19 / 04 / 2024

Çantacı emlakçılar, kayıtlı emlakçıların en büyük sıkıntısı!

Çantacı emlakçılar, kayıtlı emlakçıların en büyük sıkıntısı!

Emlakçıların bir kısmı alım satımlarda fatura kesmedikleri için devlete vergi de ödemiyorlar. "Çantacı" olarak tabir edilen ve kayıt dışı çalışan sözde emlakçılar da devletin ciddi vergi kaybına uğramasına neden oluyor.



Antalya'da emlakçılar denetim altına alınamıyor. Resmi olarak kayıtları bulunan emlakçıların yanısıra, özellikle "çantacı" tabir edilen ve kayıt dışı çalışan sözde emlakçılar, devletin ciddi vergi kaybına uğramasına neden oluyor. 


KAYIT YOK, VERGİ DE YOK 


Emlakçıların önemli bir kısmı alım satımlarda fatura kesmedikleri için devlete vergi de ödemiyorlar. Özellikle daire satışlarında, taşınmazını satmak isteyen mülk sahiplerinin belirledikleri fiyatların çok çok üstüne çıkan emlakçılar, aradaki farkı da ceplerine indiriyorlar. Emlakçilik özellikle kayıt dışı kazanç elde etmek isteyenlerin en fazla yaptığı meslek haline gelirken, vergi dairelerinin bu konuda bir denetimi de yok. Alım satımın ve aradaki farkın vergi kazancı olarak ödenmesi gerekirken, bu gerçekleşmiyor. 


KİRALAMANIN TAMAMI KAZANÇ 


Antalya'da ayda ortalama 4-5 bin daire satışı gerçekleşirken, bu satışlardan elde edilen kazanç bir işletmenin yıllık vergisinden çok daha fazla. Kiralamadan ise emlakçılar bir aylık kira bedelini tahsil ederlerken bunun için de herhangi bir vergi ödemesi de yapılmıyor. Bir emlakçının 30 günlük süreçte 5-6 daireyi kiraya verse aylık kazancı 5-6 bin liranın altına düşmüyor. 


DAHA ETKİN DENETİM YAPILABİLİR 


Antalya'da satışa veya kiraya verilen emlaklarve işyerleri için daha etkin birdenetim yapılmalı. Vergi dairelerinin veya Vergi Kurulu'nun bir ekip oluşturması, önce satışa çıkartılan yerleri belirlenmesi ve ardından da satışının gerçekleşmesinin ardından, fatura kesilip kesilmediği kontrol edilmeli ve kayıt dışı ile gerekli cezaların kesilmesi halinde, emlakçılıkta kayıt dişilik konusunda önemli bir adım atılmış olur. 

Vergi kaydı bulunan emlakçıların en büyük sıkıntılarından birisi olan "Çantacı" emlakçıların, yapılacak denetimlerle kontrolü mümkün olacağı gibi, haksız kazancında önüne geçilmiş olur.



KONUT SAHİBİ OLAN YABANCILARI DA UNUTMAMAK GEREKİYOR


 Antalya'nın özellikle turizm bölgelerinden konutlar alarak bunları kendi ülkelerinden gelecek olanlara kiraya veren yabancılar ise ülkenin çözülemeyen sorunlarından birisi durumunda. Özellikle Kaş Patara bölgesinde bu durum sık sık eleştirilere konu olurken, bu bölgeden taşınmaz alanlar kayıt dışı bir şekilde konutlarını haftalık, onbeş günlük veya aylık olarak kiraya vererek, ciddi gelirler elde etmekteler. 


Antalya Akdeniz Güncel 



Geri Dön