19 / 04 / 2024

Çankaya Halk Sağlığı Merkezi bugün açılıyor!

Çankaya Halk Sağlığı Merkezi bugün açılıyor!

Çankaya Belediyesi sosyal ve sağlık hizmetlerinin verildiği birimleri tek çatı altında topladı. Mithatpaşa Caddesi 52 Numara’da bulunan ek hizmet binası bundan böyle Halk Sağlığı Merkezi olarak hizmet verecek.




Çankaya Belediyesi sosyal ve sağlık hizmetlerinin verildiği birimleri tek çatı altında topladı. Mithatpaşa Caddesi 52 Numara’da bulunan ek hizmet binası bundan böyle Halk Sağlığı Merkezi olarak hizmet verecek. Sağlık Merkezi’nin faaliyete geçmesiyle birlikte Evde Sağlık ve Evde Temizlik gibi sosyal hizmetlere Aile Danışmanlığı hizmeti de eklenecek; eşler arasında yaşanan sorunların çözümü konusunda uzman desteği sağlanacak.

 

Çankaya Halk Sağlığı Merkezi’nin zemin katı seminer ve konferans salonu; 1. katı cenaze hizmetleri ve hemşire eğitim odası; 2. kat diş kliniği; 3. kat Evde Sağlık, Evde Temizlik ve Aile Danışmanlığı birimleriyle eğitim odaları ve 4. kat ise proje ve idare katı olarak hizmet verecek. Halk Sağlığı Merkezi’ndeki ekipman ve personel sayısını da artıran Çankaya Belediyesi, tüm hizmetleri ücretsiz sunacak.

 

TÜM HİZMETLER ÜCRETSİZ

 

Sağlık Merkezi’nde bulunan Evde Sağlık Birimi, engelli, yaşlı veya herhangi bir sağlık kuruluşuna gidemeyecek durumda olan vatandaşlara birinci basamak sağlık hizmetleri veriyor. Günde yaklaşık 25 hastayı ziyaret eden ekipler, tansiyon ölçme, kan tetkiki için kan örneği alma, pansuman, enjeksiyon gibi ön sağlık hizmetlerinin yanı sıra danışan hastalara ön değerlendirmede bulunup sağlık kuruluşlarının hangi bölümlerine gidebilecekleri konusunda bilgilendirme yapıyor.

 

Evde Sağlık hizmetinden yararlanmak için engelli yurttaşlarda yaş sınırı aranmıyor. Engeli bulunan tüm yurttaşların yararlanabildiği Evde Sağlık hizmeti, genellikle 65 yaş üzerindeki hastalara ve maddi imkânsızlıktan dolayı herhangi bir sağlık kuruluşuna gidemeyen hastalara veriliyor. Birimin hizmetleri arasında hasta nakli de var. Belediyeye ait üç ambulansla verilen hasta nakil hizmetinden, başvuran tüm vatandaşlar yararlanabiliyor. Nakil hizmeti, hastaların bulundukları yerden sağlık kuruluşlarına gitmelerini ve tekrar dönüşlerini ücretsiz olarak sağlıyor.

 

HER YIL BİNLERCE KİŞİ YARARLANACAK

 

Çankaya Belediyesi’nin özellikle yaşlılar arasında takdir toplayan Evde Temizlik Hizmeti ise 2 ekiple hizmet veriyor. Belediyenin kadın işçilerinden oluşan ekipler, engelli ya da engelli yakınına bakmakla yükümlü, yaşlı ve maddi imkânı olmayan ihtiyaç sahibi vatandaşların çağrısına koşuyor. Ayda yaklaşık 180 haneye ulaşma kapasitesine sahip olan Evde Temizlik Hizmet Birimi, geleneklerimiz arasında yer alan bayram temizliğinde de daha yoğun mesai yapıyor. Çankaya Belediyesi, Evde Temizlik Hizmetini ücretsiz olarak veriyor.

 

Çankayalıları kötü günlerinde de yalnız bırakmayan Çankaya Belediyesi, Cenaze Hizmetleri birimini de Sağlık Merkezi bünyesine taşıdı. Beş doktor ve 11 araç olmak üzere 30 personelle verilen hizmet kapsamında  Ankara  dışına cenaze nakli de yapılıyor. Cenaze hizmetleri arasında, vefat edenin yakınlarına taziye için gelenlere ikram edilmesi için börek ve tatlı götürülmesi de yer alıyor. Ayda yaklaşık 300 vatandaşa cenaze hizmeti veriliyor.

 

OKULLARDA SAĞLIK EĞİTİMİ DE VAR

 

Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği, Çankayalılara öncelikli olarak ağız ve diş sağlığını korumanın önemi hakkında bilgilendirme yapıyor. Başvuran hastalar genel muayeneden geçirilerek diş fırçalamadan ve ağız diş sağlığının nasıl korunması gerektiğine kadar yapılması gerekenler konusunda detaylı olarak bilgi veriliyor. Ağız ve Diş Sağlığı Birimi okullarda öğrenciler için bilgilendirme seminerleri de düzenleyecek. Okullarda da diş taraması yapmayı planlayan birim, tespit ettiği olumsuzlukları gidermek için çocukları Sağlık Merkezi’ne davet edecek. Yapılan tedavinin ardından ileri derecede müdahale gerekecek durumlarda tam teşekküllü sağlık kuruluşlarına yönlendirme yapılacak.

 

Sağlık Merkezi’nin sağladığı hizmetlere en son eklenen Aile Danışmanlığı hizmeti hem Çankayalılara hem de belediye personeline yönelik planlandı. Eşler arasında yaşanan sorunların çözümü konusunda destek vermeyi hedefleyen hizmet, merkezin faaliyete geçmesiyle birlikte başlangıçta haftada üç gün; daha sonra hafta içi her gün verilecek.



Çankaya Belediyesi


Geri Dön