18 / 04 / 2024

Caprice Gold Palace'ta Fadıl Akgündüz'e KDV sürprizi!

Caprice Gold Palace'ta Fadıl Akgündüz'e KDV sürprizi!

Fadıl Akgündüz'ün Caprice Gold Palace Projesi'ndeki otel odaları, "Yüzde 1 KDV'si bizden" denilerek 'devremülk' olarak satılıyor



Ancak proje konut değil otel olduğu için ortada bir hak satışı var. Bu da alıcının karşısına 'devir sırasında yüzde 18 KDV çıkabilir' anlamına geliyor

Kamuoyunda adı Jet Fadıl olarak bilinen Fadıl Akgündüz'ün İstanbul Bayrampaşa'da inşaatı süren tartışmalı Caprice Gold Palace Projesi'nde şimdi de sürpriz vergi çıkma ihtimali belirdi. Geçtiğimiz günlerde Türkiye'de böyle bir otel standart olmadığı halde reklamlarında kullandığı, 'Avrupa'nın 7 yıldızlı tek sarayı' sloganı nedeniyle 632 bin TL ceza yiyen Fadıl Akgündüz'ün İstanbul'daki projesinin 'devremülk mü, yoksa devre tatil mi olduğu' tartışma konusu oldu. Bu iki tanım ise iki ayrı vergi demek. Eğer 'devremülk' olarak kabul edilirse satılan alanlar 150 metrekarenin altında olduğu için satış sırasında sadece yüzde l'lik bir KDV doğuyor. Ancak satış 'devre tatil'e girdiği anda bu kez ortaya % 18'lik KDV çıkıyor.

Akgündüz ise, Caprice Gold Palace'sı 'devremülk' projesi olarak lanse ediyor. Bu sırada da da alıcılara, "Vergisiz satıyoruz" denilerek ortaya çıkacak yüzde 1 KDV’nin kendileri tarafından ödeneceği belirtiliyor.

KENDİNİ GÜVENCE ALTINA ALMIŞ
Caprice Gold Palace ile alıcılar arasında yapılan 'satış sözleşmesi'nde Akgündüz'ün de vergi konusundan çok emin olmadığı görülüyor. Satış sözleşmesinin 3. maddesinin '"m" bendinde, "Yüzde 1 oranında Katma Değer Vergisi satış fiyatına dahildir. Mevzuat değişikliği ya da başkaca bir sebepten dolayı bu oranın üzerinde oluşacak Katma Değer Vergisi, teslim anında alıcı tarafından ödenir" deniliyor. Bu madde ise alıcı için, "Ben şimdi size bu odayı yüzde 1 KDV ile sattım ve onu da ödedim. Ancak 2012 sonunda ya da 2013'te projeyi bitirip teslimat yaptığımda bu KDV oranı yüzde 1 değil, yüzde 18 çıkarsa aradaki yüzde 17'lik farkı sen ödersin" anlamına geliyor.

Konut değil, hak satışı var
Vergi uzmanları, Caprice Gold Palace'ın bir gayrimenkul değil, bir otel projesi olduğuna işaret ederek, "Mevzuatta KDV oranı sadece net alanı 150 metrekareye kadar konut teslimleri için yüzde 1 olarak belirlenmiştir. Burada çok açık olduğu gibi bir konut satışı değil, bir 'hak' satışı' söz konusu. Vergisel açıdan da hak satışları için uygulanacak KDV oranı yüzde 1 değil, yüzde 18'dir" diyerek uyarıda bulunuyor.

'KONU DÜĞÜMLENEBİLİR'
Vergi uzmanı Sezgin Özcan da projenin otel olduğuna dikkat çekerek ortaya çıkacak verginin yüzde 1 değil, yüzde 18 olacağına inanlardan. Özcan, "ileride 'Bu otel odalarının satışı devre tatil midir, yoksa devremülk müdür' diye bir tartışma çıkacak ve olay düğümlenecektir. Benim kanaatime göre de ortada konut projesi değil otel projesi olduğu için burada bir hak satışı söz konusudur ve onun da KDV'si yüzde 18 olur" değerlendirmesinde bulundu.
 
77 bin lira ödeyene 14 bin liralık sürpriz
Bu tartışmalı durum, söz konusu projeden 'devremülk' alanların karşısına hiç de küçümsenmeyecek oranlarda rakamlar çıkarma tehdidini içinde barındırıyor. Bunu bir örnek ile açıklamakta yarar var. Halen iki kişilik odanın 7-22 Temmuz arasındaki devremülk bölümü taksitle 77 bin 680 liradan satılıyor. Eğer, devir sırasında "Bu bir hak satışıdır" denilirse yatırımcının karşısına yüzde 18 KDV bedeli olarak 13 bin 982 lira gibi ciddi bir rakam çıkma ihtimali bulunuyor.
 
4 bin 713 kişiye satıldı
Jetpa Holding, İstanbul Bayrampaşa'da Caprice Gold Palace adıyla bir süredir devremülk otel inşa ediyor. Caprice Gold Palace'ta 1.300 adet saray odası, 14 adet kral dairesi ve 234 adet özel saray salonu bulunuyor. Projenin 5 ve 6. katlarındaki otel odalarını 'kira garantisi' çerçevesinde 5, 7 ve 15 günlük olarak belirli tarihler arasında hak kullanımı satılıyor. Şu ana kadar 4 bin 713 kişiye satışı yapılan odalarda örneğin 7-22 Temmuz tarihleri arasındaki 15 günü satın alanlara ayda 857 lira net kira geliri vaat ediliyor. 22 Aralık 2012'de teslim edileceği söylenen bu odaların taksitli fiyatı 77 bin 680, peşin fiyatı ise yüzde 1'lik KDV dahil 64 bin 680 TL.

Habertürk


Geri Dön