24 / 04 / 2024

Çanakkale Boğazı’na devasa köprü geliyor!

Çanakkale Boğazı’na devasa köprü geliyor!

Yıllardır gündemde olan Çanakkale Boğazı’na yapılacak köprü ilk kez imar planına girdi. 3 bin 700 metre olması planlanan köprü, FSM ve Boğaziçi köprülerinin 2 katı uzunlukta.



Çanakkale Boğazı’nın iki yakasını birleştirecek  köprü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Balıkesir-Çanakkale için hazırladığı yeni 1/100 bin ölçekli imar planına girdi. İmar planına giren köprünün yapımı yıllardır gündemdeydi ancak daha önce hiçbir resmi planda yer almamıştı.Yeni imar planına göre köprü, Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bağlı Kocaveli köyü ile Gelibolu’ya bağlı Sütlüce köyü arasında inşa edilecek. Yeni köprünün uzunluğu 3 bin 700 metre olacak. Köprü tamamlandığında, şu an yapımı devam eden İzmir-İstanbul otoyoluna bağlanacak. Köprünün ayaklarının inşa edildiği Lapseki ve Gelibolu bölgeleri şimdiden kentsel gelişim alanı ilan edildi. Bu bölgeler de dolaylı olarak imara açılacak. 


Ekolojik sorun

Bursa Şehir Plancıları Odası Başkanı Hakan Karademir, köprüyle birlikte buraların da imara açılmasının ve 3 bin 700 metre uzunluktaki bir köprünün ciddi ekolojik sorunlara yol açacağı uyarısında bulunuyor. Çanakkale ve Balıkesir bölgesinin nüfusu 2012 yılında 1 milyon 645 bin iken, plana göre 2040 yılında beklenen nüfus ise 4 milyon 578 bin ve neredeyse 3 katı bir artış söz konusu. Uzmanlar bölgenin bu derece yüksek bir nüfus artışını kaldırmayacağı görüşünde.



Yeniçağ 


Geri Dön