29 / 03 / 2024

Çankaya'da gecekonduların yerine konut projesi mi yapılacak?

Çankaya'da gecekonduların yerine konut projesi mi yapılacak?

Ankara Çankaya Belediyesi ağustos ayında Cevizlidere Mahallesi’nde, kentsel dönüşüm mağduru atık ve kağıt toplama emekçilerinin barındığı gecekonduların lüks konut projesi yapılacağı için yıkıldığı iddia edildi...



Ankara Çankaya Belediyesi ağustos ayında Cevizlidere Mahallesi’nde, kentsel dönüşüm mağduru atık ve kağıt toplama emekçilerinin barındığı gecekonduları, ‘yeşil alan ve rekreasyon alanı’ yapılacağı ve ‘çevrede yaşayan yurttaşların’ şikâyetlerini gerekçe göstererek yıkmıştı. Ancak yıkımın, bölgeye inşa edilecek lüks konutlar için olduğu, Çankaya Belediyesi’nin yapılan bilgi edinme başvurusuna, zorunlu olarak verdiği yanıtla ortaya çıktı.


TALİMATLA YANIT

Yıkımın ardından yurttaşlar Çankaya Belediyesi’ne başvurarak ‘yıkımın hangi karar veya kanuna dayanarak gerçekleştirildiğini, yıkım yapılan bölge için yeni bir imar planı yapılıp yapılmadığını’ sordu. Yıkım için herhangi bir karara gerek duyulmayacağını belirtmekle yetinen Çankaya Belediyesi yetkilileri, bazı sorulara yanıt vermedi. Bunun üzerine Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na (BEDK) itirazda bulunuldu. BEDK, Çankaya Belediyesi’nin yurttaşları bilgilendirmesi gerektiğine hükmedince Beledi’ye, 775 sayılı yasa uyarınca Hazine veya Belediyeye ait alanlardaki kaçak ve ruhsatsız yapıların herhangi bir karar olmadan yıkılabileceğini açıkladı.


Belediye ayrıca, “Toplam 16 adet gecekondudan 8 tanesi ilgililerince yıkılmış, 8 tanesi ise Belediyemiz ekiplerince yıkılmıştır. Boşaltılan evlerin kâğıt toplayıcılar tarafından işgal edildiği, bu şahısların herhangi bir hak sahipliklerinin olmadığı” değerlendirmesinde bulundu. İmar planındaysa yıkılan 16 gecekondunun bulunduğu yerde 6 adet 10 katlı konut projesi, park, belediye hizmet alanı ve ticaret merkezi planlandığı görüldü.


Birgün


Geri Dön