19 / 04 / 2024

Can Özçiçek: Yeni proje geliştirmede ihtiyatlı olmalıyız!

Can Özçiçek: Yeni proje geliştirmede ihtiyatlı olmalıyız!

Propa İnşaat CEO'su Can Özçiçek, Emlakkulisi.com sektör buluşması toplantısında, yeni dönemde konut sektöründe dikkat edilmesi gerekenleri söyledi...




Propa İnşaat CEO'su Can Özçiçek, 30 Mart'ta gerçekleştirilen Emlakkulisi.com sektör buluşmasına katıldı. Özçiçek, yeni dönemde konut sektörü için ihtiyatlı ve iyimser olunması gerektiğini belirtti.


Konut sektörünün, Türkiye'nin önde gelen sektörü olduğunu söyleyen Can Özçiçek, "Belki yeni proje geliştirme,  yeni risklere girme, yeni borçlanma  konusunda ihtiyatlı olacağız, ama iyimserliği de bırakmamız lazım. " şeklinde konuştu.



Propa İnşaat CEO'su Can Özçiçek'in açıklaması şu şekilde;


"Şimdi devir kar devri değil, ar devri. Tabi hepimi piyasanın genel durumundan bahsediyoruz. Ekonominin genel gidişatını öngörmeye çalışıyoruz. Ben bakmamız gereken başla bir noktanın da firmaların kendi içleri olduğunu düşünüyorum. Öyle bir dönemdeyiz ki birçok belirsizlik var. Birçok parametre kötüye gidiyor. Dolayısıyla firma yöneticileri, ortakları, sahipleri firmaların kendi içine bakıp bu dönemde özellikle nakit akışını çok dikkatli yönetmesi önemli. Şimdi BBDK verileri ile ilgili ufak bir katkı. Aralık 2016 BBDK verilerinde şöyle bir tablo var. Toplam banka kredileri içinde inşaat sektörünün payı 8,12 Aralık 2016 itibariyle.  Toplamda inşaat sektöründeki bütün firmalar, konut, alışveriş merkezi, ofis, bütün segmentler, taahhüt ve geliştirme dahil 140 milyar liralık kredi kullanmışız. Burada empiyel denen başka bir veri var. Takibe dönüş oranı. Empiyel şuanda yüksek çevremizde ve Aralık'ta 3,69 olmuş. 2015'ten itibaren hep yükselişte. Şimdi şunu söylemeye çalışıyorum.  Biz, işin satış tarafına bakalım, tüketiciye nasıl daha ulaşılabilir yöntem buluruz bunları düşünelim, önümüzdeki siyasi belirsizliklerin ne olacağına dair öngörmeye çalışalım veya sektörde çok genel anlamda neler yapılabilir? Kat karşılığı alan firmaların bir konsorsyum kurup piyasadaki arsa maliyetlerini belki lokal bazda, ilçe bazında, mahalle bazında aşağı çekmesini, bütün bunları konuşalım ama bu dönemde asıl önemli olan kendi ofisinizde masanızda oturduğunuz zaman sizin için nakit akışınız. Benim korkum şu evet, referandum sonucunu hep birlikte göreceğiz ama ondan sonra mutlaka enflasyonun bir yansıması olacak. Biz de maliyet tarafına baktığımızda yüzde 15. Çünkü en son demir aldığımızde tonu  bin beş yüz liraya almışız. Şimdi  bin dokuz  yüz liraya almışız. Bu da totalde yüzde 3,5 gibi bir yansıması oluyor maliyete. Bütün bunlar olumsuz gelişmeler ama firma bazında, nakit akışını çok iyi yönetmeniz lazım. Çünkü bütün bu risklere karşı önleminizi almazsanız sonuçta şu olacak. Bu biraz önce verdiğimiz 3,69 takibe dönüş oranı belki bu yıl sonunda 4,5'lara çıkacak. Yani çok yüksek bir oran. Belki ondan sonraki yıl biraz daha artacak.  Dolayısıyla firmaların kendi içine bakmaları önemli.  Ve hep birlikte ihtiyatlı iyimser olmamız gerekiyor.  Ama iyimserliği ve umudu da bırakmamız gerekiyor. Belki yeni proje geliştirme,  yeni risklere girme, yeni borçlanma  konusunda ihtiyatlı olacağız, ama iyimserliği de bırakmamız lazım. Çünkü konut sektörü Türkiye'nin hakikaten en önde gelen sektörü. Gayri safi yurt içi hasıladan aldığı pay da, eğer faizlerde çok büyük bir zıplama olmazsa ve siyasi belirsizlik biraz daha azalırsa, geçen sene 1 milyon 345 bin konut satılmış, bu sene bilmiyorum, herkesin teker teker fikrini alalım ben 1 buçuk milyon olacağını da düşünüyorum. "




Geri Dön