24 / 04 / 2024

Çakma Tac Mahal inşa ediliyor

Çakma Tac Mahal inşa ediliyor

Aşk için dikilmiş en güzel anıt olan Tac Mahal'in Bangladeş'e kopyası inşa ediliyor.



Orijinali Hindistan'da bulunan ve Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri olan yapının `çakma'sı için 58 milyon dolarlık bütçe ayrıldı.


DÜNYADA aşk için dikilmiş en güzel anıt kabul edilen Tac Mahal de taklit edilenler listesine girdi. Babür İmparatorluğu'nun hükümdarı Şan Cihan'ın (1593-1666) Hindistan'ın başkenti Agra'da ölen eşi anısına yaptırdığı Tac Mahal (1648) Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri. Sonsuz aşkın sembolü haline gelen ünlü anıt her yıl yüz binlerce turistin akınına uğruyor. Şimdi aynı anıtın bire bir kopyasını Bangladeşli film yapımcısı Ahsanullah Moni, başkent Dhaka'dan 1 saat uzaklıktaki Sonargaon kentinde inşa ettiriyor. İngiliz The Telegraph gazetesinin haberine göre çakma Tac Mahal 58 milyon dolara mal olacak. Orijinali 20 yıl süren Tac Mahal'in kopyasını yapmak beş sene sürerken yapının mermerleri İtalya'dan elmasları Belçika'dan getirtildi.

Tac Mahal'in orijinalinin (altta) yapımı 20 yıl sürdü. Yapının mimarları arasında Mimar Sinan'ın öğrencileri Mehmet İsa Efendi ve Mehmet İsmail Efendi bulunuyor. İnşatta 20 bin işçi çalıştı. Çakma Tac Mahal ise inşaat teknolojisinin nimetlerinden yararlanılarak 5 yılda tamamlanacak. Sahtesi de turizme açılacak.

Star

Geri Dön