19 / 04 / 2024

Cahit Köse: Türkiye'de ısıtma sektörü önemli sektörler arasında yer alıyor!

Cahit Köse: Türkiye'de ısıtma sektörü önemli sektörler arasında yer alıyor!

Türkiye'nin dört bir yanında hızla yükselen inşaatlar, doğalgazın hemen hemen her ilde kullanılır hale gelmesi gibi etkenler nedeniyle ısıtma ve kombi sektörü de hızlı bir yükselişe geçti...





Türkiye'nin dört bir yanında hızla yükselen inşaatlar, doğalgazın hemen hemen her ilde kullanılır hale gelmesi gibi etkenler nedeniyle ısıtma ve kombi sektörü de hızlı bir yükselişe geçti.


Kombilerin tükettiğimiz kadar enerjinin faturasını ödememize imkan vermesi, tasarruf sağlaması ve çevre dostu olması da sektörün yükselişinde rol oynuyor. Biz de kış mevsiminin kapımızı çaldığı şu günlerde sektörün yerli firmalarından Emas A.Ş. şirket müdürü Cahit Köse ile görüştük. Hem sektör hakkında hem de bireysel ısınma ihtiyaçları konusunda konuştuk. 



Türkiye'de ısıtma ve kombi sektörünün bir değerlendirmesini yapar mısınız? 

Türkiye'de ısıtma ve kombi sektörü son 10 yıl içerisinde gelişen önemli sektörler arasında yer alıyor. Bunda doğalgazın günümüzde hemen hemen tüm illerde kullanıma hazır, doğalgaz boru hatlarının döşeniyor olması, inşaat sektöründeki hızlı yükseliş, Emlak Konut ve Told gibi devlet destekii toplu konut projelerindeki artış ve genel olarak Türkiye nüfusunun etkisi olduğunu söyleyebiliriz. 


Avrupa'da İngiltere, Almanya ve İtalya gibi kombi sektörünün en büyük pazarlarından sonra Türkiye ilk dört ülke arasında yer alıyor diyebiliriz. Dünya markaları ısıtma ve kombi sektöründe Türkiye'yi "üretim üssü" olarak konumlandırmış durumda ve bu pazar içerisinde E.C.A. 60 yılı aşkın marka kalitesi, güvencesi ve güvenirliliği ile tek yerli üretici marka olarak yer alıyor. 


E.C.A. sektöre ne zaman girdi? 


Elginkan Topluluğu şirketlerinden olan Emas Makine Sanayi A.Ş. tarafından üretim, satış ve pazarlama faaliyetlerinin yürütüldüğü E.C.A. ısıtma sistemleri sektöre 1985 yılında döküm katı yalat soba üretimi başladı. Bugün tüm Türkiye'deki geniş bayi ve sektörde ilk 7/24 satış sonrası hizmet servisini sunan firma olarak sektör lideri konumundayız. 


Sektörün gelişmesinde ne gibi etkenler rol oynuyor? 


Kombi pazan 20 yılı aşkın süredir gelişerek devam ediyor; bunun nedenleri arasında doğalgazm diğer yakıtlara göre ucuz ve doğalgaz kullanımının hemen hemen tüm illere dağılmış durumda olması yer almaktadır. Bu da kombi sektöründe yeni pazarın gelişimini sağlarken diğer taraftan da 20 yılı aşkın süredir kombi kullanan kesimin değişim pazan yaratıyor olması kombi sektörünün gelişmesini sağlıyor. 


Büyük binalarda merkezi ısıtma sistemleri kullanım zorunluluğu getirilmesi ile de kazan, kaskad tipi cihazlar önemli rol almaya başladı. Merkezi ya da bireysel sistemlerin birleştiği en önemli noktalardan birisi bu cihazların yoğuşmalı cihaz olmasıdır. Enerji verimliliği ve tasarruf sağlayan, çevre dostu olan yoğuşmalı cihazlar özellikle 2015 yılı itibariyle kullanımı Avrupa'da yasal zorunluluk olan cihaz tipleri olacak ve Tükiye'ye de yalan zamanda yansıması gelecektir. Binaların A sınıfı enerji verimliliği sağlayan sistemlerle projelendirilmesi ve devlet teşvik ve kontrolleri nedeniyle yeni yasa ile yoğuşmalı cihaz trendi çok büyüyecek. Bu konuda E.C.A., kendi üretimi dışında dünya devi Fransız De Dietrich markası ile olan işbirliği kapsamında yoğuşmalı kazan, kaskad sistemler ile ürün gamında alternatif seçenelder sunuyor. 


Rakam olarak verecek olursak? 


E.C.A. olarak yıllık 200 bin adet kombi satışı gerçekleştirmekteyiz. İnşaat projeleri arttıkça enerji performans yönetmeliği ile kazan satış rakamlan ve kullanımının da artış göstereceğini beklemekteyiz. Kazan grubunda yeni ürünümüz E.C.A. 

Çelik kazan, yoğuşmalı kazan ve kaskad sistemler ile geniş bir ürün gamı sunuyoruz. 


Merkezi ısıtma sistemi ile ısmaıı binalarda kullanılan pay ölçer cihazlar kullandığınız kadar enerjinin faturasını ödemeye imkan sağlıyor. Emas A.Ş. Şirket Müdürü Cahit Köse. pay ölçerlerin kullanımlarının denetlenmesi konusundaki organizasyon oturdukça kullanımının yaygınlaşacağını söylüyor. 


ısıtmada yeni er çalışıyoruz Sizin yeni yatırım ve projeleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?


Binalarda enerji performans yönetmeliğinin yürürlüğe girmesi ile E.C.A., merkezi ısıtma sistemlerindeki yatırımlarını arttırmış ve ürün gamını son dönemlerde genişletmiştir. Kazan konusunda son yıllarda ar-ge ve test laboratuarı ile yaklaşık 3 milyon euroluk yatırım sonucu %94'e varan verimlilik değeri ile E.C.A. Çelik Kazan pazara sunuldu. Pendik üretim tesislerimizde yer alan kazan test laboratuarı ile kazanın tasarım aşamasındaki verilerinden, kullanıcının elde edeceği verim sonuçlarına kadar birçok verinin test edilme imkanı bulunuyor. Bununla beraber pazarın, sektörün ve devletin enerji verimliliğini destek konusundaki girişim ve teşvikleri ile paralel merkezi ve bireysel ısıtma sistemleri konusunda farklı projelerimiz ve yatırımlarımız devam ediyor. 



Yeni Şafak Gazetesi 


Geri Dön