18 / 04 / 2024

Çanakkale Devlet Hastanesi TOKİ'ye mi devredilecek?

Çanakkale Devlet Hastanesi TOKİ'ye mi devredilecek?

Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Devlet Hastanesi binasının, "Cumhuriyet Dönemi Mimarlığı Örneği" olarak tescil edildiğini bildirdi



Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, belediyenin, devlet hastanesi yerinin TOKİ'ye verilerek konut yapılacağına yönelik çıkan haberler üzerine, yerel seçimler öncesinde, Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'na başvurduğu, Çanakkale Devlet Hastanesinin "Cumhuriyet Dönemi Eseri" olduğunun savunulduğu ve tescil edilmesinin istendiği hatırlatıldı.

Başvuru üzerine Kurulun, hastane binasını "Cumhuriyet Dönemi Eseri" olarak tescil ettiğini, ancak daha sonra verdiği bu kararı değiştirerek, tescilden vazgeçtiği savunuldu.

Açıklamada, verilen kararın tekrar Kurul tarafından bozulmasına sert tepki gösteren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ın, kent kültür mirasına sahip çıkacağını ve konuyu her platformda dile getireceğini belirtip, hukukçular kanalıyla yargıya başvurduğu ifade edildi.

Bunun üzerine, İdare Mahkemesi'ne açılan dava sonucunda, mahkemenin Çanakkale Belediyesi'ni haklı bulduğu ve Koruma Kurulu Kararının yürütmesini durdurduğu hatırlatıldı.

Mahkeme kararında, Maliye Hazinesi adına kayıtlı taşınmaz üzerinde bulunan Devlet Hastanesi'nin, Cumhuriyet Dönemi Mimarlığının birinci dönemden ikinci döneme geçiş yıllarında yapıldığı, civarında tescilli bulunan Halk Bahçesi
ve Cumhuriyet İlköğretim Okulu nedeniyle, alandaki bütünlüğün bir parçası olduğunun belirtildiği, Koruma Kurulu'nun ikinci kararında, bu hususların aksini ortaya koyan inceleme, araştırma, bilgi ve belgelerin bulunmadığının vurgulandığı savunuldu.

Kararda, "Davaya konu yapının Cumhuriyet Dönemi Mimarlığı Örneği ve geçiş dönemi yapılarından olmadığından bahisle, tescil edilmesine gerek olmadığı yolunda tesis olunan, 27 Mayıs 2009 gün ve 4308 sayılı Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararında hukuka uyarlılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır" denildiği kaydedildi.

Açıklamada, İdare Mahkemesi'nin, vermiş olduğu bu karar ile Çanakkale Devlet Hastanesi binasının "Cumhuriyet Dönemi Mimarlığı Örneği" ve geçiş dönemi yapılarından ve bu nedenle koruması gerekli bir kültür varlığı olduğunu kabul ettiği duyuruldu.
(AA)


 


Geri Dön