19 / 04 / 2024

Çanakkale'deki termik santral ekolojik sistemi tehdit ediyor

Çanakkale'deki termik santral ekolojik sistemi tehdit ediyor

Çanakkale'de sit alanına inşa edilen termik santral ekolojik sistemi tehdit ediyor



Çanakkale'nin Karabiga beldesine bağlı Bekirli köyünde "doğal ve tarihi sit" alanı üzerinde inşa edilen yeni termik santral Kaz Dağları ve Marmara Denizi'ndeki ekolojik sistemi tehdit ediyor. Çanakkale İdare Mahkemesi'nce Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu'nun iptal edilmesine karşın süren santral inşaatı nedeniyle hektarlarca orman alanı traşlandı. Eski Orman Mühendisleri Odası Başkanı Salih Sönmezışık ise kentte termik santral sayısının 3'e çıktığını anımsatarak "Santrallardan çıkan zehirli gazlar nedeniyle 1980'lerde Muğla'da yaşanan toplu ağaç ölümleri yakın gelecekte Kaz Dağları'nda da görülecek" uyarısında bulundu.

Hukuk savaşı

Çanakkaleliler, Çan ve Karabiga'nın Kemer Köyü'nde açılan iki termik santralın ardından Bekirli köyünde İÇDAŞ tarafından inşa edilen üçüncü termik santralın faaliyete geçmemesi için hukuk mücadelesi veriyor. Aralarında, Çanakkale Barosu, Ziraat Mühendisleri Odası'nın da bulunduğu çok sayıda sivil toplum kuruluşu Şubat 2008'de termik santral inşaatının durdurulması için Çanakkale İdare Mahkemesi'nde dava açmıştı.

Aralık 2009'da başvuruyu karara bağlayan mahkeme, "termik santralın çevreyi ve tarımsal faaliyetleri olumsuz etkileyeceği, kül depolama alanı olarak belirlenen alanla ilgili verilerin yetersiz olduğu ve temiz kömür teknolojilerinin henüz gelişmediği" gerekçelerini haklı bularak santral inşaatının "hukuka uygun olmadığı" gerekçesiyle ÇED raporunu iptal etti. Mahkemenin iptal kararı ardından inşaatı durdurmayan İÇDAŞ, 4 Ocak'ta yeni bir ÇED raporu için Çevre ve Orman Bakanlığı'na başvuruda bulundu. Önceki gün yeni ÇED raporu için Karabiga'nın Kemer köyünde düzenlenen bilgilendirme toplantısı ise protestolara sahne oldu. Jandarmanın robokoplarla önlem aldığı bölgede gerginlik artınca toplantı erken bitirildi.

Ağaçlandırma alanı

Bölgedeki gelişmeleri yakından takip eden eski Orman Mühendisleri Odası Başkanı Salih Sönmezışık, yeni termik santralın 1200 megavat gücünde büyük bir tesis olduğuna dikkat çekerek termik santralın ağaçlandırma ve araştırma bölgesinde ve Marmara Denizi kıyısında kurulmasını eleştirdi. Salih Sönmezışık özetle şunları söyledi:

"Marmara Denizi'nden alınan soğutma suyu nedeniyle denizdeki kirlilik belirtileri yükseldi. Santral bacasından çıkan zehirli gazlar nedeniyle da hava kirliliği değerleri arttı. 1980'lerin başında Yatağan ve Yeniköy termik santrallarından çıkan gazlar nedeniyle `toplu ağaç ölümleri' yaşanmıştı. O zaman yapılan ölçümlerde ağaçlarda 8-10 bin ppm zehirli gaz tespit edildi."
Cumhuriyet/Deniz Tatarer Temur


Geri Dön