29 / 03 / 2024

Çanakkale'ye Hollywood modeli tarihi tema park kurulacak!

Çanakkale'ye Hollywood modeli tarihi tema park kurulacak!

Bakan Ömer Çelik, Çanakkale'ye Hollywood'dakine benzer tarihi tema park kurulacağını söyledi. Gelibolu Yarımadası'nda cepheler stüdyo gibi kurulacak, 1915 Çanakkale'si 4 boyutlu film platosunda canlandırılacak..



Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Gelibolu Yarımadası'nda, 1915 Çanakkale Savaşı'ndaki tarihi olayları canlandıracak Hollywood tarzında film platosu kurulacağını açıklayan Çelik, yaşanmış gerçekliğin 4 boyutlu görsel sunumla da destekleneceğini söyledi. ABD'deki ziyareti kapsamında Los Angeles'ta bulunan Universal Stüdyoları'nı inceleyen Çelik, Çanakkale projesi için AECOM Teknoloji Şirketi yöneticileriyle de görüşme yaptı ve detayları konuşmak için Türkiye'de buluşmak üzere randevulaştı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, "Çanakkale'de anlamını bulan millet bilincini yaşatalım. Oradaki tarihi, asli kimliğine uygun olarak yansıtalım" talimatı verdiğini belirten Çelik, "Çanakkale'de kurulacak tarihi tema parkta, Boğaz'a giren İngiliz donanması da Mehmetçiğin vatan savunması da dört boyutlu görüntüyle ziyaretçilere anlatılacak. Çanakkale cepheleri film stüdyosunda canlandırılacak. Gençler o günkü kıyafetleri giymiş askerlerle bulgur aşı da yiyerek, tarihi öğrenecek" dedi. Çelik, Çanakkale Tarihi Tema Park Projesi ile ilgili şu bilgileri verdi: 


YENİ ÇATI KURULMALI: 

Cumhurbaşkanımız, 'Oradaki tarihsel kimlik kendi ruhuna uygun olarak yaşatılmalıdır' dedi. Çanakkale Alan Yasası'nı çıkardık ve tüm yetkiler bize devredildi. Şimdi anlamlı bir projeyi hayata geçiriyoruz Çanakkale'de yatan şehitlerimizin ülkelerine bakıldığında Afrika'dan Gazze'ye geniş bir coğrafya. Aslında Anadolu'dan bizim görebildiğimiz bir coğrafya. O halklarla tekrar kaynaşıyoruz. Çanakkale'yi gezdiğinizde şehitlerin memleketlerine, adlarına, dinlerine baktığınızda muazzam bir tablo çıkıyor ortaya. Kaybedilen çatının yeniden kurulması lazım. Farklı kimliklere sahip olabiliriz ama hepimizi altında tutan bir çatı var. Tek başımıza anlamlı değiliz. 'O çatı nedir?' dediğinizde anlamı daha rahat kavranabilecek bir yer Çanakkale. 


TARİHİ TEMA PARK: 

Çanakkale Savaşları'nı anlatan proje yapacağız. Birincisi mekanın aslına uygun restore edilmesi. İkincisi ise öyle bir güzergah planlayalım ki, lise öğrencisi platonun bir ucundan girip diğer ucundan çıktığı zaman savaşın bütün unsurlarını ve tüm taraflarını görsün. Gençler cepheye girdiğinde bulgur aşı yesin. O günkü kıyafetler içindeki askerlerle siperde otursun. Oradaki anlatımla tarihi öğrensin. Stüdyo ortamında 4 boyutlu canlandırmayla meselenin içine girsin. Düşman gemilerini ve bizzat Mehmetçiği içinde hissetsin. 


2015'TE BARIŞ ZİRVESİ TOPLANACAK

Çanakale'de her iki taraftan 40'a yakın milletin çatışmalara katıldığını belirten Bakan Çelik, 2015'te Çanakkale'de bir barış zirvesi gerçekleştirmek için hazırlık yaptıklarını söyledi: "Bize saldırı olmasına rağmen buradan bir barış projesi çıkaran yine biziz. Atatürk'ün, Anzakları kendi evlatlarından ayırmayan bir sahiplenmeyle sahip çıkmışız. Bunun güçlü olarak dünyaya duyurulması için anma törenleri yapılacak. Başlangıçta 40 ülke liderleri davet edilecekti. Cumhurbaşkanımız, 40 ülkenin dışındaki ülkelerin de davet edilmesini ve küresel barış mesajı verilmesini istedi. Çanakkale Barış Zirvesi'ne tüm dünya liderleri davet edilecek." 


Okan Müderrisoğlu-Sabah Gazetesi


Geri Dön