24 / 04 / 2024

Çalıkuşu'nun evini miras kavgası böldü!

Çalıkuşu'nun evini miras kavgası böldü!

Çalıkuşu romanına konu olan Feride Polat'ın çocukları arasında çıkan miras kavgası yüzünden kardeşler Bursa'daki evin içine duvar örüp ayırdı ve evin bir kısmı bu şekilde bir öğretmene satıldı...





Çalıkuşu romanına konu olan Feride Polat'ın çocukları arasında çıkan miras kavgası yüzünden kardeşler Bursa'daki evin içine duvar örüp ayırdı ve evin bir kısmı bu şekilde bir öğretmene satıldı.


Reşat Nuri Güntekin'in 1922'de kaleme aldığı ünlü Çalıkuşu romanına ilham veren Feride karakterinin Bursa'da doğup büyüdüğü ev, miras kavgasına kurban gitti. Paylaşımda sorun yaşayan kardeşler, evin içine duvar örüp ikiye ayırdı ve bir bölümünü sattı. Dizilere de konu olan Türk Edebiyatı'nın klasik eserlerinden Çalıkuşu romanının başkarakteri Feride'nin doğup büyüdüğü yer olan Bursa'nın Zeyniler köyündeki evinin son hali, görenleri hem şaşırtıyor hem de üzüyor. Usta edebiyatçının romanına konu olan Feride Polat'ın evi, çocuklarının miras paylaşımı konusunda anlaşmazlığa düşmesi üzerine ikiye bölündü. Feride Polat'ın vefat etmesinin ardından miras paylaşımı yapan 3 kardeşten ağabey İbrahim Polat ile en küçük kardeş Hamza Ali Polat evin satılmasını istedi. Kız kardeş Hanife Topçu ise satışa karşı çıktı. İbrahim Polat, erkek kardeşinin ev üzerindeki payını satın alarak evin üçte ikilik hissesine sahip oldu. Ardından da evin içerisine duvar ördürdü ve kendisine ait olan bölümü ayırdı. 90 metrekarelik evin üçte ikilik bölümü olan 60 metrekareyi ayıran ağabey Polat, daha sonra hissesini Aslan Seken adlı bir öğretmene sattı. 


EVİ ALDIĞINA PİŞMAN OLDU 

Erkek kardeşlerinin ev üzerindeki paylarını satmalarının ardından evi geri alabilmek için hukuk mücadelesi başlatan Hanife Topçu, tapu iptali davası açtı. Hukuk mücadelesi yıllarca sürerken, evi aldığına pişman olduğunu söyleyen öğretmen Seken şunları anlattı: "24 ayda tam 22 kez duruşmaya çıktım. Açılan davadan dolayı 13 bin TL masraf yaptım. Sonunda mahkeme beni haklı buldu ve davayı kazandım. Yargıtay'a gitti, yine kazandım. Yargıtay'ın kararına dava açtılar yine kazandım. En sonunda Hanife Topçu evin bendeki hissesini satın almak istedi. Ama reddettim. Ben de evin ikiye bölünmesini istemezdim." 


Sabah Gazetesi 


Geri Dön