28 / 03 / 2024

Çamlıca Cami ibadete açıldı!

Çamlıca Cami ibadete açıldı!

Cumhuriyet tarihinin en büyük camisi olan ve temeli 6 Ağustos 2013'te atılan Çamlıca Camisi'nde ilk teravih namazı kılındı.




Yapımına 3 yıl önce başlanan, kaba inşaatının büyük bir kısmı tamamlanan, Cumhuriyet tarihinin en büyük camisi Çamlıca'da binlerce kişi teravih namazını kıldı.


Üsküdar Belediyesinin verdiği iftar yemeğinin ardından Çamlıca Camisi'nin yapıldığı alana gelen vatandaşlar, teravih namazına bir saat kala caminin avlusunu doldurdu.


Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı cami avlusunda yer kalmadığı için vatandaşlar hasırları alarak, ön bahçede saf tuttu.


Binlerce kişinin Kadir Gecesi'nde teravih namazını kılmak için geldiği camide renkli görüntüler ortaya çıktı.


İstanbul Cami ve Eğitim Kültür Hizmetleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, temel atma töreninde camiyi Kadir Gecesi'nde açacaklarının sözünü verdiklerini ve bu sözü tuttukları için mutlu olduklarını aktardı.


Yaklaşık 7 ila 8 bin civarında vatandaşın teravih namazını kıldığını tahmin ettiklerini ifade eden Külünk, "Temel atma töreninde verdiğimiz sözü yerine getirdiğimiz için mutluyuz. İnşallah cami inşaatını da bitirerek tamamen ibadete açarız. Güzel bir atmosfer ve insanların buraya akın akın geldiğini görmek bizleri mutlu etti." dedi.


Çamlıca Camisi'nde namaz kılan vatandaşlar ise camiyi çok beğendiklerini ve Kadir Gecesi'nde halka açılmasının ayrı bir önem taşıdığını ifade ettiler.


Bu arada, teravih namazına AK Parti Milletvekili Yalçın Akdoğan, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar Müftüsü Mehmet Vefa Özdemir de katıldı.



AA



Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Çamlıca Camii ilk kez cemaatle buluştu. Yaklaşık 8 bin vatandaşın biraraya gediği camide enderun usülü teravih namazı kılındı.


Yapımına 3 yıl önce başlanan, kaba inşaatının büyük bir kısmı tamamlanan, Cumhuriyet tarihinin en büyük camisi Çamlıca'da binlerce kişi teravih namazını kıldı. Üsküdar Belediyesi'nin verdiği iftar yemeğinin ardından Çamlıca Camii'nin yapıldığı alana gelen vatandaşlar, teravih namazına bir saat kala avluyu doldurdu. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı cami avlusunda yer kalmadığı için vatandaşlar hasırları alarak, ön bahçede saf tuttu. Binlerce kişinin Kadir Gecesi'nde teravih namazını kılmak için geldiği camide renkli görüntüler ortaya çıktı. Çamlıca Camii'nde namaz kılan vatandaşlar camiyi çok beğendiklerini ve Kadir Gecesi'nde halka açılmasının ayrı bir önem taşıdığını ifade etti.


Yeni Şafak



Haber Cumhuriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “İstanbul’un her yerinden görülsün” talimatı ile yaptırdığı Çamlıca Camii önceki gün, Kadir Gecesi’nde açıldı. Camiinin inşaatı ise tüm hızıyla sürüyor ve bitmesine daha iki yıl var.


Doğal sit alanı olan Çamlıca Tepesi’ne yapılan 6 Ağustos 2013 tarihinde temelleri atılan cami dün ibadete açıldı. Ferah Mahallesi’nin ana caddesine girdiğiniz andan itibaren cami inşaatı her yerden görünüyor. İnşaatına giden cadde boyunca 50 metre arayla Ferah Mahallesi, Yeni Camii ve Ferah Merkez Camii yer alıyor.


Caddenin sonunda Gazi Mustafa Altıntaş İlkokulu yer alıyor. Okul bahçesi ile camii inşaatını sadece bir duvar ayırıyor. Cami için özel tünel yapılacağını 14 Kasım 2014 tarihinde gazetemizin manşetinden duyurmuştuk. CHP’li Meclis üyeleri tünelin cami otoparkına çıktığı ve konumu itibarıyla bir “korku tüneli”ne dönüşeceği konusunda uyarmıştı. İşte bu tünelin bir çıkışı da cami ve okul arasına yapılan ve asfaltı yeni dökülen yola açılıyor. Cami inşaatında çalışan bir yetkili bize “Tünelin iki çıkışı var. Bu çıkış tek yön. Araçlar camiinin etrafında ring yaparak dönüyor” diye anlatıyor.


Bir saf bile dolmuyor


Çamlıca Camii’nin tam karşısında yer alan başka bir cami dikkatimizi çekiyor. Camiye gelen bir yurttaş bize “Gün içerisinde namazlar bir saf bile dolmuyor. Çamlıca Camiisi nasıl dolacak bilemiyoruz” diye yakınıyor. Bölgedeki emlakçılara doğru yöneliyoruz. Neredeyse gezdiğimiz tüm emlakçılar aynı şeyi söylüyor: “Camii inşaatından sonra emlak fiyatları biraz arttı. Teleferik yapılmasını bekliyoruz. Asıl o zaman fiyatlar katlanacak.”


İnşaat 1.5 yıl sürecek


Cami açılıyor ama inşaatın tamamlanmasına daha 2 yıl var. Açılış öncesi caminin 72 metre yüksekliğinde dev kubbesi ve 6 minaresinin yapımı, 125 bin metrekare alanda devam eden avlu bitirildi.


Acele kamulaştırma


Camiye giden yollar üzerinde yer alan taşınmazlar için de Bakanlar Kurulu’nun 4 Ocak tarihinde acele kamulaştırılması kararı almıştı.


İlk teravih namazı


Yapımına 3 yıl önce başlanan, kaba inşaatının büyük bir kısmı tamamlanan, Cumhuriyet tarihinin en büyük camisi Çamlıca’da ilk namaz kılındı. Kadir Gecesi ilk teravihi Çamlıca Camii’nde kılmak isteyen yurttaşlar camiye akın etti. Kısa sürede dolan camide yer kalmayınca vatandaşların bir kısmı geri dönmek zorunda kaldı. Üsküdar Belediyesi’nin verdiği iftar yemeğinin ardından Çamlıca Camisi’nin yapıldığı alana gelen yurttaşlar, teravih namazına bir saat kala caminin avlusunu doldurdu. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı cami avlusunda yer kalmadığı için yurttaşlar hasırları alarak, ön bahçede saf tuttu. Binlerce kişinin Kadir Gecesi’nde teravih namazını kılmak için geldiği camide renkli görüntüler ortaya çıktı.


Cumhuriyet


Geri Dön