulması kararı verildi. Konunun, birinci derece deprem bölgesi olan Bursa'nın nüfus yoğunluğunu artırıcı nitelikteki olduğu ve kamu yararı olmadığı için davaya konu edildiğine dikkat çekildi. 

Açıklamada, Bursa 3. İdare Mahkemesi'nin verdiği karar şöyle ifade edildi: "Her ilçenin kendine özgü, nüfus ve coğrafi yapısı, yapıların alanla ilişkileri, birey başına düşen sosyal donatı alanı hesaplamaları gibi hususlarda herhangi bir araştırma inceleme yapılmadan, I/S000 ölçekli planlarda riskli bina tespit edilerek, kentsel dönüşüm yapılması halinde 0,50'ye kadar yoğunluk artışı yapabileceğini öngören dava konusu plan notu değişikliğinde hukuka uyarlılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Diğer yandan, dava konusu plan notu değişikliğine dayanılarak emsal artırmak suretiyle inşai faaliyetlerin başlatılması halinde telafisi güç zararların oluşabileceği sonucuna varılmıştır.'" 


Bursa'da Meydan


Geri Dön