29 / 03 / 2024

Büyükçekmece, İstanbul'un batısındaki yeni şehir oldu

Büyükçekmece, İstanbul'un batısındaki yeni şehir oldu

Sayfiye yeri olarak bilinen Büyükçekmece, yirmi yıllık bir kentleşme çalışmasının sonucunda İstanbul'un batısındaki yeni yerleşim birimi oldu



Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olan gecekondulaşmaya geçit vermeyen ender ilçelerden biri olan Büyükçekmece, ulaşım imkanları ve İstanbul'da uygun konut arsalarının azalması ile son 15 yılda yazlık görünümünden çıkarak İstanbul'un batı yakası haline geldi.
1958 yılına kadar Çatalca'ya bağlı bir nahiye olan Büyükçekmece 1987 yılında bağımsız ilçe statüsü kazandı. 1994'te yapılan seçimler ise Büyükçekmece'nin kaderinde çok etkili oldu ve ilçe kabuk değiştirme sürecine girdi. Büyükçekmece, kanalizasyon, sahil ve göl kollektörü, atık su arıtma tesisi, temiz geniş cadde ve yollar, ağaçlı sokaklar ve modern yaya kaldırımların yapımı ile çağdaş şehirciliğin tüm gereklerini yerine getirdi. Dünün yazlık beldesi olan Büyükçekmece, bugün rağbet edilen, ayrıcalıklı görülen, tatili, daimi ikameti, ticareti, endüstriyi, sanatsal ve kültürel olguları bünyesinde toparlayabilen bir ilçe oldu.
Marmara Denizi sahili ile Büyükçekmece Gölü'nün kesişiminde kurulan Büyükçekmece, sahil bölgesi olduğu için yakın zamanlara kadar İstanbul'un sayfiye yeri olma özelliğini bu zamana kadar korudu ama yazları nüfus halen artmakta. Büyükçekmece'de hem Re/Max Smart  Gayrimenkul'ün danışmanı olan ve aynı zamanda  Sunrise Residence'nin satış ve pazarlamasını üstlenen Kenan Uluergüven, Büyükçekmece Gölü ve  Marmara Denizi'ne nazır semtleri ile Büyükçekmece'nin hızlı ve planlı gelişimi ile yükselen değer olduğunu iddia ediyor. Uluergüven, bölgeyi yaşamak ve yatırım için seçenlerin kısa sürede çok kazançlı çıkacaklarını düşünüyor.
Kentin kuzeyindeki ormanlar ve su kaynaklarının korunması, şehrin kuzeye doğru gelişimin kontrol altına alınmak istenmesi ve merkezi yerlerdeki yapılaşma baskısının azaltılması için İstanbul'un gelişim aksı Edirne yönüne kaydırıldı. Marmara Deniz'i boyunca yeni merkezlerin geliştirilmek istenmesi üzerine öne çıkan ilk bölge Büyükçekmece oldu. Gelişen sanayi bölgeleri, Trakya'da İstanbul'a yakın olan Çorlu, Çerkezköy gibi yerlerde büyük firmaların ve sanayinin gelişmesi de bu kent planlamasında etkili oldu. Yıllarca bugünlere ve geleceğe hep planlı olarak sabırla hazırlanan Büyükçekmece artık gayrimenkul değerlenmesi anlamında altın yılların ilk günlerini yaşıyor.

Son yirmi yıldan bu yana Büyükçekmece'de imar plansız yer kalmadı. Yapılaşmanın sıkı bir inşaat ruhsatına bağlanması ile bölgede gecekonduya ve kaçak yapılaşmaya izin verilmedi. Öte yandan da çevre düzenleme çalışmaları da İstanbul'da örnek teşkil edecek boyuta getirildi. Bu dönemde Büyükçekmece-Hadımköy güzergahı üzerinde bulunan sanayi alanları da sanayi kuruluşlarına hizmet verecek şekilde planlandı. Alınan teşvik edici önlemler ile 1994'e kadar yaklaşık 10 bin civarında olan istihdam sayısı, bu gün yaklaşık 40 bine yükselerek bölgenin ekonomik kalkınmasına katkı sağladı. Gelişen ulaşım imkanları ve deniz otobüslerinin seferlere başlaması da yaşamı kolaylaştıran başka unsurlar oldu. 2004 yılında doğalgazın Büyükçekmece'ye gelmesi ile gelmesiyle birlikte sürekli ilçede sürekli yaşayanların sayısı hızla arttı.

