19 / 04 / 2024

Can Atalay:3. Köprü inşaatı durdurulmalı!

Can Atalay:3. Köprü inşaatı durdurulmalı!

Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, 8. İdare Mahkemesi'nin aldığı kararın "bağlantı yolları" ile ilgili değil, bizzat 3. Köprü Projesiyle ilgili olduğunu açıkladı.



Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İstanbul Şubesi yetkilileri, yargının geçtiğimiz hafta içerisinde 3. Köprü ile ilgili verdiği imar planı iptal kararı hakkında kamuoyunun yanlış ve eksik bilgilendirildiğini iddia etti. Karara göre proje bütünlüğü gereğince 3. Köprü inşaatının hemen durdurulması gerekiyor. 


Yerel yönetim ve merkezi idare suç işliyor 

Bu doğrultuda alınması gereken kararın projenin bütünüyle durdurulması olduğunu hatırlatan Atalay: "3. Köprü inşaatını durdurmayan yerel yönetim ve merkezi idare yetkilileri suç işlemektedir..." dedi. Atalay 2009 yılından bu yana sürdürülen mücadelenin doğal varlıkların korunmasına ilişkin en önemli hukuki kazanım olduğuna da vurgu yaptığı açıklamasında, kimi basın organlarında yürütülen önemsizleştirme kampanyasına da dikkat çekti. Atalay: "An itibari ile 3. Köprü inşaatının söz konusu noktalarındaki inşaatın derhal durdurulması gerekir. Bu ilgili tüm idarelerin sorumluluğudur, görevidir. Bu iptal kararının arkasına dolaşmak için İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine yeni plan teklifleri getirilmesi de hukuken kabul edilemez nitelikte olacaktır. Altında bizim değil Kadir Topbaş’ın imzası olan 2009 onaylı İstanbul Çevre Düzeni Planı’nda vurgulandığı gibi 3. Köprü İstanbul için felakettir.” dedi. 


Esastan değil ama yetki açısından iptal

Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İstanbul Şubesi de mahkeme kararının 3. Köprü İnşaatına ilişkin esastan olmasa da yetki açısından iptal kararı anlamına geldiğini açıkladı. İptal kararının 3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu çalışmalarının şehircilik ilkeleri, planlama esasları, imar mevzuatı ve kamu yararına aykırılık üzerinden verildiğine dikkat çekilen açıklamada, kamu yetkilileri de sorumluluktan uzak ve özensiz hareket ettiklerine vurgu yapıldı. Açıklamada ayrıca 8. İdare Mahkemesi’nin kararı ile Kuzey Marmara Otoyolu inşaatının Beykoz ve Rumelifeneri – Sarıyer’de yer alan Boğaziçi geri görünüm alanlarıyla ilgili imar planlarını iptal ettiği vurgulandı.


Yurt Gazetesi


Geri Dön