17 / 04 / 2024

Çamlıca Cami projesine yapılan araştırma sonucu halk onay verdi!

 Çamlıca Cami projesine yapılan araştırma sonucu halk onay verdi!

İstanbul'da yapılan en son araştırma Gezici Araştırma Şirketi tarafından gerçekleştirildi ve yapılan araştırma neticesinde vatandaş Çamlıca Cami projesine onay verirken aslında Çamlıca Tepesi'ne hiç gitmediklerini de belirttiler





İstanbul’la ilgili en son yapılan araştırma Çamlıca Cami projesi hakkında ilginç verilere sebep oldu. Araştırmaya katılan İstanbulluların 58.4’ü Başbakan Erdoğan’ın Çamlıca’ya cami yapma fikrine destek verirken “evet” diyen İstanbulluların 69.7’sinin caminin yapılması planlanan Boğaz’a gezmek için hiç gitmediği tespit edildi 



Gezici Araştırma Şirketi, 23-24 Haziran 2012 tarihlerinde TÜİK verileri dikkate alınarak İstanbul genelinde 39 ilçede, nüfus ağırlığına göre 210 mahalle ve köyde, 18 yaş ve üstü seçmen nüfusunu temsil eden 2.030’u kadın toplam 4 bin 60 kişiyle evlerinde yüz yüze görüştü. Araştırmada dev metropolün gündemindeki konularla ilgili ilginç sonuçlar çıktı. 


Ulaşımda karma düzen : Araştırmada “Ulaşımda en fazla hangi aracı kullanıyorsunuz” sorusuna verilen cevaplara göre ise İstanbullu çok belediye otobüsünü (yüzde 39.1) kullanıyor. Trafikte ikinci olarak yüzde 24.6 ile özel araçlar, üçüncü sırada ise yüzde 16.4 ile İstanbullunun gündeminden hiç düşmeyen metrobüs var. İçinnden deniz geçen istanbul’da vapur gibi deniz ulaşım araçlarının kullananların oranı ise yüzde 2.1. Bir süre önce içinde sadece kadınların taşınacağı “Pempe Metrobüs” fikrinin tartışıldığı İstanbul’da vatandaşların yüzde 82.1’i toplu taşıma araçlarının kadın-erkek diye ikiye ayrılmasını desteklemiyor. Ayrılmayı destekleyen yüzde 17.9’luk azınlığını büyük kısmını ise (yüzde 72.7) kadınlar oluşturuyor.


En büyük sorun trafik : Araştırmaya katılanlara göre İstanbul’un çözülmesi gereken önemli 2 sorunu trafik ve işsizlik. Bu soruya verilen yanıtların ışığında vatandaşa göre İstanbul’un sorunları şöyle sıralanıyor: Trafik/ulaşım (yüzde 74.6), işsizlik (yüzde 25.9), çevre kirliliği (yüzde 15.6), çarpık kentleşme (yüzde 13.3), nüfus/göç (yüzde 15), pahalılık (yüzde 9.1), eğitimsizlik (yüzde 8.7), altyapı (yüzde 8), sağlık (yüzde 7.8), güvenlik (yüzde 6.8), otopark (yüzde 6).


Cami projesi kabul gördü : Araştırmanın en dikkat çekici cevapları Başbakan Erdoğan’ın Çamlıca’ya büyük bir cami yapılmasıyla ilgili sorulara geldi. “Başbakan R.Tayip Erdoğan’ın İstanbul Çamlıca’da büyük bir cami yaptırma fikrine siz nasıl bakıyorsunuz? Sizce yapılmalı mıdır?” sorularına cevap verenlerin yüzde 58.4’ü Çamlıca’ya cami yapılmasına “evet”, yüzde 41.6’sı ise “hayır” dedi. Hiç İstanbul boğazını görmeye gitmedim diyenlerin yüzde 69.7’si Çamlıca’ya cami yapılmasını isteyenlerin arasında yer aldı. Eğitim ve hane geliri arttıkça hayır cevapları arttığı tespit edildi. Anadolu yakasında yaşayan İstanbulluların yüzde 64’ü Çamlıca’ya cami yapılmasına karşı olduğunu belirtti. 


