28 / 03 / 2024

Can Emrah Özoral, evi icralık olunca `icralik.com'u kurdu

Can Emrah Özoral, evi icralık olunca `icralik.com'u kurdu

icralik.com' sitesinde pırlanta yüzükten, büyükbaş hayvana, isim hakkından daireye kadar haczedilen her şey ihaleyle alıcılarını buluyor



Web sitesinin sahibi 28 yaşında genç bir girişimci. Evleri icradan satılınca bu işe odaklanan Can Emrah Özoral, şu anda 35 bin üyesi bulunan icralik.com sitesinin sahibi.Bu üyeler site aracılığıyla ihaleleri takip ederek uygun fiyata ihtiyacı olan konularda satın alma yapabiliyor. Hatta site üyesi için avukatlar aracılığıyla bizzat ihalelere katılıyorlar.
Özoral'ın 8 bin TL sermaye ile kurduğu site bugün ayda 100 bin TL ciro gerçekleştiriyor.icralik.com'u kurma fikrinin taşınmaz ilanlarıyla ilgili internette yaptığı arama sonucu çıktığını söyleyen Özoral, "İnternette bu alana yönelik bir site olmadığını gördüm. Ben de 8 bin liralık birikimimle bu siteyi kurdum" dedi.

380 bin dosya var
Bünyelerinde 60 kişiyi istihdam ettiklerini belirten Özoral, "Türkiye genelinde ayda 10 bine yakın icra ihalesi oluyor. İhalelere katılım sayesinde icraya çıkılan mal, piyasa fiyatının üzerinde bile satıldığı oluyor. Böylece mağdurun da yüzü gülüyor. Yani artık `ağlayanın malı gülene hayır etmez' sözü geçmişte kaldı. Bu ihalelere katılmak vatandaşlık görevidir. Ayrıca icra mağdurları da mutlaka ihalelerde bulunmalı" diye konuştu.
Şu anda mahkemelerde satışı yapılmak üzere 380 bin dosya bulunduğunu kaydeden Özoral, icra ihalelerinin yıllık toplam cirosunun 20 milyar TL olduğunu söyledi.

Koyun, kuzu ve isim hakkı icralık
icralik.com sitesinde farklı ihalelere rastlamak mümkün. Bunlardan birisi 10 Mart'ta 41 bin 600 TL muhammen bedelli 104 koyun ve 50 kuzu ihalesi. Ayrıca 18 Mart'ta 50 adet gitarla 60 adet saz ihaleye çıkacak. Kocaeli Spor Kulübü Derneği'nin isim hakkı da 2 milyon TL bedelle icradan satışa çıkarıldı.
Eylem Türk/Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

İcradaki malları ucuza satılmaktan web sitesiyle kurtardı
  
 
 Jet uçak, ticari plaka, bina enkazı, set kamerası, kolonyalı mendil makinesi, Boğaz'a nazır yalı, özel bir okul... Tüm bu mallar icradan satılık. Ancak artık haraç mezat satılmıyor.

Can Emrah Özoral gazetelerde yayınlanan icralık mal ihalelerini internet sitesi 'icralık.com'da topladı. Site, icra ihalelerine çok sayıda insanın katılmasını sağlayarak malları ucuza satılmaktan kurtardı. Üyelerinin her türlü ihaleyi takip edebildiği sitede icralık malların fiyatı yükselirken hem alacaklı hem borçlu hem de devlet kazançlı çıkıyor. Özoral, icrayla üniversite yıllarında babasının iflas etmesiyle tanışır. 100 bin dolarlık evleri 30 bin dolara satılır. Yıllar sonra üniversiteyi bitirip çok sevdiği spor arabayı icradaki ihalelerde ucuza alabileceğini öğrenir. Ancak simsarlar onu ihaleye sokmaz. İhalelerdeki bu çarpıklık dikkatini çeken Özoral 'icralık.com' sitesini kurup gazetelerde yayınlanan tüm ilanları bir sitede topladı. 2008'de kurulan sitenin şimdilerde 76 bin 416 üyesi var. Üyeleri arasında işadamları, bürokratlar ve ev hanımları da bulunuyor. Özoral'ın ekibi 33 avukatla ihaleyi takip edip telefonla satın alma işlemi yapabiliyor. Özoral, "Eskiden bir mal neredeyse yüzde 50 zararla satılırdı, şimdi malların yüzde 90'ı piyasa değerine yakın satılıyor." diyor. Özoral, kendilerini en çok "ağlayanın malı gülene hayır getirmez" düşüncesinin zorladığını belirtiyor. Hâlihazırda satılmayı bekleyen 20 binin üzerinde gayrimenkul olduğunu ifade eden Özoral, senelik icra bütçesinin de 20 milyar liraya dayandığını söyledi.
Yasemin Budak/ZAMAN


Geri Dön