28 / 03 / 2024

Büyük İzmir Körfez projesi başlıyor!

Büyük İzmir Körfez projesi başlıyor!

İZMİR Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi'nin yapımına olanak sağlayacak, üç yıldır onay bekleyen ÇED raporu Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü'nde askıya çıktı. Rapor 10 gün askıda kalacak, görüş ve itirazlar alınacak.



İZMİR Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi'nin yapımına olanak sağlayacak, üç yıldır onay bekleyen ÇED raporu Çevre ve Şehircilik  İzmir  İl Müdürlüğü'nde askıya çıktı. Rapor 10 gün askıda kalacak, görüş ve itirazlar alınacak.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu, TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ortak yapacağı, 'İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyonu Projesi' ÇED raporunu 16 Haziran günü yaptığı toplantıda yeterli buldu. İzmir'de tartışmalara neden olan, üç yıldır beklenen 'İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi' ÇED olumlu kararı için geri sayım bu tarihte başladı. Ancak İnceleme ve değerlendirme sürecini sona ermesinin ardından Bakanlık, DSİ Genel Müdürlüğü, Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü, Milli Savunma Bakanlığı, Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü ve Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü'nin de nihai görüşlerinin rapora eklenmesini bekledi. 


ÇED Nihai Olumlu Kararı öncesi aşılan bu son aşamayı İzmir'e AK Parti İl Başkanı Bülent Delican geçn 22 Haziran'da düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu. Delican, kısa süre içinde raporun askıya çıkacağını söyledi. Ancak beş kurumdan alınacak nihai görüşlerle ilgili süreç uzayınca rapor ancak iki ay sonra, 19 Ağustos günü Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından askıya çıkarıldı. Raporun askıdan inmesinden sonra nihai olumlu ÇED Raporu kesinlik kazancak. Büyükşehir Belediyesi Körfez'de sirkülasyon sağlayacak kanal, TCDD ise İzmir limanın büyük tonajlı gemiler girmesine olarak sağlayacak derinleştirme çalışmalarına, hazırlıklarını tamamladıktan sonra 2017 yılı içinde başlayabilecek. 

ÇED raporunun askıya çıkmasından sonra açıklama yapan Ak Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, ÇED sürecinin tamamlandığını, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yapması gerekenleri tamamlamasından sonra bakanlığın üzerine düşeni yaptığını söyledi. Projenin, İZBAN'dan sonra yerel yönetim ile merkezi hükümetin ortaklaşa yapacağı ikinci çalışma olacaığını belirten Delican, "Hepimizin üzerine düşen resmi olarak askıya çıkan projeye sahip çıkmak, yerel yönetim-merkezi hükümet işbirliğini taçlandırarak sürdürmektir" dedi.


Hürriyet


Geri Dön