23 / 04 / 2024

Bursa'daki OSB'lerde dönüşüm hamlesi başlatıldı!

Bursa'daki OSB'lerde dönüşüm hamlesi başlatıldı!

Bursa, Türkiye genelindeki Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB) kurulmasına öncülük etmesi ile tanınıyor. İlki 1961 yılında kurulan OSB’lerin sayısı bugün 16’ya dayandı. Şehir, bugün sanayi altyapısını da güncelleyerek Türkiye ekonomisine yeniden model olmayı hedefliyor.



Bursa, Türkiye genelindeki Organize Sanayi Bölgeleri’nin (OSB) kurulmasına öncülük etmesi ile tanınıyor. İlki 1961 yılında kurulan OSB’lerin sayısı bugün 16’ya dayandı. Şehir, bugün sanayi altyapısını da güncelleyerek Türkiye ekonomisine yeniden model olmayı hedefliyor.


Bursa, doğal güzelliklerle sanayi ve teknoloji uyumunu başarmış dünyanın nadir birkaç şehrinden biri olarak ön plana çıkıyor. Geçmişte İpekyolu üzerinde yer alan Bursa, sahip olduğu bu stratejik konumu ile her zaman önemli bir ticaret kenti olmayı başardı. Günümüzde ise ticaret, inşaat ve sanayideki bilgi birikimini bir üst lige çıkarmayı başarmış durumda. Ancak şehrin hedefleri büyük… Türkiye'de alınan patentlerin yüzde 10'una sahip olan bursa inovasyon reformunda başrole soyundu. Dönüşümde kendine 5 stratejik sanayi dal belirleyen şehir savunma ve uzay sanayinde bölgesel başkent olmayı hedefliyor. Başta uzay teknolojileri olmak üzere şirketlerin 2020'ye kadar Ar-Ge'ye ayırdıkları para 1 milyar doları buldu. Bursa'da otomotivden tekstile, gıdadan gayrimenkule kadar geleceğe dair zenginlikleri olduğunu anlatan Bursalı yöneticiler özetle şu bilgileri paylaştı: "2010'da 3 bin 500'e yaklaşan ihracatçı firma sayımız 9 bin 500'e çıktı Türkiye'nin en büyük ilk 500 firması arasındaki 22 olan Bursalı şirket sayımızı 75'e yükseldi. Bursalılar olarak kişi başı milli gelirde 30 bin doları aştık."


İŞADÜNYASI İÇİN FIRSATLAR ŞEHRİ

Bursa'da faaliyet gösteren özellikle de KOBİ niteliğindeki işletmeler için sayısız fırsat var. Bunlardan biri de Ticari Safari Projesi. Bursa Ticaret ve Sahayi Odası (BTSO) tarafından hayata geçirilen Ticari Safari Projesi kapsamında yurtiçi ve yurtdışından önemli alım heyetleri üyelerle bir araya gelerek işbirliği geliştiriyor. BTSO yetkilileri, "Mobilya, tarım, hayvancılık ve makine fuarlarına katılmak üzere 60'ı aşkın ülkeden Bursa'ya gelen 2 bin 100 kişi odamızın organize ettiği ikili iş görüşmelerinde üyelerimizle ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi. Projenin yerel bölümünde ise Yapı ve Malzeme Fuarı'nda Güney Marmara'daki 39 Ticaret ve Sanayi Odası'na üye firmalar, üyelerimizle buluşturuldu. Bir diğer önemli proje ise Küresel Fuar Acentesı. Proje sayesinde Bursalı işadamları dünyanın en prestijli fuarlarına katılım sağlıyor" dedi.


OSB'LERİ DÜNYAYA MODEL OLDU

Bursa'nın bir başka özelliği de, ülke genelinde organize sanayi bölgelerinin kurulmasına öncülük etmesi olarak biliniyor. 1961 yılında kurulan BTSO Organize Sanayi Bölgesi'nde, 54 yıllık organize sanayi işletme tecrübesi yatırımcılar için önemli bir avantaj sunuyor. Bursa OSB'de yüksek standartlardaki hizmetleri devam ettirmek için her türlü altyapı bakım hizmeti sağlanıyor. Ayrıca, çöp toplama, yangın söndürme ve ambulans hizmetleri, firmalara ücretsiz olarak sunulmakta. Bugün, Bursa OSB'de, 679 hektar alan üzerinde 250 fabrikada, ortalama 45 binin üzerinde istihdam imkânı sunuluyor. Ayrıca Bursa'da tüzel kişilik sıfatını kazanmış 13 adet OSB bulunuyor.


BURSA'DA 13 OSB BULUNUYOR


  1.  Bursa Organize Sanayi Bölgesi
  2.  Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi
  3.  Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi
  4.  Gürsu Organize Sanayi Bölgesi
  5.  İnegöl Organize Sanayi Bölgesi
  6.  İnegöl Mobilya Ağaç İşleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi
  7.  Kestel Organize Sanayi Bölgesi
  8.  Mustafa Kemalpaşa-Mermerciler Organize Sanayi Bölgesi
  9.  Mustafa Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi
  10.  Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi
  11.  Yenişehir Organize Sanayi Bölgesi
  12.  Bursa İhtisas Deri Organize Sanayi Bölgesi
  13.  TOSAB Bursa Tekstil Boyahaneleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi


RAKAMLARLA BURSA


  1.  Yüzölçümü: 10.886 km2 
  2.  Nüfus: 2.787.539 (2014) 
  3.  Nüfus yoğunluğu: 123 (Km başına) 
  4.  Yıllık nüfus artışı: % 1.80 
  5.  Kentsel nüfus: % 88 
  6.  Toplam Dış Ticaret: 25 milyar $ 
  7.  Liman Sayısı: 8 
  8.  Organize Sanayi Bölgesi:: 13 
  9.  Endüstride patentli buluş:: 1012


2023'TE 75 MİLYAR DOLAR  İHRACAT YAPACAK

Türkiye'nin en çok ihracat yapan illeri arasında geçen yıl 12.2 milyar dolar ile İstanbul'dan sonra ikinci olan Bursa, 2023 yılı için 75 milyar dolarlık hedef koydu. Sanayi, tarım ve turizm ayakları çok güçlü bir şehir olan Bursa bu iddialı hedef için çok sıkı bir çalışma yürütüyor. Öte yandan otomotiv ve otomotiv yan sanayi, makine gibi sektörlerde güçlü bir üretim altyapısı olan Bursa'nın uzay, havacılık ve savunma sektöründe de Türkiye'nin teknoloji ve üretim üssü olması için çalışmalara başlandı. Bu kapsamda sanayi bölgelerinde de geniş çaplı bir dönüşüm hamlesinin başladığı göze çarpıyor.


Sabah


Geri Dön