24 / 04 / 2024

Çankaya Dikmen Vadisi son etap kentsel dönüşüm imar planı askıda!

Çankaya Dikmen Vadisi son etap kentsel dönüşüm imar planı askıda!

Ankara Çankaya Dikmen Vadisi Son Etap Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı 1/1000 ölçekli uygulama imar planı, 10 Haziran 2014’te askıdan indirilecek. İşte Çankaya Dikmen Vadisi Son Etap Kentsel Dönüşüm alanının detayları…



Çankaya Dikmen Vadisi son etap kentsel dönüşüm imar planı askıda!


Çankaya İlçesi, Dikmen Vadisi Son Etap Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı plan notu değişikliği,  Ankara  Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 18 Nisan 2014 tarih ve 680 sayılı kararı ile onaylanarak 12 Mayıs 2014’te Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı ilan panosunda bir ay (30 gün) süreyle askıya çıkarıldı.


Dikmen Vadisi Son Etap Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı Uygulama İmar Planı plan notu değişikliği, 10 Haziran 2014 Salı günü askıdan indirilecek. Detaylar şöyle; 



Çankaya Dikmen Vadisi son etap kentsel dönüşüm imar planı askıda!



1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Notları Genel Hükümler;


1- Mesken alanlarında toplam inşaat alanı 1.435.000 m2’yi aşmamak kaydıyla konut adedi ve dağılımı şematik vaziyet planında belirlenir. Mesken adalarının parsellenmesi halinde toplam inşaat alanına oranlı olarak parsel inşaat alanı belirlenir. Özel mülkiyette olanlar kendi taşınması bazında vaziyet planı düzenleyeceklerdir. Bütün kullanımlarda minimum parsel büyüklüğü 5000 m2’dir.


2- Sosyal donatı alanlarında zemin kat kotları mimari proje ile belirlenir. Kitleler cephe aldığı; yoldan, ada içi yollardan, tabii zeminden veya bina giriş aksına isabet eden tabii zeminden kotlandırılabilir. 


3- Parselde birden fazla kitle yapılması halinde iki kitle arasında H/2 mesafe şartı aranmayacaktır.


4- Bina yüksekliği Zemin +20 kat ve üzeri yapılarda, rüzgar hızının dengelenmesi, statik tedbirlerin güçlendirilmesi, bina yalıtımının sağlanması amacı ile katlarda kapalı bağımsız bölüm önlerinde balkonla birlikte bahçe, teras vb. alanlar bina cephesi boyunca ikinci bir mekanik cam cephe ile kapatılmak suretiyle yapılabilir. Bu alanlar parsel içerisinde yapılacak peyzaj düzenlemesini destekleyen ve görsel zenginliği arttıran bitki yetiştirmek için gerekli toprak dolgunun kullanıldığı, iklimlendirme ve teknik koşulların (yalıtım, tesisat, ışık ve hava sirkülasyonu) sağlandığı alanlardır. Bu alanlar, bağlı olduğu bağımsız bölüm brüt alanının %30'unu aşmayacak ve hiçbir şekilde ayrı bağımsız bölüm olarak kullanılmamak kaydıyla yapılabilir. Bu tarzda katlarda yapılacak bahçeler ile teraslar emsal haricidir.


5- Bina girişleri genişliği en fazla 5.00 m. olan giriş köprüleri ile sağlanabilir. Binalara giriş amacıyla yapı yaklaşma sınırları dışında yoldan başlatılarak rampa, köprü veya platformlar düzenlenebilir. 


Parsellerin + 0.00 kotunun alındığı yola bakan cephelerinde otopark yapmak amacıyla yol seviyesinde dolgu ve tesviye yapılabilir. 


6- Zemin katlar + 1.50 m. de tesis edilebilir. Arazi düzenlemesi amacıyla + 2.00 metreyi aşan kazı ve dolgu yapılabilir. 


Binaların beher kat yüksekliği HMax:4.50'yi geçemez.


7- Yol genişlemesi nedeni ile uygulama imar planından etkilenen imar parsellerinde yola giden kısmın kamuya bedelsiz terk edilmesi koşuluyla onaylı parselasyon planında belirlenen senet yüzölçümleri üzerinden inşaat hakkı verilecektir. 


8- Yaya yolları gerektiğinde servis ve otopark girişi olarak kullanılabilir. 


B-Mesken Alanları (MA)


9- Kitleler cephe aldığı; yoldan, ada içi yollardan, tabii zeminden veya bina giriş aksına isabet eden tabii zeminden kotlandırılır.


10- Mesken alanlarında toplam inşaat alanı 1.435.000 m2 olup, Hmax:Serbesttir. 


11- Adalar arasında konut sayısında ve yapı yoğunluğunda transfer yapılabilir. Transfer halindeki imar durumu vaziyet ve parselasyon planına işlenecektir. 


