27 / 04 / 2024

Çağdaş Kaya: Adana'da stad yeri yeşil alan olmalı!

Çağdaş Kaya: Adana'da stad yeri yeşil alan olmalı!

İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi 20. çalışma dönemi kapsamında oluşturduğu Kent Sorunlarını ve Yatırımları İzleme Komisyonu göreve başladı. Çağdaş Kaya 'Adana'da stad yeri yeşil alan olmalı' dedi.



Son günlerde tartışılan en önemli kent sorunlarından biri olan 5 Ocak Fatih Terim Stadyumunun yerine AVM yapılması konusuyla ilgili net ifadeler kullanan Kent Sorunlarını ve Yatırımları İzleme Komisyonu Başkanı Kaya, “Yeni stat yapılınca mevcut stadın yerine AVM yapılmasına, bu alanın beton yığını olmasına karşıyız.  Halka açık, insan odaklı, yeşil alan özelliği olan her projeye açığız.  Ancak beton yığınına özellikle AVM ve konuta karşıyız. Zaten Adana’da, özellikle Seyhan merkezinde yeşil alan olabilecek başka bir alan kalmadı. Seyhan'da insanların Merkez Parkın haricinde nefes alabileceği yerler maalesef yok. Burayı da betonlaştırmak zaten oksijen yönünden zayıf olan Seyhan'a başka bir darbe daha vurmaktır” diye konuştu.

 


YENİ STADIN YERİ TEKNİK OLARAK DOĞRU

 


Yeni stadın şehrin merkezinden uzak bir yere taşınmasının uygun olduğunu belirten Kaya “Stadın şehir merkezinde olmasının,  belirli zamanlarda da olsa hem trafiğin verimli akmasına hem de nitelikli kent yaşamına olumsuz etkileri vardır. Onun için stadyumun şehrin dışında olmasına itirazımız yok” diye konuştu. Yeni stada metronun gidip gitmemesi sorusuna ise “İMO olarak ulaşımda, lastik tekerlekli araçlardan ziyade hafif raylı sistem ve metro gibi toplu taşıma araçlarına öncelik verilmesinden yanayız. Metronun veya hafif raylı sistemin yalnızca stada değil birçok bölgeye hizmet edebilecek şekilde projelendirilmesinden yanayız” dedi.

 


ADANA’DA EN ÖNEMLİ SORUNLARDAN BİRİ İMAR

 


Kent sorunlarını ve yatırımları izleme komisyonu olarak kentte en önemli sorunlardan birinin imar olduğunu ifade eden Komisyon Başkanı H. Çağdaş Kaya şöyle konuştu;

 


“Adana’ da düzenli bir imar yok.  Bugüne kadar imar uygulamaları hep yap-boz şeklinde, ahbap çavuş ilişkisiyle ranta yönelik olarak yapılmış.  Bir bakıyorsunuz aynı bölgede olmasına rağmen bir parselin yoğunluğu 1,2 iken bir başka parsel 2,4 olarak uygulamaya geçmiş. Geçmişte buna benzer daha birçok haksız uygulamalar yapılmıştır. Mesela Adana'da Mania diye hemen hemen herkesin bildiği güncel bir sorun var. Mania'ya göre, yeni yapılacak binaların belli bir yüksekliği geçmemesi gerekiyor. Ama biraz önce de belirttiğim gibi bu sınırlar kişisine göre göz ardı edilmiş, çarpık kentleşme derinleştirilmeye devam edilmiştir. Buna ek olarak ta bu Mania sınırını gözetenle gözetmeyenler arasında hem müteahhitler, hem yapı denetim kuruluşları, hem de proje müellifleri arasında haksız rekabet doğurmuştur. Bunun dışında, yerel seçimler öncesinde imara kapalı yerlere bazı belediyelerce ruhsat verildiği duyumlarını da almış bulunmaktayız” şeklinde konuştu.

 


ULAŞIMDA ÖNCELİKLE KARARLI OLMAK GEREKİR

 


Ulaşımın kentteki en önemli sorunlardan biri olduğunu dile getiren Kent Sorunlarını ve Yatırımları İzleme Komisyonu Başkanı H. Çağdaş Kaya, “2014 yılına gelmişiz hala Ulaşım Master planımız yok.  Büyükşehir Belediyesinin bunu çözmesi gerekiyor. 3 dönem önce İnşaat Mühendisleri Odası  Adana  Şubesi'nde yönetim kurulundaydım. İnşaat Mühendisleri Odası ve Şehir Plancıları Odası Adana Şubeleri olarak birlikte  “Adana ve Kent içi Ulaşım Çalıştayı” düzenledik. Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden konuyla ilgili en donanımlı, en iyi hocalarını getirdik. Adana'nın ulaşım sorununu çözmeye katkımız olsun istedik. Çalıştaya maalesef İlçe Belediyelerinden ve özellikle de Büyükşehir Belediyesinden katılan olmadı.  Maalesef duyarsızlık var.  Yakın geçmişte Büyükşehir Belediyesi tarafından bir Ulaşım Çalıştayı daha yapıldı. Bu konunun üzerine gidilirse, kararlı olunursa amacına ulaşır ” diye konuştu.

 


İKTİDAR VE BELEDİYE FARKLI PARTİ OLUNCA YATIRIM GELMEDİ

 


Adana’ya yapılan yatırımlarla ilgili görüşlerini de aktaran kurulan Kent Sorunlarını ve Yatırımları İzleme Komisyonu Başkanı H. Çağdaş Kaya şunları söyledi;

 


“Bugüne kadar Adana’ya yapılan -daha doğrusu yapılamayan- yatırımlardan memnun değiliz. Geçtiğimiz dönem iktidarla arası iyi olmayan, hatta kavgalı bir kentimiz vardı. Bundan dolayı Adana’ya gerekli yatırımlar gelmedi.  Şimdi yeni bir dönem başladı. Ancak yine farklı görüş içinde olan yapılar var. Her şeye rağmen kentimize yapılacak yatırımların artmasını ve öncelikli alanlara yönelmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

 


SORUNLARIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

 


Kent Sorunlarını Ve Yatırımları İzleme Komisyonu Başkanı H. Çağdaş Kaya, ana hedeflerinin kent sorunlarına eğilmek olduğunu kaydetti. Sorunların çözümüne katkı koymak için mücadele vereceklerini anlatan Kaya “Kent sorunlarıyla ilgili görüş ve önerilerimizi kamuoyu karşısında dile getireceğiz.  Uygulamalarda yanlışlıklar varsa gücümüz yettiğince karşısında duracağız.  Meclisleri takip edeceğiz.  Kamu yararı gözetmeyen uygulamalar varsa onları kamuoyuyla paylaşacağız. Meclisin bizden veya diğer odalardan talep etmesi durumunda bilgi birikimimiz çerçevesinde çözüm önerilerimize ilişkin görüşlerimizi gerek belediyelere gerekse de kamuoyuna sunacağız” dedi.


Adana Gündemi


Geri Dön