23 / 04 / 2024

Bursa'ya yeni müze!

Bursa'ya yeni müze!

Tarihi ve kültürel miras yatırımları ile Bursa’yı adeta bir açık hava müzesine dönüştüren Büyükşehir Belediyesi, kente kazandırdığı müzelere Çandarlı İbrahim Paşa Hamamı’nı da ekledi.




Tarih başkenti Bursa’nın bu alandaki değerlerini gün güzüne çıkarmak amacıyla 8500 yıllık arkeolojik bölgelerden 2300 Bitinya surlarına, 700 yıllık Osmanlı eserlerinden Cumhuriyet dönemi sivil mimarlık örneği yapıların ayağa kaldırılmasına kadar her alanda yoğun bir çalışma sergileyen Büyükşehir Belediyesi, müzecilik alanında da marka kent olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, Enerji Müzesi, Göç Tarihi Müzesi, Arkeopark ve Cumalıkızık Köy Müzesi ile müzecilikte referans alınan bir kurum haline gelen Büyükşehir Belediyesi, bir müze de Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne kazandırıyor. Bursa Valisi İzzet Paşa tarafından 1868 yılında yoksul ve kimsesiz çocukları korumak amacıyla ıslahhane olarak açılan, 1899 yılında Hamidiye Sanayi Mektebi, 1952 yılında Bursa Erkek Sanat Enstitüsü, 1974 yılında Bursa Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi ve son olarak 2014 yılında “Tophane Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi adını alan okulun bahçesindeki 560 yıllık Çandarlı İbrahim Paşa Hamamı Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edildi. Restore edilen tüm tarihi yapıları yaşayan mekanlar haline getiren Büyükşehir Belediyesi, bu tarihi hamamı da okulun 148 yıllık tarihine ışık tutan bir müzeye dönüştürdü.


Bursa’ya armağan olsun

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, restorasyonun ardından tefrişatının da büyük ölçüde tamamlandığı Çandarlı İbrahim Paşa Hamamı’nda incelemelerde bulundu. Bursa’nın ilk lisesi olan bu okuldan mezun olduğunu hatırlatan Başkan Altepe, “Tarihi miras çalışmalarımız kapsamında UNESCO listesine alınan bölgelerin çevresindeki çalışmalarımız devam ediyor. Çandarlı İbrahim Paşa Hamamı da Devlet Hastanesi’nin doğu tarafında 560 yıllık geçmişi olan önemli bir eser. Tarihi eserleri restore etmenin yanında bu mekanları fonksiyon vererek yaşanılır mekanlar haline getirmek bizim çok önemli. Bu esere de anlamlı bir fonksiyon verdik. Tarihi boyunca Bursa sanayiine teknik elemanlar yetiştiren okulun, tarihinden kesitler, kullanılan alet, edevatlar, makineler, kitaplar, eski belgeler…Her türlü hatıra burada var. Bu ihtişamlı eserlerde okulun tarihi en güzel şekilde ortaya konuluyor. Önümüzdeki günlerde açılışını yapacağımız eser okulumuza ve Bursa’mıza armağan olsun” diye konuştu.



Bursa Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön