02 / 05 / 2024

Çankaya'da 3 bin 600 gecekondu yıkılacak!

Çankaya'da 3 bin 600 gecekondu yıkılacak!

Hürriyet Gazetesi'nden Deniz Gürel bugünkü yazısında Çankaya Belediyesi'nin gecekondu yıkımlarını ele aldı. Çankaya’da ilçe belediyesinin raporladığı yıkılması gereken 3 bin 600 gecekondu var.



Başkentte son dönemde meydana gelen bombalı saldırıların ardından pek çok konu yeniden değerlendirilmeye başlandı.  Ankara  için hazırlanan yeni güvenlik konseptine göre önlemler üst düzeye çıkarıldı.


Emniyet, 12-18 Nisan arasında yapılan kontrol ve aramalarda 43 bin 160 kişinin

incelendiği, çeşitli suçlardan aranan 368 kişinin yakalandığını geçtiğimiz günlerde açıklamıştı. Yalnızca kontrol ve aramalar değil elbette alınan önlemler. İstihbarat çalışmaları güvenliğin en önemli parçası. Bunun yanı sıra kent aydınlatmasının yetersizliğini terör olaylarının yaşandığı günlerde gündeme taşımıştık. Biraz kıpırdanma olsa da kentin önemli merkezlerinin gece aydınlatmasının yetersiz olduğu ortada.


* * *

Bir diğer önemli konu ise kentteki metruk yapılar ve gecekondular. Merasim Sokak bombacısının hain saldırıya hazırladığı yeri hatırlayın. Patlamanın yaşandığı yere 45 kilometre uzaklıkta inşaatı yarım kalmış bir müstakil evde hazırlanmıştı bomba. Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında Ankara’da boşaltılan ve yıkılmayan gecekonduları bir düşünün. İçinde kimin yaşadığı belli olmayan bu yapıların çoğu illegal durumlara yataklık yapıyor.


* * *

Kentin kalbi Çankaya’da ilçe belediyesinin raporladığı yıkılması gereken 3 bin 600 gecekondu var. Bunlar tespit edilenler. Bu gecekonduların bir bölümü Büyükşehir Belediyesi bir bölümü Çankaya Belediyesi sorumluluğunda. Son olayların ardından gecekonduların yıkımının hızlanması için Çankaya’dan Büyükşehir’e ‘ortak hareket edelim’ teklifi geldiği bilgisine ulaştım.


* * *

Çankaya Belediyesi’nden Büyükşehir Belediyesi’ne yazılan yazıda şöyle deniyor:

“Mahalle sakinlerince şikayete konu olan boş ve terkedilmiş gecekonduların uyuşturucu kullananlar, kimliği belirsiz kişilerce işgal edildiği, son zamanlarda meydan gelen ve birçok vatandaşımızın hayatını kaybetmesine ve yaralanmasına sebep olan terör olayından faillerin boş ve terk edilmiş gecekonduları kullandıklarına ilişkin duyumlar olduğu da bilinmekte ve güvenlik zafiyetine yol açtığı değerlendirilmektedir. İlçemiz sınırları içindeki bu tür gecekonduların bir kısmını Belediyemiz sorumluğunda olan imar parselleri, imar yolları ile parklar üzerinde bir kısmında Belediyeniz sorumluluğundaki imar yolları ile parklar üzerinde kaldığı görülmektedir.


Gecekonduların 2016 yılı haziran ayı okul tatilini müteakip tasfiyesine başlanacağından Başkanlığınız sorumluğunda bulunana alanlar üzerinde kalan gecekonduların söz konusu güvenlik zafiyetini gidermek amacıyla da tasfiyesinin yapılması gerekmektedir. Yapılacak yıkım işlemlerine Başkanlığınızca da destek

verilmesi ve Başkanlığınız sorumluğunda olan alanlardaki gecekonduların Başkanlığınızca kaldırılması güvenlik tedbirleri açısından önem taşımaktadır.”


* * *

Çankaya’daki gecekonduların tamamının kaldırılması kenti terör olaylarına karşı yüzde 100 korumayacak. Lakin pek çok olumlu sonuç doğuracak.  

*Kentin en prestijli ilçesi gecekondudan kurtulacak.

* İllegal yapılanmalara yataklık yapan bu alanlar temizlenecek.

* Diğer ilçelerin gecekonduyla mücadelesine örnek teşkil edecek.

Büyükşehir-Çankaya arasında anlaşmazlık olan konular olabilir. Sadece kente bakış ve imar anlayışında değil asfalt gibi rutin konularda bile iki kurum karşı karşıya gelebilir. Ama mesele güvenlik olunca ilişki geçmişini bir seferlik unutmak kaybettirmez, kazandırır...


7. CADDE YAYALAŞIR MI

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’in bölge esnafıyla buluşmasında ‘7. Cadde’yi araç trafiğine kapatalım’ önerisini hafta sonu manşete taşımıştık. Kentte yaya bölgelerine ihtiyaç ortada. Sincan, Mamak, Keçiören ya da diğer ilçelerde hangi belediye başkanı böyle bir öneride bulunsa desteklemek gerektiğine inananlardanım. 7. Cadde’nin yaya trafiğine kapatılma fikri aslında yeni bir durum değil. 7 yıl önce bu

konu gündeme gelmiş, Büyükşehir Belediyesi sadece bölge esnafının katıldığı bir referandum yapmış, oylama sonucunda 7. Cadde trafiğe kapatılmamıştı.


* * *


“Bugün aynı konu gündeme gelse ve referandum yapılsa sonuç değişir mi?” sorunu düşündüm. Einstein’in o ünlü sözü aklıma geldi:


“Delilik: Aynı şeyleri tekrar tekrar yapıp farklı sonuçlar beklemek.”


Geçmişteki referandumda esnaf, 7. Cadde’ye araçlarıyla ulaşan insanların park yeri bulamayacağı endişesiyle gelmeyi tercih etmeyeceğini düşünerek yaya bölgesine karşı çıkmıştı. Eğer Milli Kütüphane’nin altında ya da bölgede başka bir yerde araç depolama alanları yaratmazsanız esnafın böyle davranması gayet normal. Bugün de değişen bir durum olmadığına göre farklı bir sonuç beklememek lazım.


8. CADDE’Yİ KAPATIN

Önerim Emek 8. Cadde’nin trafiğe kapatılması. Hazır galeriler taşınıyorken, bir bölümü yayalaştırılabilir. Uygulamanın alt yapısını da hazırlamak lazım kuşkusuz. Böylelikle aynı şeyi tekrar tekrar yapıp farklı sonuç beklememiş oluruz...



Hürriyet/ Deniz Gürel


Geri Dön