20 / 04 / 2024

Bursa'daki 0,50 emsal artışı kararı bölgede hareketlilik sağladı!

Bursa'daki 0,50 emsal artışı kararı bölgede hareketlilik sağladı!

İnşaat sektörü ise genel tanımlamalarda öne çıkan kırılgan yapısının aksine krizi fırsata dönüştüren bir seyir izledi. Büyükşehir Belediyesi'nin süreci hızlandırmak adına aldığı 0,50 emsal artışı kararı, bölgede bir hareketliliği sağladı.



Dünya'da 2014'te kırım kriziyle başlayan siyasi kutuplaşma, 2015'e ekonomik bunalım olarak yansıdı. Rusya'nın Kırımı işgali sonrası AB ve ABD tarafından Rusya'ya yönelik başlatılan yaptırımlar, hem Doğu hem de Batı blokunu zora soktu. 


Öyle ki Batı bloku, Yunanistan'ın iflasıyla büyüyen çatlağın sarhoşluğunda, nükleer üzerinden soyutladığı İran'a bile sıcak bakmaya başladı ve 100 milyar dolarlık İran pazarı üzerindeki ambargoyu kaldırdı. 


Doğu blokunda ise Çin merkezli ekonomik daralma önce Asya sonra dünya borsalarında derin kırılmalara neden oldu. Petrol fiyatları da tarihi bir çöküşle küresel sarsıntıyı daha da derinleştirdi. 


Üstüne bir de Suriye'deki savaş ortamının genişlemesi ve mültecilerin Avrupa'ya doğru göç hareketi eklenince kriz sosyolojik bir boyuta ulaştı. 


Küresel ölçekte bu kaotik sürecin yaşandığı 2015 yılında Türkiye'de ekonomiden çok siyasal ve sosyolojik olaylar öne çıktı. Peş peşe gerçekleştirilen seçimler, devlet içindeki illegal yapılanmalara yönelik operasyonlar ve terör saldırıları toplumda sarılması güç yaralar bıraktı. Bir manada 2015, kayıp yılı oldu.


İnşaat sektörü ise genel tanımlamalarda öne çıkan kırılgan yapısının aksine krizi fırsata dönüştüren bir seyir izledi. Konut satış istatistiklerinde yakalanan satış performansı, her ay bir önceki yılın aynı ay ve dönemine göre daha da üstüne koyarak gerçekleşti. Bunun yanında yabancıya konut satışında da 2014 yılma kıyasla çok ciddi bir motivasyon gözlendi.  Şimdilerde ise 2016 yılının planlaması yapılıyor. 

Mevcut projelerin yanında yeni projeler, kentsel dönüşüm çalışmaları, arsa yatırımları planlara konu oluyor. 


Zaman içinde teknolojiyle birlikte değişen tüketici tercihleri konutta da çeşitliliği zorunlu kılarken müteahhitlik firmaları, daha özgün, daha kaliteli, daha cazip fiyatlarda imalat yapmak durumunda olduklarının bilincinde hareket ediyor. Bu noktada yeni yılın sektörel bazda, moral dolu gelişmelere gebe olduğu görünüyor. 


Kentsel dönüşüm ve 0,50 emsal artışı


Bursa'da inşaat konuşulur da kentsel dönüşüm olmaz mı? 

Osmangazi'de kentsel dönüşüm süreci Soğanlı ile başladı. İlk etabın ihalesini Ali Bostancı İnşaat kazandı. İkinci etap ihalesini 700 konutluk proje için Harput Holding, 2 bin konutluk proje için Atış İnşaat kazandı. Belediye bu projeleri yüzde 39,5 karşılığında ihale etti. Bu projelerin kentsel dönüşüm açısından bir neticeden çok, süreci tetikleyecek özellikte olacağı düşünülüyor. Nilüfer'de ise kentsel dönüşüm projeler bazında kaldı. Büyükşehir Belediyesi'nin süreci hızlandırmak adına aldığı 0,50 emsal artışı kararı, bölgede bir hareketliliği sağladı. 


Bursa 3. İdare Mahkemesi, Belediye Meclisinin belirlediği "Kentsel dönüşüm yapılması halinde 0.50'ye kadar emsal artışı yapılabilir" plan notu hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararın etkileri henüz kendini belli etmese de sürece ilişkin muamma her geçen gün yankısını büyütüyor. Özellikle kentsel dönüşüme giren yapılardaki mülkiyet sahibi vatandaşların tedirginliği bizlere kadar ulaşıyor. 

Bu tedirginliği gidermek adına müteahhitlik firmalarının yeterli olmadığı da aşikâr. 


Yeni Dönem Ek/ N.Nuri Yavuz


Geri Dön