Eğitim bölgesi oldu, 4 kampus açıldı
Yeni açılan pek çok okulun ve özel okulun yanı sıra Beykent Üniversitesi, Fatih Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi ve Arel Üniversitesi'nin bölgede kampusu bulunuyor. 1985 yılına kadar İstanbul'un sayfiye yerleşimlerinden olan Büyükçekmece, 1985-1995 yılları arasındaki planlama çalışmaları ile yatırımcı ve müteahhitlerin ilgisini çekti ve inşaat sektöründe  hızlı gelişmeler yaşandı. Büyükçekmece hızla bölgeye kayan nüfus için geniş çaplı konut inşaatları ile villa kentlerin yapıldığı bir yerleşim merkezine dönüştü. Özellikle Mimaroba ve Sinanoba en çok gelişen lokasyon oldu. Çevre düzeni ön planda olan lüks ve modern sitelerin yanı sıra 100 metrekareden 450 metrekarelik residence'lara kadar herkes için alternatiflerin bulunduğu bir bölge özelliği kazandı Büyükçekmece.

İstanbul'un 3. havaalanının Silivri'ye yapılmasının planlanması ile lojistik, bilişim ve teknoloji merkezleri Büyükçekmece'ye taşınıyor. Bölge ekonomisi ve nüfusunun gelişeceğini görmek için müneccim olmaya gerek yok. Büyükçekmece, düzenli ve çağdaş kentleşmenin meyvelerini bundan sonra toplayacak.

Kenan Uluergüven Re/Max Smart Gayrimenkul Danışmanı
Tüm yıl yazlıkta oturmak isteyenlere
Sunrise Residence'nin pazarlamasını üstlenen Kenan Uluergüven cazip özellikler taşıyan Büyükçekmece'yi aslında herkese tavsiye ediyor. Uluergüven'e göre Büyükçekmece'de nüfusun yazları iki kat artıyor ve bu durum emlak piyasasını yakından etkiliyor. Silivri, Çorlu ve Çerkezköy'de artan işyerlerine İstanbul'dan giden pek çok çalışan var. İş merkezlerine yakın olan ve insanları aynı zamanda İstanbul'dan koparmayan Sunrise Residence, sadece yazları değil, yıl boyu yaşama imkanı sunuyor. Uluergüven, "Buradaki projelerde uygun fiyatlara sahip olunan gayrimenkullerin yakın gelecekte iyi prim yapacağı ve diğer bölgelere kıyasla daha fazla değerleneceği kuşkusuz bir gerçek. Onun içinde yatımcıların bir an önce Büyükçekmece ile yakından ilgilenmelerini öneririm" diyor.
 
Otel konforunda konut arayanlara

Büyükçekmece'ye bakıldığında sadece orta ve küçük ölçekte inşaat firmalarının değil, aynı zamanda büyük ve butik projeler gerçekleştiren firmaların dahi Büyükçekmece'de gayrimenkul geliştirme yaptıkları gözden kaçmıyor. Bunlardan birisi One&Ortaköy ve West Blocks gibi marka projeleri geliştiren Bilgili Holding.

Bilgili Holding otel işletmeciliğinden gelen deneyimiyle West Blocks'taki daireleri otel konforuna ve yaşam standartlarına göre hazırlayarak bölgenin yükselen değerlerine yakışır nitelikte bir eser ortaya çıkarıyor. Bilgili Holding'in Büyükçekmece gölü manzaralı projesi olan West Blocks adına konuşan Satış Direktörü Nuray Koroğlu yaptığı açıklamada bölgenin çok hızlı geliştiğine dikkat çekerek lüks konut segmentine hitap eden yeni bir yerleşim bölgesi olma yolunda ilerlediğini söylüyor. Bölgede kaçak yapılaşmanın yok denecek kadar az olması, yeni lüks konut alanlarına ev sahipliği yapma potansiyelini de içerisinde barındırıyor.
Bilgili Holding olarak, inşaat sektöründeki yatırımlarımızı artırarak devam ettirmeyi planladıklarını belirten Koroğlu, "İstanbul ve yakın civarı için proje araştırma ve geliştirme çalışmalarımız devam ediyor" diyor.

Konut, home-office ve mağaza bir arada
Bölgenin gelişmesi anlamında konuttan sonra iş yerlerine yönelik projeler de geliştirdiklerini belirten Gül Yapı A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Sönmez Aydın, Mimaroba'daki Colorist projelerinin Büyükçekmece'ye ne kadar inandıklarının en büyük kanıtı olduğunu söylüyor. Colorist'te üç ayrı konsepti bir arada bulundurdukların belirten Aydın, "Bu projemizde konut, homeoffice ve mağazalar var. Bölgenin gelişmesi için sadece konut anlamında projeler değil, insanlara yaşam alanı sunmayı hedefleyen projeler gerçekleştirmeye devam etmek istiyoruz" şeklinde konuşuyor.

Bölge ulaşımla gelişecek
Kilitteki deneyimini ve inşaata yakın olmanın avantajlarını kullanan ve Büyükçekmece'ye yatırım yapan bir başka firma Kale Kilit ve geliştirdikleri proje olan Özgür Evler. Proje adına sorularımızı yanıtlayan Oğuz Avkan, ulaşımın önemine dikkat çekerek, "Gelişen toplu ulaşım ağının (metrobüs) hem ana arterlerdeki hem de ara arterlerdeki toplu ulaşımı geliştirecek olması, bölgenin çok daha hızlı kalkınmasına ve gelişmesine destek olacak. Yerel yönetimlerin yaptıkları ve yapmayı planladıkları kültür merkezleri, konut projeleri, sahil şeridinin rehabilite edilmesi, özellikle Beylikdüzü'ne yapılması planlanan yat limanı ve balık hali, hem sosyal hem de ekonomik olarak bölgedeki atılımın önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde daha da hızlı olacağını gösteriyor" diyor.

Büyükçekmece'deki Ataşehir
Büyükçekmece'de yatırım yapan  Emay İnşaat adına konuşan Burak Gören, Büyükçekmece'de gayrimenkul geliştirme adına 42 bin metrekarelik alan üzerine 2044 konuttan oluşan Kentplus Ataşehir projesini gerçekleştirdiklerini söylüyor. Mimarsinan'ı markalı konut konseptiyle tanıştırmış olmanın gururu ile konuşmaya devam eden Gören, "Ataşehir'in standartlarını Mimarsinan'a taşıdık. Projemize start verdikten sonra bölgede yeni konut projelerinin sayılarındaki artış, bu bölgeye çektiğimiz dikkatin ve oluşan talebin en büyük kanıtı. Projemizin inşaatının başlamasını takip eden aylarda bölgede gözle görülür bir gelişim oldu. Projemizin yer aldığı Mimaroba ve Sinanoba mevkiine daha önceleri Mimarsinan içinden ulaşım sağlanırdı. E5 karayolu üzerine inşa edilen köprü ile bölge, karayoluna doğrudan bağlandı ve ulaşım kolaylaştı. Buna ek olarak özellikle daire teslimlerinden sonra bölgemizde banka şubeleri, süpermarketler, sağlık ocağı ve tanınmış markaların şubelerinin peş peşe hizmete girmesi. Yatırım yapanlar çevrede sosyal hayatın olup olmadığı kriterine dikkat ediyor" diyor.

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün;
Büyükçekmece'nin kimliği `eğlence' olacak
İnşaat şirketlerinin son yıllarda kendilerine 'üs' seçtiği Büyükçekmece, yıllarca sayfiye yeri olarak anıldı. Yatırımların hız kazanmasında Büyükçekmece Gölü'nün 'çekiciliği'nin de bulunduğu ilçenin yerleşik nüfusu da her geçen gün biraz daha artıyor. Alkent Evleri, Pelikan Hill, Toskana Vadisi Evleri gibi pek çok şirketin tercih ettiği Büyükçekmece'de son 10 yılda 250 binin üzerinde konut yapıldı. Bu süre içinde 20 alışveriş merkezinin de hizmete başladığı Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, bölgeyi gayrimenkul sektörü açısından değerlendirirken önümüzdeki döneme ilişkin ilçenin kimliğini `eğlence'nin oluşturacağını söyledi.

İlçenin önü açık
Büyükçekmece' de yatırımların gelecekte ki seyrini de değerlendiren Başkan Akgün; "Son 10 yılda Türkiye'de en çok konut yapılan bölge Büyükçekmece. Bunların birçoğunda ikamet başladı, bir kısmı yakında teslim edilecek, diğer kısmının da inşaatı tamamlanmak üzere. Önümüzdeki 5 yılda 50 binin üzerinde konut daha yapılacağını tahmin ediyorum diye konuştu.