Yerelde AKP yine önde 


Diğer ilginç sonuçlar ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimiyle ilgili sorulara verildi. İstanbul’da yaşayan seçmenlerin yüzde 41.6’sı oyunu adaya, yüzde 58.4’ü ise kazanmasını istediği partiye vereceğini söyledi. Ankete katılanlar bugün bir yerel seçim olması durumunda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yüzde 49.9 AKP, yüzde 39.2 CHP, yüzde 5.4 MHP, yüzde 2.9 oranın SP’yi tercih edeceğini söyledi. “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde kimi aday olarak görmek istersiniz?” sorusuna vatandaşların yüzde 20.1 Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül cevabını verdi. 


Mevcut başkan Kadir Topbaş yüzde 19.9, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin 16.3, TOKİ’deki icraatlarıyla kabineye giren Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar yüzde 14.6, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç yüzde 12.8, gazeteci Uğur Dündar yüzde 8.8, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün yüzde 4.5, şike davası nediniyle girdiği cezaevinden geçen hafta tahliye oylan Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım yüzde 2.7, televizyoncu Mehmet Ali Birand ise yüzde 1.2’lik oranlarla aday olarak görmek istenen isimler arasında yer aldı. “Şimdiye kadar ki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlarından en başarılısı hangisiydi?” sorusuna ise büyük oranda Başbakan Erdoğan cevabı geldi. Ankete katılanların yüzde 43.9’u Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın en başarılı İBB Başkanı olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan’ın ardından Ali Müfit Gürtuna (yüzde 19.7), Kadir Topbaş (yüzde 17.4), Nurettin Sözen (yüzde 11.4) ve yurtdışında kaçak olarak bulunan Ergenekon sanığı Bedrettin Dalan (yüzde 7.6) geldi. 


Deprem önlemi almıyoruz


Araştırmada İstanbul’da yaşayanların depreme karşı hiç bir önlem almadığı da görülüyor. “İstanbul’da Olası bir depremde evinizin yıkılabileceğine inanıyor musunuz?” sorusuna cevap verenlerin yüzde 63.1 olası bir depremde evim yıkılır diye cevap verdi. Hayır diyenlerin oranı yüzde 36.9’da kaldı. Ancak buna rağmen İstanbul halkının yüzde 99.2’sinin eviyle ilgili depreme karşı risk testini yaptırmadığı da ortaya çıktı. Evinin sağlamlığını ölçtüren İstanbullu’nun oranı yüde 0.8 çıkarak büyük ihmalkarlığı gözler önüne serdi. “Evinizin riskli olduğu tespit edilse, Raporlar sağlam değil diyorsa evinizin yeni kanuna göre 6 ay içinde yıkılacağı kesinleşti. Bu durum sizin oy tercihinizi etkiler mi?” sorusuna cevap veren vatandaşların büyük çoğunluğu (yüzde 82.4) “etkilemez” dedi. Evim yıkıllırsa oy tercihim değişir diyen İstanbullunun oranı yüzde 17.6’da kaldı. 


Araştırmaya katılanlara sorulan “Hiç İstanbul boğazını görmeye / gezmeye gittiniz mi?” sorusuna cevap verenlerin yüzde 51.3’ü hayır, yüzde 48.7’si evet dedi. İstanbulda yaşayanların yüzde 51.3’ünün boğazı hiç görmediği saptandı. ev geliri 890 TL’nin altındaki vatandaşların yüzde 76’sı, kadınların ise yüzde 58.4’ünün İstanbul Boğaz’ına gezmek için gitmemiş. Eğitim ve gelir arttıkça İstanbul boğazını görme oranının arttığı da dikkat çekti.



Vatan


Geri Dön