19 / 04 / 2024

Bursa`nın TOKİ ile dönüşümü Türkiye`ye örnek olacak

Bursa`nın TOKİ ile dönüşümü Türkiye`ye örnek olacak

Bursa'nın merkez Osmangazi İlçe Belediyesinin, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) işbirliğiyle kentin yaklaşık 600 yıllık geçmişe sahip yerleşim birimlerinden Doğanbey, Tayakadın, Kırcaali ve Kiremitçi mahallelerini kapsayan 200 bin metrekarelik aland



Plansız büyüyen ya da çağdaş şehircilik ilkeleri doğrultusunda bir türlü dönüşümünü tamamlayamayan yerleşim alanları için model teşkil edeceği belirtilen proje, TOKİ'nin de "prestij projesi" olma özelliğini taşıyor.

Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, yaptığı açıklamada, Bursa'nın merkezinde olmasına rağmen, bir türlü çöküntü bölgesi olmaktan kurtulamayan Doğanbey, Tayakadın, Kiremitçi ve Kırcaali mahallelerinin dönüşümünü kapsayan ve ilk adımları yaklaşık 1,5 yıl önce atılan projede, belediye ekiplerinin 4 bini aşkın kişiyle yüz yüze görüşerek ön onay aldığını söyledi.

TOKİ'nin desteğiyle yürütülen çalışmalarda, bölgedeki mülk sahipleriyle anlaşma imzaladıklarını ve tapularını aldıkları 988 yapının 948'nin yıkıldığını bildiren Altepe, yaklaşık 750 milyon YTL'ye mal olacak proje çerçevesinde, söz konusu mahallelerdeki çoğu harabe durumundaki yapıların yerine 75, 122, 150 metrekare büyüklüğünde ve en üst seviyedeki standartlara göre binalar yapılacağını belirtti.

Altepe, çağdaş şehircilik normlarına göre yapılacak projede elde edilen rantın tamamının bölgede mülkü olanlara; yani bölgenin asıl sahiplerine dağıtılacağını; Tayakadın, Kiremitçi, Doğanbey ve Kırcaali mahallelerinde ev veya arsası bulunmayanların projeden yararlanamayacağını vurguladı.

Bölgedeki vatandaşlara, arsalarından yüzde 50 oranında büyüklüğe sahip konut verileceğini bildiren Altepe, şöyle konuştu: "Örneğin 50 metrekare arsası olan bir vatandaşa 75 metrekare, 100 metrekare arsası olan bir vatandaşa ise 150 metrekare bitmiş, lüks konut verilecek. Bunun yanı sıra bölgedeki arazilerin yıllardır babadan oğula geçmesi ve bu döngünün on yıllardır devam etmesi nedeniyle küçük parçalara ayrıldığı dikkate alınarak, konut edinme hakkı sınırı 5 metrekareye kadar indirildi. Yani, 5 metrekare ve üzeri hissesi olan tüm vatandaşlar konut sahibi olabilecekler."

-"KENTSEL DÖNÜŞÜMDE TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLACAK"-

Altepe, kent merkezinde yüzyıllar önce kurulan bu mahallelerin zamanla kötü bir görünüm sergilediğine işaret ederek, şunları söyledi: "Bu durum, söz konusu mahallelerde bir kentsel dönüşüm projesi uygulamayı zorunlu kılıyordu. 2,5 yıllık bir çalışmayla 200 bin metrekarelik alanda yaklaşık bin binanın kaldırılacak olması ciddi bir kurumla çalışmayı gerektiriyordu. TOKİ'yle görüştük ve mutabakata vardık. Bölece Bursa'da, Türkiye'ye örnek olacak bir kentsel dönüşüm projesi başlattık. Projemizde yer sahipleri başka bir bölgeye transfer edilmiyor. Yer sahipleri yine kendi mahallelerinden ev sahibi olacaklar.

Vatandaşlar projemize ilk günden itibaren büyük destek verdi. 2007 mart ayında vatandaşlarla sözleşmeleri imzalamaya, haziran ayında da yıkımlara başladık. Bugün bölge yüzde 98 oranında temizlenmiş durumda.

Şehrin tam merkezinde örnek bir kentsel dönüşüm gerçekleştiriyoruz. Daha önce çöküntü bölgesi olan 200 bin metrekarelik bu alan, modern çağdaş binalarıyla, yollarıyla, sosyal donatı alanlarıyla örnek bir kent merkezi olacak. Bu proje, kentsel dönüşümde Türkiye'ye örnek olacak."

Recep Altepe, "Doğanbey Kentsel Dönüşüm Projesi"nin  TOKİ  için de son derece önemli olduğunu, kurumun bölgeye "prestij projesi" olarak nitelendirilen çok özel bir proje uygulayacağını bildirdi.

-"ANKARA VE İSTANBUL'DAKİ PROJELERDEN FARKLI"-

Ankara ve İstanbul'da da kentsel dönüşüm projeleri yürütüldüğüne değinen Altepe, şunları kaydetti: "Belediyemizin kentin merkezinde başlattığı kentsel dönüşüm projesinin benzerleri daha önce  Ankara  ve İstanbul'da da hayata geçirildi. Ankara

Güneypark ve Dikmen Vadisi ile İstanbul Küçükçekmece/Ayazma'daki kentsel

dönüşüm projeleri ile Doğanbey'deki dönüşüm projesi arasındaki temel fark, projenin uygulandığı alanın durumunda yatıyor. Ankara ve İstanbul'daki dönüşüm projeleri büyük ölçüde gecekondulaşmayla oluşmuş bölgelerde uygulanırken, Osmangazi'de bütünüyle özel mülkiyette olan bir bölgede uygulanıyor.

Yani, Ankara ve İstanbul'daki alanlar zaten devlet arazisi iken, Osmangazi'de tamamen şahıs arazisi. Doğanbey Kentsel Dönüşüm Projesi'ni benzerlerinden ayıran başka özellik de arsa ve konut ilişkisi. Ankara Güneypark Kentsel Dönüşüm Projesi'nde 500 metrekare arsası olan bir vatandaş 120 metre kare bitmiş konuta sahip olurken, Osmangazi'de 500 metrekare arsası olan bir vatandaş 750 metrekare bitmiş lüks konut sahibi olacak. Diğer taraftan, Ankara Güneypark Kentsel Dönüşüm Projesi'nde 100 metre karenin altındaki hisse sahiplerine konut hakkı tanınmazken, Osmangazi'de 5 metrekare ve üzeri tüm hisse sahibi olabiliyor."

Altepe, "Doğanbey Kentsel Dönüşüm Projesi"nin bir benzerinin de İstanbul Küçükçekmece'de (Ayazma Kentsel Dönüşüm Projesi) uygulandığını belirterek, "Yine Doğanbey Projesi, Ayazma Kentsel Dönüşüm Projesi'ne göre de avantajlı. 5 metrekareye kadarki tüm hisse sahiplerine konut sahibi olma hakkı tanıyan Doğanbey Kentsel Dönüşüm Projesi, benzerleri arasında rantı en yüksek ve en sosyal proje olarak öne çıkıyor. Yaptığımız projede tek bir amacımız var o da yer sahiplerinin kazanması" dedi.

ZUHAL UZUNDERE


Geri Dön