18 / 04 / 2024

Çamlıca Camii’nin minareleri yükselmeye başladı!

Çamlıca Camii’nin minareleri yükselmeye başladı!

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Çamlıca Camii tamamlandığında aynı anda 37 bini kapalı, 23 bini de açık alanda olmak üzere toplamda 60 bin kişinin ibadet edebileceğini açıkladı...



Cumhuriyet tarihinin en büyük camii olma özelliğini taşıyan Çamlıca Camii’nin inşaatı hızla ilerliyor. Yüzde 60’ı tamamlanan caminin minareleri yükselmeye başladı.



Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Çamlıca Camii tamamlandığında aynı anda 37 bini kapalı, 23 bini de açık alanda olmak üzere toplamda 60 bin kişinin ibadet edebileceğini açıkladı. Çamlıca Camii’nin son durumunu değerlendiren Türkmen, “Şu anda camiinin aşağı yukarı yüzde 60’ı tamamlanmış durumda. Çamlıca Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği isimli derneğin kontrolünde yürüyen proje, tamamen vatandaşların, hayırseverlerin bağışıyla yapılıyor. Tamamlandığında sadece bir camii değil, orada çok güzel İslami Eserler Müzesi, çok ciddi anlamda otoparkı olan bir camii ve caminin etrafında muazzam bir rekreasyon olacak. Yani adeta Üsküdarımıza yeni bir park yapılıyor. 250 bin metrekarelik muazzam bir park. Camii, Çamlıca siluetine de o kadar yakıştı ki minareleriyle kubbesiyle hiç gözü de yormuyor. İstanbul estetiğine de uygun birçok yerden de gözükecek şaheser” diye konuştu.


“Anten kirliliği de kalkacak”


Çamlıca Camii’nin, eski geleneksel mimarimize uygun, tarzımıza uygun ve 6 minareli güzel bir cami olacağını da belirten Başkan Türkmen, “İnşallah Üsküdar’ımıza İstanbul’umuza ayrı bir renk, ayrı bir zenginlik katacaktır. Çamlıca’ya da çok yakışmıştır. İnşallah Büyük Çamlıca Tepesi’ndeki anten kirliliği de kaldırılacak. Antenler, Büyük Çamlıca’dan alınarak boş bir alanda tek çatı altında toplanacak" dedi.


Cumhuriyet tarihinin en büyük camii


Yapımı tamamlandığında Cumhuriyet tarihinde inşa edilen en büyük cami olma özelliğini taşıyacak olan Çamlıca Camii hızla yükseliyor. 3 yıl içinde ibadete açılması beklenen 37 bin 500 cemaat kapasiteli dev caminin çalışmaları da tüm hızıyla devam ediyor.


6 Ağustos 2013 günü temeli atılan Çamlıca Cami’inin kaba inşaatının yüzde 60’ı tamamlandı. Caminin alt katlarda bulunan otopark, sanat galerisi, konferans salonu, kütüphane gibi bölümlerinin kaba inşaatı bitti. A Blok, namaz kılma seviyesine kadar yükseldi. B Blok’ta ise kubbelerin yapımına başlandı. Kaba inşaatının yüzde 60’ı tamamlanan caminin 6 minaresinden 2’si de yükselmeye başladı.




Kadir gecesi açılışı yapılacak


İstanbul Cami ve Eğitim Kültür Hizmetleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği’nin öncülüğünde yapımı devam eden Çamlıca Camii, 15 bin metrekarelik alanda A ve B olmak üzere iki ayrı blok halinde yapılıyor. Yapımı 1 Temmuz 2016 günü Kadir Gecesi’nde tamamlanması planlanan caminin kapalı alanında aynı anda 37 bin 500 kişi namaz kılabilecek.



TOKİ Haber 


Geri Dön