26 / 04 / 2024

çankaya Belediyesi gecekondu yıkımlarına başladı!

çankaya Belediyesi gecekondu yıkımlarına başladı!

çankaya Belediyesi, çarpık yapılaşmanın yoğun olduğu Seyranbağları Zafertepe Mahallesi"nde gecekonduları yıkarak yol açıyor...



çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Mimarsinan Mahallesi Toplumsal Dayanışma Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, kent merkezine çok yakın mesafede bulunan Zafertepe Mahallesi"nin büyük ölçüde gecekondulardan oluştuğunu, bu nedenle bölgenin gerekli alt yapı ve yol hizmetlerinden yararlanamadığını kaydetti.
               
Bölgenin coğrafi yapısının da sağlıklı kentleşmeye elverişli olmadığını ifade eden Tanık, 'Dik yamaçlarda gecekonduların yıkılarak yerine çağdaş konutların yapılması, iyi organize olmayı ve iyi projelendirmeyi gerektiriyor. Burası ekmeğini taştan çıkarmak için Anadolu"nun çeşitli yerlerinden göç eden, yoksullukla boğuşan vatandaşlarımızın oturduğu bir bölge. Kızılay"a bu kadar yakın bir bölgenin sıkıntılarının uzun yıllardır çözülememiş olması üzüntü vericidir' dedi.
               
Tanık, Zafertepe"nin, çankaya"nın el uzatılması gereken bölgelerinin başında geldiğini dile getirerek, bölgeye sosyal tesisler, kreş ve bakım evi, yol gibi hizmetleri sağlayabilmek için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.
               
Bölgede müteahhitler aracılığıyla bir kentsel dönüşüm projesinin devreye sokulduğunu ancak bunda yeterli başarının elde edilemediğini anlatan Tanık, şunları söyledi:
               
'Vatandaşlarımız, kendilerine el uzatılmasını ve buraya hizmet getirilmesini istediler. Vatandaşlarımız insanca yaşanabilecek, yollarının olduğu bir yerleşim birimi istiyorlar. Bölgede insancıl bir kentsel dönüşüm süreci organize ediyoruz. 30 gecekonduyu yıkarak, vatandaşlarımızın evlerine kolayca ulaşabilecekleri modern yolları açacağız. Gerekli kamulaştırmalar yapıldı. Hazırlıklarımız devam ediyor. Toplumcu belediyecilik anlayışıyla, bölgedeki yapıları kar amacı gütmeden çankaya"ya yakışır hale getirmek istiyoruz. Bu süreci vatandaşlarımızı mağdur etmeden yürüteceğiz. Gerekli uzlaşmalara ben katılacağım. Bu uzun bir süreç. İlk aşamada yolları yapacağız.'
               
-'DEREBEYLİK DEĞİL BURASI'-
               
Tanık, bir gazetecinin, 'Kızılay"daki SSK İş Hanı"nı, belediyenin hizmet binası yapmayı düşünüyorsunuz. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, orada bir hizmet binası yapılmasına kesinlikle izin vermeyeceğini söyledi. Bununla ilgili ne söyleyeceksiniz' sorusu üzerine, binanın imarla ilgili bir sorununun bulunmadığını söyledi.
               
Binanın önceden de kamu kurumu için kullanıldığını anımsatan Tanık, şöyle konuştu:
               
'Önceki kullanımlardan farklı bir kullanım getirmiyoruz. Ayrıca oraya meydan yapılmasına izin vereceği yönünde de açıklamalar gördüm. Orada belediye olmasıyla ilgili bu tedirginliği anlamak mümkün değil. Dava açma gibi bir şeye ihtiyaç olacağını zannetmiyorum. Yasal haklarımız ortada. Binayı satın aldık. Bizim mülkümüz oldu. Daha önceden de kamu kuruluşunun malıydı. Bugün basında bir haber var, Gerede suyunun Ankara"ya getirileceği yönünde. "Ankara"nın 40 yıllık geleceğine dönük su sağlandı" deniliyor. Bu suyun sağlanması konusu, 1969 DSİ planında var. "Kızılırmak sigorta" deniyor. Önce sigortayı yapıp, ardından ana tesisi yapmak gibi bir sıralama hatasını yapan bir yapının, elindeki imar planına bakması gerekiyor. Herkes kendi işine baksın. çankaya Belediyesi, bir kurumdur. Bir mülk sahibi olmuştur ve oraya binasını yapacaktır. İmar planında o bölge merkezi iş alanıdır. Merkezi iş alanı, kamu kuruluşu, ticaret ve kültür sanat etkinliklerinin yer alabileceği bir alandır. Oradaki planı da ben yapmadım. Derebeylik değil burası. "Ben yaptırmam" diye bir şeyi, tek başına bir kişinin söyleme hakkının olduğu bir hukuk düzeninde yaşamıyoruz.'
               
Konuşmanın ardından, Tanık ve beraberindekiler Zafertepe Mahallesi"nde gecekonduların yıkımının gerçekleştirildiği bölgede incelemelerde bulundular.
AA


Geri Dön