19 / 04 / 2024

Çanakkale Biga'da kurulacak termik santral iptal edildi!

Çanakkale Biga'da kurulacak termik santral iptal edildi!

Kazdağları'nda ÇED dosyası bölünerek bir değil 4 ayrı projeymiş gibi sunularak ilerleyen termik santral yargıya takıldı. Mahkeme Karabiga'daki kömürlü santral için 4'üncü kez yürütmeyi durdurma kararı verdi.



Çanakkale Karabiga’da yapılmak istenen kömürlü termik santralıyla ilgili yargı 4. kez durdurma kararı verildi. Çanakkale İdare Mahkemesi, CENAL Elektrik Üretim A.Ş’nin Karabiga’da kurmak istediği santralda ÇED olumlu kararının yürütmesini durdurdu. 


CENAL tarafından Kazdağları’nda yapılmak istenen termik santral tam bir yılan hikâyesine döndü. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı şirketin 2012’de hazırladığı ÇED raporuna olumlu karar vermişti. Ancak daha sonra Madra Dağı ve Kaz Dağı Belediyeler Birliği, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Biga Çevre Derneği’nin açtığı dava üzerine Çanakkale İdare Mahkemesi, yerleşim alanlarına çok yakın olduğu ve tarım arazilerine ve deniz yaşamına etkileri nedeniyle bu kararı iptal etti. Daha sonra ise şirket, ÇED sürecini liman, santral, kül sahası ve deniz deşarjı gibi parçalara böldü. 


ÇED raporunun diğer iki bölümü hakkında daha önce Karabiga Temiz Doğa Derneği dava açtı. Bu davalarda da yürütmeyi durdurma kararı verildi. Bölgede diğer yerel kurumlarla birlikte açılan dava, dörde bölünen ÇED dosyasının, ‘enerji santralı ve derin deniz deşarjı’yla ilgili bölümüne karşıydı. 


‘ÇED süreci parça parça ele alınamaz’


Çanakkale İdare Mahkemesi, 15 Mayıs 2014’te oybirliği ile aldığı kararda, termik santral projesinin çevresel etkilerinin bütüncül olarak değerlendirilmediğini belirtti. Mahkeme ayrıca projenin 4 parçaya ayrılmasının hukuka uyarlılığının olmadığını da vurguladı. Mahkeme, projenin devam etmesi durumunda çevreye geri dönüşü mümkün olmayacağı zararlar vereceği gerekçesiyle termik santralın ‘enerji santralı ve derin deniz deşarjı’ ile ilgili kısmıyla ilgili verilen ÇED olumlu kararının yürütmesini durdurdu. 


Greenpeace Akdeniz Avukatı Deniz Bayram, “Bölgede alınan tüm yürütmeyi durdurma ve iptal kararlarına rağmen burada inşaat aylardır büyük bir hızla devam ediyor. Bu hukuksuz inşaat bir an önce durdurulmalı. Aksi takdirde, Karabiga’da geri dönülemez zararlar oluşacak” dedi. Bayram ÇED raporunun dörde bölünmesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti.


Radikal 


Geri Dön