19 / 04 / 2024

Büyümenin lokomotif sektörü inşaat!

Büyümenin lokomotif sektörü inşaat!

Yeni Birlik Gazetesi köşe yazarı olan Yıldıray Gökkaya bugünkü yazısında ekonomideki büyümenin inşaat sektörüne katkısını değerlendirdi. İşte o haber...



Türkiye nefesini tutarcasına 16 Nisan tarihini beklemeye başladı. Kritik geleceğine ilişkin kamuoyunun kararını vereceği bu önemli tarihi randevu için sayılı günler kaldı. 


Bilenler bilir, bu sayfalarda siyaset yazmıyorum. Ancak siyasetin ekonomiyi etkileyen bir yanı olduğunu da gözardı edemem. 


Sonuç her ne olursa olsun, Türkiyemiz için olumlu sonuçlar doğurmasını temenni ediyor ve çıkacak karara, halkın kararı olacağı için saygı duyuyorum. 


Dediğim gibi, siyaset, verilen kararlar, atılan adımların her biri ekonomik geleceğimize de yön veriyor. Şimdilerde hepimiz aslında son 3 senedir dış darbelerle hızı kesilen ekonomik büyümenin yeniden başlamasını, esnafından çalışanına herkesin yeniden nefes almasını bekliyoruz. 


Art arda gelen veriler ekonomide yılbaşından itibaren çarkların yeniden dönmeye başladığını gösteriyor. Türkiye sıkıntılı geçen bugünleri de atlatıyor. Bunda hükümetin aldığı doğru kararların ve attığı cesur adımların etkisi büyük. 


İşte bunun bir başka göstergesi Borsa İstanbul'dan geldi. Borsa İstanbul verilerine göre, yabancı yatırımcı tarafından en fazla satın alınan hisse senedi Halkbank'ın ardından Emlak Konut GYO oldu. Yabancılar mart ayında 54,8 milyon dolarlık Emlak Konut GYO hissesi satın aldı. 


Bunu nasıl okumak gerekiyor? 

Büyümenin lokomotif sektörü inşaat. 

Ekonomi 2016 yılında yüzde 2.9, son çeyrekte yüzde 3.5 büyürken, inşaat sektörü geçen yıl büyümesini yüzde 4,9'dan yüzde 7,2'ye taşıyarak büyümedeki katkısını gözler önüne serdi. Böylece GSYH'dan aldığı payı yüzde 8,2'den yüzde 8,8'e çıkardı. 


İnşaatın sene başından bu yana gösterdiği performans da yine gözler önünde. Dolayısıyla yabancı gelecekteki aydınlık günlerin farkında olduğunu yavaş da olsa borsadaki bu tabloda gösteriyor. 




Yıldıray GÖKKAYA/Yeni Birlik


Geri Dön