05 / 05 / 2024

Büyük projelerde kazanç krizi!

Büyük projelerde kazanç krizi!

Konut sayısı bini bulan büyük projelerde topraktan konut alımı yapanlar artık umdukları kazancı elde edemiyor. Bu hususta büyük projelerde kazanç krizi ortaya çıkıyor.



Konut sayısı bini bulan büyük projelerde topraktan konut alımı yapanlar artık umdukları kazancı elde edemiyor. Anahtar tesliminden önce bazı yatırımcıların dairesini hemen satıp projeden çıkması, fiyatlarda dalgalanmaya neden oluyor. 


Oturumcu müşterilerine yaşayabileceği iyi bir site vaat eden gayrimenkul geliştiricileri, sattıkları dairenin prim vaatlerini artık eskisi gibi yüksek oranlarla dillendiremiyor. Özellikle çok sayıda konutun yer aldığı projelerde yatırımcıları ‘kazanç’ odaklı memnun etmeye çalışan şirketler, arzın fazlalığından dolayı zorlanmaya başladı. Konuyla ilgili Güneş’e konuşan AveB Proje Danışmanlık kurucu ortakları Adem Kahriman ve Burçin Çelik, yatırımcı kategorisinde olan müşterilerin konut alırken yüksek kâr getirisi, kısa zamanda kendini amorti edecek kira bedelleri gibi kriterleri önemsediklerini ancak son zamanlarda her konut projesinde bu şansı yakalayamadıklarını dile getirdiler. 


HAYAL KIRIKLIĞI ARTIYOR 

Gayrimenkul yatırımcılarının uzun süredir projelerin ön satış ve lansman dönemlerinde alım yapmayı tercih ettiklerini söyleyen Kahriman ve Çelik, ‘’Topraktan satış dönemi tüketiciye fiyat avantajı, yüksek kâr beklentisi ve ödeme kolaylığı gibi avantajlar sunduğu için konut yatırımcısının ilk tercihi haline geldi. Başta İstanbul olmak üzere birçok bölgede topraktan satış yöntemiyle konut alımı yapan yatırımcının beklentilerinin tam anlamıyla karşılanmadığı ve belli tatminsizliklerin oluştuğu görülmektedir. Bunun nedeni; inşaat maliyetlerinin artması, arsa fiyatlarının yükselmesi, döviz kurlarındaki dalgalanma ve artış konut kredisi faiz oranlarının yükselişi ve arz fazlasıdır’’ değerlendirmesinde bulundu.  


Çok konutlu siteden uzak durun 

Adem Kahriman ve Burçin Çelik, konut yatırımcısını en çok hayal kırıklığına uğratan projelerin ortak özelliklerini ise şöyle sıraladı; 


Bin ve üzeri daire sayısına sahip projelerde teslimattan sonra oluşan ikinci el pazarının iyi yönetilememesi yatırımcının beklentilerini karşılamamasına sebep oluyor. 


Çok etaplı ve konutlu projelerde ilk adımda fiyatların düşük seyretmesi nedeniyle oturumcudan çok yatırımcının talep yoğunluğu, ikinci elde arz fazlasının oluşması riskini artırıyor. 


Büyük projelerde yatırımcının konutunu hızlı kiralaması için kira fiyatını aşağı çekmesi veya projenin ikinci el fiyat yapısı oturmadan gayrimenkulünü satmak istemesi, beraberinde rayiç değerlerde dalgalanmaya neden oluyor. Bu da yatırımcıları beklentileri noktasında hayal kırıklığına uğratıyor.



Güneş 


Geri Dön