20 / 04 / 2024

Çamlıca'nın silueti değişiyor mu?

Çamlıca'nın silueti değişiyor mu?

Cumhuriyet tarihinin en büyük ibadethanesi olacak Çamlıca Camii’nin inşaatı büyük oranda tamamlandı. Açılan davalar henüz sonuçlanmadı ancak ‘İstanbul’un seyir terası’ olarak bilinen Çamlıca’nın silueti çoktan değişti...



İstanbul’un en önemli noktalarından Çamlıca Tepesi’ne tartışmalarla başlanan cami, artık Boğaz’ın her tarafından görülüyor. Erdoğan’ın başbakanlığı sırasında yapılacağını duyurduğu cami için bir yarışma düzenlenmiş, Bahar Mızrak ve Hayriye Gül Totu’nun projesi uygulamaya geçmişti. Çamlıca’daki cami , Sultanahmet Cami’yle büyük benzerlik gösteriyor.




Caminin inşaatı 57 bin 500 metrekarelik bir alana yapılıyor. Dış avlu ve sundurma kısımları da kullanıldığında 50 bin kişi ibadet edebilecek. 



Altı minarenin dördünün yüksekliği 107.1 metre, diğer iki minare ise avlu kısmında ve 90 metre yüksekliğinde. Üç şerefeli caminin ana kubbesi 70.70 metre yüksekliğinde ve  34 metre çapında. (Bu rakamlarla Malazgirt Zaferi ve İstanbul’a atıf yapılıyor.) 


Çamlıca nın silueti değişiyor mu?


Caminin çevresinde 24.000 metrekare yürüyüş yolları, oturma alanları, çocuk oyun parkları, süs havuzları olacak. Yapının içinde dört katlı yaklaşık 3.500 araçlık bir otopark olacak. 



Kadınlar için özel bir bölüm olacak. Camiye gelen turistler özel rehberler eşliğinde gezdirilecek. 



Yapıda ayrıca hat, minyatür, çini gibi el sanatları atölyeleri, 2.700 metrekare kütüphane, 11.000 metrekarelik bir alanda Geleneksel Türk İslam Eserleri Müzesi, konferans salonu bulunacak. Caminin yapımının 1 Temmuz 2016’da tamamlanması planlanıyor. 




Çamlıca’da bulunan TRT’nin televizyon kulesi dahil tüm antenlerin kaldırılarak Küçük Çamlıca’da tek bir kulede toplanmasına karar verildi. 



Şehir Plancıları Odası ile Mimarı Odası birleşerek, Çamlıca’ya yapılacak caminin 1. Derece Doğal Sit Alanı içinde bulundu, burada böyle bir camiye ya da herhangi bir yapıya ihtiyaç olmadığı gerekçesiyle imar planında yapılan değişikliğin iptal edilmesi için dava açtı. Dava ile ilgili bilirkişi inceleme yaptı. Raporu mahkemeye sundu. Mahkeme henüz bir karara varmadı.



Hürriyet


Geri Dön