18 / 04 / 2024

Bütünleyici parça ne demektir?

Bütünleyici parça ne demektir?

Bir evin pencereleri ve kapısı, o evin bütünleyici parçası niteliğini taşır. Peki, bütünleyici parça ne demektir, ayrıntıları...



Bütünleyici parça ne demektir?

Bütünleyici parça ne demektir, tanımı; Bütünleyici parça, bir eşyayı tamamlayan ve asıl eşya zarar görmediği ve yok olmadığı sürece ondan ayrılmayan parçadır.


Mütemmim cüz olarak da bilinen, bütünleyici parça, bir eşyanın temel unsuru olma özelliğine sahiptir. Örneğin bir arabanın aküsü ve tekerleği arabanın bütünleyici parçasıdır; bir evin pencereleri ve kapısı da yine aynı şekilde evin bütünleyici parçasıdır.


Türk Medeni Kanunu'nda bütünleyici parça nedir, ayrıntıları şu şekilde ele alınmıştır;

MADDE 684.- Bir şeye malik olan kimse, o şeyin bütünleyici parçalarına da malik olur.

Bütünleyici parça, yerel adetlere göre asıl şeyin temel unsuru olan ve o şey yok edilmedikçe, zarara uğratılmadıkça veya yapısı değiştirilmedikçe ondan ayrılmasına olanak bulunmayan parçadır.


MADDE 685.- Bir şeyin maliki, onun ürünlerinin de maliki olur.

Ürünler, dönemsel olarak elde edilen doğal veya hukukî ürünler ile bir şeyin özgülendiği amaca göre âdetler gereği ondan elde edilmesi uygun görülen diğer verimlerdir.

Doğal ürünler asıl şeyden ayrılıncaya kadar onun bütünleyici parçasıdır.


MADDE 725.- Bir yapının başkasına ait araziye taşırılan kısmı, eğer yapıyı yapan malik taşırılan arazi üzerinde bir irtifak hakkına sahip bulunuyorsa, ona ait taşınmazın bütünleyici parçası olur.


MADDE 756.- Kaynaklar, arazinin bütünleyici parçası olup, bunların mülkiyeti ancak kaynadıkları arazinin mülkiyeti ile birlikte kazanılabilir.


MADDE 828.- Üst hakkı sona erince yapılar, arazi malikine kalır ve arazinin bütünleyici parçası olur.


MADDE 862.- Rehin, taşınmazı bütünleyici parçaları ve eklentileri ile birlikte yükümlü kılar.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön