27 / 04 / 2024

Büyükşehir belediye başkanının görevleri nelerdir?

Büyükşehir belediye başkanının görevleri nelerdir?

Büyükşehir belediye başkanının görevleri nelerdir? Merak ediyorsanız, belediye başkanının görev ve yetkileri hakkındaki bilgileri haberimizde bulabilirsiniz...



Büyükşehir belediye başkanının görevleri nelerdir?

Belediye teşkilatının en üst amiri niteliğine sahip olan belediye başkanının temel görevi, belediye teşkilatını sevk ve idare etmek, beldenin ve belediyenin hak ve menfaatlerini korumak olarak ifade ediliyor.


Bunun için ise belediye başkanının yerine getirmesi gereken görev ve yetkileri bulunuyor. Örneğin, belediye personelini atamak, belediye ve bağlı kuruluşlarını denetlemek ve gerektiğinde bizzat nikah kıymak gibi..


Büyükşehir belediye başkanının görevleri nelerdir, sorusunun detaylı yanıtı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamında 18. maddede ele alınıyor;


Büyükşehir belediye başkanının görev ve yetkileri

MADDE 18.- Büyükşehir belediye başkanının görev ve yetkileri şunlardır:


a) Belediye teşkilatının en üst amiri olarak belediye teşkilâtını sevk ve idare etmek, beldenin ve belediyenin hak ve menfaatlerini korumak.


b) Belediyeyi stratejik plâna uygun olarak yönetmek, belediye idaresinin kurumsal stratejilerini oluşturmak, bu stratejilere uygun olarak bütçeyi hazırlamak ve uygulamak, belediye faaliyetlerinin ve personelinin performans ölçütlerini belirlemek, izlemek ve değerlendirmek, bunlarla ilgili raporları meclise sunmak.


c) Büyükşehir belediye meclisi ve encümenine başkanlık etmek, bu organların kararlarını uygulamak.


d) Bu Kanunla büyükşehir belediyesine verilen görev ve hizmetlerin etkin ve verimli bir şekilde uygulanabilmesi için gerekli önlemleri almak.


e) Büyükşehir belediyesinin ve bağlı kuruluşları ile işletmelerinin etkin ve verimli yönetilmesini sağlamak, büyükşehir belediyesi ve bağlı kuruluşları ile işletmelerinin bütçe tasarılarını, bütçe üzerindeki değişiklik önerilerini ve bütçe kesin hesap cetvellerini hazırlamak.


f) Büyükşehir belediyesinin hak ve menfaatlerini izlemek, alacak ve gelirlerinin tahsilini sağlamak.


g) Yetkili organların kararını almak şartıyla, büyükşehir belediyesi adına sözleşme yapmak, karşılıksız bağışları kabul etmek ve gerekli tasarruflarda bulunmak.


h) Mahkemelerde davacı veya davalı sıfatıyla ve resmî mercilerde büyükşehir belediyesini temsil etmek, belediye ve bağlı kuruluş avukatlarına veya özel avukatlara temsil ettirmek.


i) Belediye personelini atamak, belediye ve bağlı kuruluşlarını denetlemek.


j) Gerektiğinde bizzat nikâh kıymak.


k) Diğer kanunların belediye başkanlarına verdiği görev ve yetkilerden büyükşehir belediyesi görevlerine ilişkin olan hizmetleri yerine getirmek ve yetkileri kullanmak.


l) Gerektiğinde görev ve yetkilerinden bir veya birkaçını ilçe veya ilk kademe belediye başkanına devretmek.


m) Bütçede yoksul ve muhtaçlar için ayrılan ödeneği kullanmak, özürlülerle ilgili faaliyetlere destek olmak üzere özürlü merkezleri oluşturmak.


Büyükşehir belediyelerinin 7 nci maddeye göre ilçe ve alt kademe belediyelerine görevlerini devretmeleri için büyükşehir belediye başkanının uygun görüşü aranır.


Belediye başkanının görevi ne zaman sona erer?

Belediye başkanının başkanlık görevinin sona ermesi ile ilgili hükümler de aynı kanunun 19. maddesinde şu şekilde ele alınıyor;


Belediye başkanlığının sona ermesi

MADDE 19.- Belediye Kanunundaki hükümler saklı kalmak kaydıyla büyükşehir belediye meclisinin feshine neden olan eylem ve işlemlere katılan büyükşehir, ilçe ve ilk kademe belediye başkanlarının görevlerine Danıştay kararıyla son verilir.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön