19 / 04 / 2024

Çaldağı'nda birin sınıf tarım arazileri yok edilecek!

 Çaldağı'nda birin sınıf tarım arazileri yok edilecek!

Çaldağı'nda 1. sınıf tarım arazilerinin yakınında dağların tıraşlanıp sülfürik asitle madencilik yapılacak olmasından dolayı halk tedirgin konu ise TBMM'de





Manisa’nın Turgutlu ilçesinde bulunan Çaldağı, yardım bekliyor. Ormanlık arazileriyle ünlü olan Çaldağı, 1. sınıf tarım arazisi sayılıyor ama bölgede sülfürik asit ile açık liç usulü maden çıkarma çalışmaları bölge halkını tedirgin ediyor. CHP ’li Özgür Özel ise bu konuyu Meclis gündemine taşıdı. 


Özel’in verdiği bilgilere göre, sülfürik asit ile açık liç usulü maden çıkarma yöntemine göre 12.5 milyon metrekare alanda ağaçların kesilmesi planlanırken kesim yapılan yerde dağ tıraşlanarak, kayalar ufalanarak toprak haline getirilecek. 15 metre yüksekliğinde, 150 metre uzunluğunda toprak yığınları oluşturulacak olan bölge üzerine sülfürik asit damlatılarak yığın içindeki nikel çökeltilecek. Bu işlem ise 18 ay sürecek.


Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı’na Nikel madeninin ve kobaltın kanserojen maddeler grubunda yer aldığı belirtilirken yapılan işlem sonucu bölgedeki suların ciddi şekilde kirleneceğini belirterek bu suların içilmesi veya tarımsal alanlardaki sulama sonucu beslenme zinciri aracılığıyla insana ulaşmasında ciddi sağlık sorunları ortaya çıkacağını söyledi. 


Özel, bölgenin önemini anlatırken Çaldağı’nın güneyinde 1. sınıf tarım arazileri bulunan Gediz Havzası bulunduğunu ve Gediz Nehri’nin Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Hakkında Sözleşme (RAMSAR) ile koruma altında olduğundan da bahsetti.


Özel, 3 Nisan 2009’da AKP ’li Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nun imzasıyla Çaldağı’ndaki 3 milyon 297 bin 832 metrekare orman arazisinin, İngiliz sermayeli Europan Nickel şirketince paravan olarak kullanılan Sardes Nikel Madencilik’e 2026 yılına kadar tahsis edildiğini belirterek, sözlerine şu şekilde devam etti:


Sardes şirketinin bağlı olduğu, projenin asıl sahibi İngiliz European Nickel şirketi daha deneme çalışmaları sırasında çevreye verdiği zararlar nedeniyle bulunduğu ülkelerin bizzat hükümet yetkilileri tarafından ellerindeki işletme izni ve ruhsatları da iptal edilerek kovulmuştur. Bu şirket, açık liç usulü yöntemini dünyada uygulamak isteyen tek şirkettir.


CHP Manisa milletvekili Özel, İngiliz şirketin tepkiler üzerine Çaldağı nikel madeni ile pilot tesisleri VTG Madencilik adında bir Türk firmasına 40 milyon dolara sattığını anlatarak bölge halkının, bu şirketin Sardes’in taşeronu olduğuna ilişkin kuşkusu olduğunu söyledi. 


Firmanın 6 Ekim 2011 tarihinde İstanbul Ticaret Odası ’na kayıt yaptırdığını belirten Özel, Çaldağı madenini satın alma tarihinin ise 15 Eylül 2011 olduğunu belirtti. 


Eroğlu ‘Baskı geldi’ demiş 


Özel, ilginç bir iddiayı daha gündeme getirerek, AKP ’li Su Bakanı Veysel Eroğlu’nun Çevre ve Orman Bakanı olduğu dönemde AKP ’li Turgutlu Belediye Başkanı Serhat Orhan’a “İşletme ve arazi tahsis izinlerini İngiliz hükümetinin baskılarıyla verdik” dediğini, bu konuşmaların Turgutlu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Toplantı tutanaklarında ve görüntülerinde yer aldığını da söyledi. 


Cennete dinamit tehdidi 


Bilecik ’in Yenipazar ilçesindeki Karahasanlar Kanyonu, mermer ocaklarında patlatılan dinamitlerin tehdidi altında. Yenipazarlılar bölgenin korunmasını isterken kanyonda kamp yapan AKUT Başkanı Nasuh Mahruki de “Bu güzellikleri herkes görmeli” dedi. 2.8 km uzunluğunda, 800 metre yükseklikteki kanyonda 25 metrelik bir şelale ve 3 büyük mağara var.



Radikal


Geri Dön