28 / 03 / 2024

Bursa’nın yeni UNESCO hedefi İznik!

Bursa’nın yeni UNESCO hedefi İznik!

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Alltepe, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi, Cumalıkızık ve Sultan Külliyeleri’nin ardından İznik’i de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aldırmak istediklerini açıkladı.



Bursa ve Cumalıkızık’ın “Osmanlı İmparatorluğu’nun Doğuşu” temasıyla UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesinin 1. yıldönümü nedeniyle Bursa’da bir kutlama programı düzenlendi.


UNESCO’nun kültür varlıkları konusundaki en önemli danışma organı olan ICOMOS’tan yetkililerin de katıldığı programın açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, gerek Türk ve İslam gerekse Hıristiyanlık dünyası açısından büyük öneme sahip İznik’in de listeye dahil edilmesi konusunda yoğun çalışmalar sürdürdüklerini söyledi.


Bursa’nın tarihi bölgeleriyle UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesinin 1. yıldönümü, bir dizi programla kutlanmaya başladı. Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen ve her yıl 20-27 Haziran tarihleri arasında tekrarlanacak programlar, Merinos Atatürk Kongre Merkezi Hüdavendigar Salonu’nda düzenlenen ‘UNESCO Dünya Mirası Bursa Günü’ etkinliğiyle start aldı. İçerisinde ‘ICOMOS 50. Yıl Etkinlikleri’ isimli panelin de yer aldığı program sonunda, Karagöz-Hacivat gösterisi davetlilere izlettirildi.


‘Dünya mirası kimliğimiz tescillendi’


‘UNESCO Dünya Miras Günü’ etkinliği kapsamında yapılan açılış konuşmalarında söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık’ta yaptıkları çalışmalar neticesinden geçen yıl UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeye hak kazandıklarını hatırlattı. Osmanlı Devleti’nin kuruluşuna sahne olan Bursa’nın sur, han, kaplıca, türbe, hamam ve çeşmeleriyle eşsiz bir tarihi mirasa sahip olduğunu ifade eden Başkan Altepe, İpek Yolu üzerinde bulunan şehrin özgün değerlerini günümüze kadar korumayı başarabilen bir tarih ve kültür kenti olduğunu vurguladı. Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapmış, 6 padişahın evi konumundaki Bursa’nın dünya tarihi açısından da önemli yerde bulunduğunu belirten Başkan Altepe, yapılan çalışmaların UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kabul edilmesiyle bu önemin tescillendiğini ifade etti.


‘Gerçek anlamda tarihi değerlere sahip’


Altepe, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi, Cumalıkızık ve Sultan Külliyeleri’nin ardından İznik’i de UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne aldırmak istediklerini açıkladı. İznik’in sahip olduğu değerlerle sadece Türk ve İslam medeniyetine değil Hıristiyanlık alemine de hitap ettiğini, gerçek anlamda tarihi değerlere sahip olduğunu vurgulayan Başkan Altepe, buranın da evrensel değer kapsamına alınarak dünya malı haline getirilmesini istediklerini kaydetti. Bu yöndeki çalışmaların hız kesmeden sürdüğünü belirten Altepe, “İnşallah her yıl 20-27 Haziran tarihleri arasında düzenleyeceğimiz bu etkinlikler, İznik’e yönelik çalışmalarımıza değer katar. Biz istiyoruz ki dünyaya örnek çalışmaları Bursa’dan yapalım. Kentimizi gerçek anlamda bir marka şehir, turizm şehri haline getirelim. Bu konuda her türlü desteğe hazırız. Yeter ki dünyaya örnek olalım. Geçmişin zenginliklerini geleceğe doğru aktaralım” dedi.


‘Bursa için yeni bir dönem başladı’


Bursa Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta ise, Büyükşehir Belediyesi’nin gayreti, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Bursa’nın listeye dahil edilmekle sadece Türkiye’nin değil dünyanın evrensel değeri haline geldiğini, bunda da Başkan Altepe’nin büyük emeğinin bulunduğunu söyleyen Usta, Bursa olarak küçümsenmeyecek bir başarıya imza atıldığını ifade etti. Alınan kararla artık yeni bir dönemin başladığını anlatan Usta, “Tüm dünyanın ortak mirası olma ayrıcalığına eriştik. Bundan sonra dünya mirası fonundan faydalanacak, uluslararası arenalarda etkinliğimizi artıracak, tarihi ve kültürel miras alanında ana destinasyon olarak turizm pastasından ciddi pay alacağız” diye konuştu.


Bursa Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu da, Bursa’nın 22 Haziran 2014 tarihinde Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi, Cumalıkızık ve Sultan Külliyelerinden oluşan kentsel planlama uygulamalarıyla UNESCO Dünya Mirası listesine girdiğini hatırlattı. Bunun gurur duyulacak çok önemli bir başarı olduğunu kaydeden Dostoğlu, bundan sonra her yıl 20-27 Haziran tarihleri arasında Bursa’nın UNESCO listesine girmesinin kutlanacağını söyledi.



Dünya


Geri Dön