18 / 04 / 2024

Bursa'daki Tarihi Demirci Hamamı Kültürevi olarak hizmete giriyor!

Bursa'daki Tarihi Demirci Hamamı Kültürevi olarak hizmete giriyor!

Kültür ve Sanat Kenti Nilüfer’ de yeni bir kültürevi daha Nilüferlilerin hizmetine sunuluyor. Nilüfer Belediyesi tarafından restore edilen Demirci Hamamı, kültür evi olarak kullanıma açılacak...




Bursa Nilüfer Belediyesi, beşinci kültürevini Demirci’ye açıyor. Tarihi hamamın restore edilerek onarıldığı kültürevi, perşembe günü yapılacak resmi törenle hizmete girecek.


Kültür ve Sanat Kenti Nilüfer’de yeni bir kültürevi daha Nilüferlilerin hizmetine sunuluyor. Nilüfer Belediyesi tarafından restore edilen Demirci Hamamı, kültürevi olarak kullanıma açılacak. Çalışmaz haldeki hamam, kentin kültürel mirasına yeniden kazandırmak amacıyla Nilüfer Belediyesi tarafından ele alınarak, 2010 yılında başlayan 3 yıllık yenileme ve restorasyon çalışması tamamlandı.


Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in de katılacağı törenle hizmete açılacak Demirci Kültürevi, Nilüfer Belediyesi tarafından yaptırılan beşinci kültür sanat merkezi olacak.


DEMİRCİ (SULTAN ALÂATTİN) HAMAMI


Demirci Hamamı 1326 yılında yapılmış olup; kimin yaptırdığı bilinmiyor. Dikdörtgen planlı olan hamamın batısına sonradan soyunmalık, doğusuna da odun deposu eklenmiş.

Hamamın kare planlı asıl yapısı, tromplu kubbe ile örtülü iki ayrı bölümden oluşuyor. Doğusunda sivri kemerli külhan, kuzey, güney ve batı duvarlarında ahşap doğramalardan oluşan soyunmalık bölümleri, ortasında mermer bir şadırvan, sıcaklık bölümünde birbiri ile bağlantılı üç sıcak halvet bulunan hamamın soğukluk bölümünden yuvarlak kemerli ahşap bir kapı ile sıcaklığa geçiliyor. Hamam, 1985 yılında restore edilip bir süre daha hamam olarak hizmet verdikten sonra kapatılmış.


Merhaba Haber

 


Geri Dön