07 / 05 / 2024

Çanakkale'de kiralık ev kalmadı!

Çanakkale'de kiralık ev kalmadı!

Türkiye'nin birçok yerinde olduğu gibi Çanakkale'de de ev kiraları durmak bilmiyor. Bu yıl 50-60 metrekare aralığında 1+1 evler minimum 650 TL'den başlayan fiyatlar ile kiralanıyor.



Türkiye'nin birçok yerinde olduğu gibi Çanakkale'de de ev kiraları durmak bilmiyor. Bu yıl 50-60 metrekare aralığında 1+1 evler minimum 650 TL'den başlayan fiyatlar ile kiralanıyor. Çanakkale Emlakçıları Dayanışma Derneği Şube Başkanı Lütfi Dara, gazetemize ev kiralarındaki uçuk artışların sebeplerini sıraladı. 


Dara, Türkiye genelinde evlerin, satış fiyatlarındaki artışın kira fiyatlarını da etkilediğini açıklarken, Çanakkale'de ki öğrenci yoğunluğunun ve nüfus artışının ev taleplerini karşılamadığını ifade etti. Yeni yapılan evlerde 1+1 dairelerinin satışının 120 Bin TL gibi fahiş fiyatlardan başladığını belirten Dara, bu durumda yatırımcıların alış fiyatlarını çıkartmak amacı ile kira fiyatlarını normalinden çok daha yüksek tuttuklarını söyledi. 


Çanakkale'de neredeyse kimsenin ev bulamadığını belirten Dara, kira fiyatlarındaki artışlar için şöyle konuştu: Diğer illerdeki emlakçı arkadaşlarla da görüşüyoruz. Türkiye genelinde de ev kiralarında ciddi bir yükseliş var. Oralardaki fiyatlar da uçuk. Daire satış fiyatları yükseldi, paralelinde de kiralar yükseldi. 


Bir kişi, 1 + 1 evi almak için asgari 120 Bin TL para yatırıyor. Doğal olarak kirayı da yüksek vermek zorunda kalıyor. 2 yıl önce bir artı bir evler 50-60 Bin TL idi. Çok düzgün olanlar ise 70-75 Bin TL idi. Şu anda evin metrekaresi biraz büyükse ise 140-150 Bin TL civarına çıkıyor. 


ÇANAKKALE'DE EV YOK 

Çanakkale'de şu anda ev yok. Arz talep meselesi. İnsanlar ev bulamayınca fiyatlarda yükseliyor. Öğrenciler şu anda 600 TL'ye 1+1 arıyoruz diye geliyorlar ancak kiralık yok. Çok ev yapılmasına rağmen özellikle öğrenci girişinin çok fazla olması talebi karşılayamıyor. Aslını söylemek gerekirse neden bu kadar sıkıntı var bizde tam olarak anlam veremiyoruz. Bir diğer sebep ise öğrenciler yalnız yaşmayı tercih ediyorlar. Önceden 3-5 öğrenci beraber ev tutardı, fakat artık öğrenciler tek başlarına eve çıkmayı daha çok tercih ediyorlar. 


MİNİMUM EV SATIŞ FİYATLARI 120 BİN TL 

Mesela elimde şu anda 120 Bin TL'ye ev var ancak bu ev benim nezdimde 70-80 Bin TL etmez. Diğer evler de bu şekilde, yani 120 Bin TL'den aşağıya ev bulamıyorsunuz. Daha aşağısı yok. Bu durumda kira fiyatları da ciddi biçimde yükseliyor. Bu durumun son zamanlarda yaşanan olaylar ile alakası olduğunu sanmıyorum. Mesela darbe girişimi gerçekleşseydi o zaman farklı olabilirdi. Yatırımcı yatırımını yapmaz, inşaatçının elinde inşaatlar yarım kalsaydı bu sebepten diyebilirdik. 


Ancak şu anda öyle bir sıkıntı yok. İnşaat sektöründe inşaatlar devam ediyor. Fakat fiyatlar da yükseliyor. Satışlar bu konuda ciddi etken. Mesela kişi 50 Bin TL'ye evi almış olsa 350-400 TL'ye de kiraya verir. Ancak 120 Bin TL'ye alan kişi doğal olarak daha fazla fiyata kiraya veriyor. 


KÜÇÜKEV MÜTEAHHİT İLE YATIRIMCININ İŞİNE GELİYOR

Artık 1+1 ile 3+1 arasında çok fiyat farkı kalmadı. 750 TL'ye 3+1 Tutabilirsiniz. 1+1 evlerin asgari fiyatı ise zaten 650 TL. Talep 1+1'lere fazla olunca müteahhitler bu evlere döndü. Özellikle şehir merkezinde kentsel dönüşüm vesilesi ile yıkılan evler zaten küçük arsalardan oluştuğu için daire sayısı çoğalsın diye bir tane 2+1, yanma da 1+1 daireler sıkıştırıyorlar. Barbaros'ta 2 katlı evler 4 katlıya çıkartıldı. 

Orada dikkat ederseniz 2+1, 1+1 evler mevcut. 

Bu durum müteahhitlerin de işine geliyor. Yatırımcı da 250-300 Bin TL'ye ev alıp 750-800 TL'ye kiraya vermektense, 120 Bin TL'ye 1+1 ev alıp 650-700 TL'ye kiraya vermeyi tercih ediyor. Bu fiyatların artışı birazda bundan kaynaklanıyor.


Çanakkale Gündem



Geri Dön