25 / 04 / 2024

Büyükşehir belediyesi nüfusu ne kadardır?

Büyükşehir belediyesi nüfusu ne kadardır?

En az üç ilçe belediyesini kapsayan, bu belediyeler arasında koordinasyonu sağlayan; kanunlarla verilen görev ve sorumlulukları yerine getiren belediyeler Büyükşehir belediyesi oluyor. Peki, büyükşehir belediyesi nüfusu ne kadardır?



Büyükşehir belediyesi nüfusu ne kadardır?

Belediye sınırları içindeki ve bu sınırlara en fazla 10.000 metre uzaklıktaki yerleşim birimlerinin son nüfus sayımına göre toplam nüfusu kanunda belirtilenden fazla olan il  belediyeleri, fizikî yerleşim durumları ve ekonomik gelişmişlik düzeyleri de dikkate alınarak, dönüştürülen belediyeler olarak karşımıza çıkıyor.


En az üç ilçe veya ilk kademe belediyesini kapsayan, bu belediyeler arasında koordinasyonu sağlayan; kanunlarla verilen görev ve  sorumlulukları yerine getiren, yetkileri kullanan; idarî ve malî özerkliğe sahip ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan kamu tüzel kişisi olarak tanımlanıyor. 


Büyükşehir belediyelerinin sınırları, adını aldıkları büyükşehirlerin belediye sınırlarıdır.


İlçe belediyelerinin sınırları, bu ilçelerin, büyükşehir belediyesi içinde kalan kısımlarının sınırlarıdır.


İlk kademe belediyelerinin, büyükşehir belediye sınırları dışında belediye sınırı olamıyor. Peki büyükşehir belediyesi nüfusu ne kadardır?


Büyükşehir belediyeleri, son nüfus sayımına göre toplam nüfusu 750.000'den fazla olan il belediyeleridir.


Büyükşehir belediyesi kanunu gereğince; Büyükşehir belediyesi sınırları içine katılan ilçe belediyeleri ile nüfusu 50.000 ve üzerinde olan belediyeler, büyükşehir ilçe veya ilk kademe belediyesine dönüşür. Diğer belediyeler ile köylerin tüzel kişiliği kalkıyor. 


Tüzel kişiliği kalkan belediyelerin katılacağı ve köylerin mahalle olarak bağlanacağı belediyeler, Bakanlar Kurulu kararında belirtiliyor.


Büyük şehirlerin isim listesi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön