29 / 03 / 2024

Çamlıca Camii’nin temelleri atıldı!

Çamlıca Camii’nin temelleri atıldı!

Çamlıca Tepesi’ne yapılacak caminin temelleri atıldı. İstanbul siluetine değer katacak Çamlıca Camii için çalışmaların başladığını açıklayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, inşaatta ikinci aşamaya geçildiğini bildirdi...



Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan Çamlıca Camii ile ilgili temel atma çalışmalarına başlandı. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan ve caminin temeli için ilk harcı atan Bakan Bayraktar, 268 rakımlı Çamlıca Tepesi’nde, 57 bin 500 metrekare arsa üzerinde kurulacak külliyenin mimari tarzının, bulunduğu tepenin topografik eğrisel süeti ile bütünlük arz etmesi bakımından hassasiyetle projelendirildiğini belirtti. 


Temel atma töreninde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar; “Bu gün temellerini attığımız bu büyük eser sıradan bir külliye değil, geçmişten günümüze bir sentez niteliği taşıyan büyük bir proje. Kültür ve eğitim alanı olacak Çamlıca Camii İstanbul’un ve ülkemizin marka değerini yükselterek İslam alemine değer katacak” dedi.


Tüm tv vericileri kaldırılacak


Erdoğan Bayraktar eserin çevreci bir anlayış ile dizayn edileceğini belirterek “Dünyanın sayılı eserlerinden biri haline gelecek proje alanındaki tüm tv vericilerini kaldıracağız. Bu benzersiz eserin tüm zemin etüdleri tamamlandı ve ÇED raporu alındı” şeklinde konuştu.


131 Milyon TL’lik yatırım


Bayraktar eserin 81 proje arasından yarışma ile seçildiğini açıklayarak “yarışma sonrasında Başbakanımızın talimatı ile akademisyenlerin de değerlendirmeleri ile birlikte düzenlediğimiz Çamlıca Camii’yi 131 Milyon TL’lik bir yatırım ile hayata geçiriyoruz. Selçuklu ve Osmanlı motifleri taşıyan bu büyük eser geçmişten geleceğe sentez niteliği taşıyor.


250 bin metrekarelik yeşil alan 


Geleneksel Türk İslam mimarisi tarzı ile günümüz mekansal mimari anlayışını birleştiren dönemin sembol eserlerinden olacağının altını çizen Bakan Bayraktar “Çamlıca Tepesi’nin yaklaşık 250 bin metrekare rekreasyon alanı içerisinde, bölgenin yeşil dokusu ile bütünleştirilerek hazırlanmakta olan kentsel tasarım projesi alanında kalan bu eserin, gelecek nesillere miras kalacağına inanıyoruz” dedi.


37 bin kişilik kapasite


121 bin metrekare arsa alnından oluşan Çamlıca Camii, 15 bin 45 metrekare oturma alnına sahip. Caminin cemaat kapasitesi ise 37 bin 500 kişi. 70.45 metre kubbe yüksekliği ve 34 metre kubbe çapı olan cami, 6 adet minareye sahip. Minarelerin yüksekliği ise 278 metrekare. 


Kültür ve eğitim alanları bir arada


Başbakan Erdoğan’ın ve Bakan Bayraktar’ın bizzat ilgilendiği Çamlıca Camii içerisinde Türk İslam Eserleri Müzesi, galeri, kütüphane konferans salonu ve bir de fuaye alanı yer alacak. Çamlıca Camii; 1000 kişilik konferans salonu, 2 bin 750 metrekare kütüphane, 3 bin 435 metrekare sanat galerisi, 10 bin 950 metrekarelik müze ve farklı alanlardan oluşan 8 adet atölyenin yanı sıra, 3 bin 40 araçlık kapalı otoparkı bünyesinde barındırıyor. 




Geri Dön