12- Mesken alanlarında konutlar ile birlikte, bu alanlarda yaşacak nüfusun ihtiyacını karşılayacak mesken alanlarında konutlar ile birlikte, bu alanlarda yaşayacak nüfusun ihtiyacını karşılayacak ticari ve sosyal üniteler ile kreş, park, çocuk bahçesi, lokal, restoran, kapalı spor tesis, açık veya kapalı otopark, tenis, mini golf, PTT, trafo, su deposu vb. tesislerden biri veya birkaçı vaziyet planında belirtilmek üzere yapılabilir, bu türden tesisler için kullanılacak toplam ilave inşaat alanı parsele verilen inşaat alanının %2’sinden fazla olamaz.


13- Zorunlu müştemilatlar bina içerisinde karşılanacaktır. Bu amaçla birden fazla birden fazla bodrum kat düzenlenebilir. 


14- Trafo ihtiyacı parsel içinde veya zemin altında tesis edilebilir. Bunu kabule İmar Daire Başkanlığı yetkilidir.


15-Binaların beher kat yüksekliği Hmax:4.50’yi geçemez.



C-Bölgesel Ticaret Merkezi (BTM)


16- Bölgesel Ticaret Merkezlerinde ticari kullanımlar (Alışveriş ve iş merkezi, idari ve büro hizmetleri, kültür, eğlence, dinlence tesisleri vb.) konut, rezidans birlikte veya ayrı ayrı yapılabilir. Ancak konut artışı nedeniyle artacak nüfusun ihtiyacı olan yeşil alan parsel içinde karşılanacaktır. 


17- İnşaat emsali E:2.00 maksimum yükseklik Hmax:Serbest olacaktır.


18- Yüksek olan yol cephesinin orta noktasına isabet eden bordür kotu +0.00 kotu olarak kabul edilecektir. Zemin katlar +1.50 m. De tesis edilebilir. Zemin kat kotu altında kottan kazanılacak 3 katın iskan alanları inşaat emsaline dahil edilmeyecektir. Ayrıca bu 3 katın altında iskan harici otopark, müştemilat vb. inşa edilebilir.


19- TP. 399 parselden oluşan BTM alanında Ankara Büyükşehir Belediyesi’yle yapılan 05.12.2001 tarihli protokol ve/veya 29269 Ada 1 Sayılı parselde alınan yapı ruhsatları ile verilen tüm haklar saklı kalmak kaydıyla işlem tesis edilecektir.


D- Belediye Hizmet Alanı (BHA)


20- Belediye hizmet alanlarında idari tesisler, sosyo-kültürel tesisler, dini tesisler ve katlı otopark yer alabilir. 


E- Bölge Parkı


21- Dikmen Vadisi Bölge Park Alanı içinde kentsel kullanıma yönelik sosyo kültürel tesisler (Eğlence, dinlence, kültür, spor, kreş, cami, sağlık vb) ticari kreasyon tesisleri (kafe, lokanta vb.), açık/katlı otopark alanları ve bölgepark idari tesisleri yer alabilir. Bölgeparkı alanı içerisinde E:0.05’tir. Hmax projeye göre belirlenecektir.


22- Bölgeparkı alanı içerisinde öngörülecek tesislere ait ayrı ada/parsel haline dönüştürülebilir. 


23- Topografik yapıdan dolayı gömüde kalan kapalı hacimler emsal haricinde tutulacaktır. 



F-Bölgesel Sağlık Tesisleri


24- Bölgesel sağlık tesisleri alanında eğitim ve araştırma amaçlı olanlar da dahil olmak üzere resmi veya özel hastane, özel sağlık tesisleri, bu tesislere yönelik otel vb. konaklama tesisleri birlikte veya ayrı ayrı yer alabilir. 



G-Bölgesel Eğitim Tesisleri


25- Bölgesel eğitim alanında özel veya genel üniversite, ortaöğretim, ilköğretim, yurt vb. tesisler yer alabilir. 


26- Parselin cephe aldığı yolların en yüksek kotundan + 0.00 kotu verilebilir. Zemin katlar + 1.50 m.de tesis edilebilir. + 0.00 kot altında kottan kazanılacak alanlar inşaat emsaline dahil edilmeyecektir. 


27- Alanda yaşayacak nüfusun ihtiyacını karşılaşacak ticari ve sosyal üniteler, kreş, lokal, restoran, kapalı ve açık spor tesisleri, açık ve kapalı yüzme havuzları, PTT, trafo, su deposu, uygulama amaçlı otel, sinema, teknik, idari ve kültürel üniteler vb. yapılabilir. 


28- Kitleler arasında H/2 mesafe şartı aranmaz.


29- Mülkiyet sınırı ile çekme mesafesi arasında kalan alanda bahçe duvarı, güvenlik kulübesi, giriş kapısı, saçak, rampa, saat kulesi, merpen, köprü, totem yapılabilir.


30- Kitleler arasında üstten ve alttan bağlantı yolları ve köprüler yapılabilir.


Çankaya Dikmen Vadisi son etap kentsel dönüşüm imar planı için tıklayın!


Geri Dön