25 / 04 / 2024

CARDİN Mobilya'nın 7si Eskişehirde 12 mağazası var!

CARDİN Mobilya'nın 7si Eskişehirde 12 mağazası var!

Yıllarca sırtında halı satan Niğdeli Bayram Teker’in oğulları Eskişehir’de halı mağazaları açtı, Mitsubishi ve İstikbal bayiliği yaptı...  



2006’da 25 bin metrekare kapalı alana sahip bir mobilya fabrikası kuran Teker Ailesi, bu yıl 100 milyon lira ciro yakalıyor.

ANADOLU’nun ‘seyyar hılıcı’ geleneğinden 100 milyon lira cirolu mobilyacı doğdu. Niğde Koyunlulu Bayram Teker’in oğulları Mustafa, Ramazan ve Salih, babalarının halı ticaretini Eskişehir’de mağazalaşarak büyüttü. 1992-2006 arasında İstikbal bayiliği yapan Teker Ailesi, 1994-2000 arası da Mitsubishi bayisi oldular. Bu iki bayilikle sermayeyi büyüten aile, 2006’da Eskişehir OSB’de kendilerine ait 90 dönümlük arsa üzerine 25 bin metrekare kapalı alana Cardin Consept mobilya mağazasını kurdu. 2010’u 100 milyon lira ciroyla kapatmaya hazırlanan Cardin Consept, Belçika, Azerbaycan, Kıbrıs ve Libya’da da mağaza açtı. Cardin Mobilya Yönetim Kurulu Üyesi Murat Teker, kendilerine ait 12, franchsinglerle birlikte 50 mağazaları olduğunu söylüyor ve 2011’de de hızla mağazalaşmaya devam edeceklerini belirtiyor. Murat Teker şöyle başlıyor anlatmaya:

Dedemiz halı tüccarıydı
“Dedemiz Bayram Teker, 50 yıl önce Koyunlu’dan gurbete çıkmış, sırtında halı satmaya başlamış. Önce İstanbul’a gitmiş, hatta evi de taşımış. Ancak orada işler istediği gibi yürümemiş. Sonunda Eskişehir’e gelmiş ve burada eski otogarın yakınında küçük bir dükkan tutarak halı işini esnaf olarak devam ettirmiş. Babam Mustafa Teker ve amcalarım Ramazan ile Salih Bey’lerle Eskişehir’de devam etmiş. Babam evlenince ayrılıp kendi mağazasını açmış. Çünkü annemin babası da Bursa’da halı tüccarıymış. Babamın halı esnaflığı Bünyan, Isparta, Ladik el dokumalarıyla büyümüş. Daha büyük mağazaya geçmiş. Makine halısı da satmaya başlamış ve ikinci dükkanını açmış. Sonra bir dükkanın mülkünü almış derken, işler büyüyünce amcalarım Ramazan ve Salih Beyleri de yanına almış birlikte çalışmaya başlamışlar. Bir süre sonra da halı toptana kaymış. 3 kardeş kapalı kasa kamyonet alıp, Eskişehir çevresine toptan halı pazarlamaya başlamış.”

İstikbal ve Mitsubishi
Murat Teker, aile olarak halı esnafı ve toptancısıyken, ticarette daha hızlı büyümelerini ve sermaye birikimini sağlayan iki önemli bayilik aldıklarını belirtiyor. Teker, şöyle devam ediyor: “1992’den 2006’ya kadar İstikbal bölge bayiliğidir ki bize gerçekten ticareti ve üretimi öğreten bir süreç oldu. Çok iyi paralar kazandık. Diğeri de toptan halı pazarlama yapalım derken aldığmız sıfır kilometre Mitsubishi ticari araçlar yoluyla Mitsubishi Eskişehir Bayisi de oluşumuzdur. O bayilik de 1994-2000 yılları arasında oldu. Yılda 600-700 araç satıyorduk. Kendimiz vadelendirerek kampanyalar yapıyorduk ve Karadeniz’den, Bursa’dan bile gelip bizden araç alıyorlardı. O dönemde ulusal basına bile ilan veriyorduk. Halı, araba, İstikbal derken sermayemiz büyüdü ve 2006 yılına geldiğimizde Organize Sanayi Bölgesi’nde aldığımız 90 dönümlük arsamızda artık kendi mobilya fabrikamızı kurma kararı aldık.”

Mobilyaya 35 milyon dolarlık yatırım

CARDİN Mobilya Yönetim Kurulu Üyesi Murat Teker, Eskişehir OSB’de 90 dönümlük arsada 25 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikada 300 kişilik istihdamları olduğunu söylüyor ve “Cardin Consept markamızla mutfak ve banyo dolabı hariç tüm ev mobilyalarını üretiyoruz. Çok iyi kapasitelerle maksi takım, panel mobilya, yatak, baza, koltuk üretiyoruz. Hedef mobilyada ilk 5 arasına girebilmek” diyor.

Brüksel’de 1800 metrekare mağaza

MURAT Teker, Cardin Consept’in önümüzdeki dönemde daha üst segment bir marka olabilmek için yurt içinde ve yurt dışında mağazalaşmaya ağırlık vereceğini söylüyor. Teker, şöyle konuşuyor: “Kendimize ait 7’si Eskişehir’de 12 mağazamız var. Yurt genelinde franchisinglerle 50 olduk. Ayrıca Azerbaycan, Belçika, Kıbrıs ve Libya’da da mağazalarımız var. Belçika Brüksel’deki mağazamız bin 800 metrekarelik bir showroom. Satışları da çok iyi gidiyor. Bu yıl Cardin Mobilya olarak 100 milyon lira ciroya yaklaştık ve bunun da yüzde 15’lik bölümü ihracattan. Eskişehir’de iki büyük mağazada dedemiz rahmetli Bayram Teker’in gelenekel halı ve mobilya ticaretini de Şiraze Halı olarak sürdürüyoruz.”

Hürriyet/Sadi ÖZDEMİR


Geri Dön