En çok villanın yapılmış olduğu yer olarak Büyükçekmece'yi gösteren Başkan Akgün, "Villa şeklinde inşa edilenler arasında Günışığı Evleri, Tepekent ve Gölkent Malikhaneleri gibi önemli projeler bulunuyor. Bu villaların büyük kısmı göl havzasında olduğu için, havzanın korunması noktasında da önemli etkileri var. Çünkü burada bir disiplin var. 2 bin 500 metrekareye bir villa yapabiliyorsunuz. Bunun da büyüklüğü 250 metrekareyi geçemiyor. Konutun tek ve bağımsız birim olması da zorunlu. Yani iki katlı yapabilirsiniz ama iki bağımsız birim olmuyor. Yine havzaya belli uzaklıktaki bölgelerde, 2 bin metrekarede bir villa yapabiliyorsunuz. O da tek bağımsız birim olmak zorunda. Dolayısıyla havza ve civarına yapılan villalar, göl havzasının yeşil bir orman gibi korunmasını sağlıyor" dedi.

Yabancıların son gözdesi 
Yatırımcıların Büyükçekmece'yi tercih etmelerinin sebebini açıklayan Başkan Akgün konuyla ilgili olarak şunları söyledi; " Buranın tercih edilmesindeki en önemli neden, gecekondusuz bir bölge olması. Kaçak inşaat yok, altyapı sorunu yok. Biz Büyükçekmece'de asla plandan ödün vermiyoruz."

Büyükçekmece'ye gelen yatırımcıların profilini de değerlendiren Başkan Akgün; "Hem Avrupalılar hem de zengin Körfez bölgesinden insanlar göl havzası çevresine villa almaya ya da yapmaya geliyor. Büyükçekmece'de çok fazla yabancı yatırımcı var. Bunların bir kısmı açık, bir kısmı da gizli, yani Türk firmalarla ortaklık şeklinde" şeklinde konuştu.

Büyükçekmece'de konut inşaatlarının arasında önemli bir sanayi bölgesi bulunuyor. Kıraç bölgesinde ve Yakuplu-Beylikdüzü arasında, ciddi bir sanayi alanı oluşmuş durumda. Çok miktarda İtalyan, Fransız, Alman, İngiliz ve Hollandalı bulunuyor. Tüm yapılaşmalara rağmen Büyükçekmece Belediyesi imar planlarından ödün vermeyerek en ince ayrıntısına kadar uyguluyor.

Yeni projeler nüfusu artırıyor
Gayrimenkul satışlarının ilçenin nüfusunu etkilediğinden de bahseden Başkan Akgün; "Burada devamlı oturanların oranı 10 yıl öncesine göre yüzde 300 arttı. Ama buna rağmen sayfiye yeri olma özelliğini de koruyor. Çünkü nüfusun yüzde 50-60'ı hâlâ yazın geliyor. İlçe merkezinde yaşayan nüfus 25 bindi. Son yıllarda 100 bine çıktı. Merkez dışını da bu sayıya kattığınız zaman 150 binin üzerinde bir nüfusumuz var. Yaz aylarında nüfusumuz 700 bini geçiyor" diyor.

Depremden uzak, tatile yakın
İlçedeki binaların depreme dayanıklılığı konusunda da görüşlerini belirten Başkan Akgün, "Bizim bölgemizde deprem sorunu yok. Çünkü tüm binalar planlı yapılmıştı. Binaların üstüne kaçak katlar çıkılmamıştı. Güçlendirmeye ihtiyacı olan binalara da hemen takviye yapıldı. 2000 yılından itibaren yapılan yeni binaların çatılarına yeşil kaplama mecburiyeti koyduk. Bu tamamen görselliğe yönelik bir uygulamaydı. Ama bugün görüyoruz ki, buraya ev almaya gelenler, yeni binaları bu şekilde kolayca tanır ve onları tercih eder oldu" diyerek sözlerini bitirdi.
Hüseyin BELİBAĞLI/emlakkulisi.com

YASAL UYARI : Haber sitemiz 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak yayın yapmaktadır. Sitemizde yayınlanan haber ve fotoğraflar, ilgili sayfamıza link verilmek koşuluyla yayınlanabilir. Aksi durumlarda art niyetli kişi ve/veya kuruluşlar ile ilgili her türlü yasal haklarımız saklıdır.


Geri Dön