29 / 03 / 2024

Caretta Hastanesi projesi sil baştan!

Caretta Hastanesi projesi sil baştan!

Koruma altındaki Caretta Caretta kaplumbağalarının üreme alanı Muğla Ortaca'ya bağlı Dalyan İztuzu sahilinde Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon ve Araştırma Merkezi'nin (DEKAMER) bulunduğu alana Caretta Hastanesi yapılmak isteniyor...




Koruma altındaki Caretta Caretta kaplumbağalarının üreme alanı Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan Beldesi İztuzu sahilinde Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon ve Araştırma Merkezi'nin (DEKAMER) bulunduğu alana yapılmak istenen Caretta Hastanesi için, sivil toplum kuruluşları ile Tabiat Varlıklarını Koruma Kurumu Genel Müdürü Osman İyimaya, Ula’nın Akyaka beldesinde bir araya geldi. STK sözcüleri, yer seçiminin yanlış olduğunu belirtti.


Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon ve Araştırma Merkezi (DEKAMER) Müdürü Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Kaska, projenin İztuzu’nda uygulanmasının üç nedeni olduğunu söyledi. Kaska, “Deniz kaplumbağaları ile ilgili rehabilitasyon merkezini niçin ihtiyaç duyduğumuzu kısaca özetlemek istiyorum. 2000’li yıllarda yaralı bir kaplumbağa bulduğumuz zaman, 'Biz bunu nereye gönderelim, hatta Yunanistan’a mı gönderelim, nerede bakabiliriz?' gibi basında çıkmış bir sürü haber vardı. 2007 yılında yapmış olduğumuz toplantı neticesinde Türkiye’nin ilk Caretta Caretta Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon ve Araştırma Merkezi'nin Dalyan’da kurulması kararını aldık. Akdeniz’de 2 bin adet deniz kaplumbağası ergin dişisi var, 500 adet de yeşil deniz kaplumbağası var. Bunlardan yaralılardan bir tanesinin kurtarılması demek, yaklaşık 25-30 yıl boyunca bir yavrunun bakılması anlamına geliyor. Çünkü 25 yılda bin yavrudan ancak bir tanesi erginleşebiliyor. Bir yavru kaplumbağayı kurtarmak da bunun için çok önemli idi. Yapılacak olan Caretta Caretta Hastanesi boş alana ve tamamen çelik bir iskeletten, kaplumbağanın iskeleti gibi bir iskeletten ve kaplumbağanın kabuğu gibi bir kabuk geçirmeden ibaret bir yapıdır. Bunun da üç amacı vardır. Birincisi, soğuk havalardaki iklimden etkilenerek havuzun içindeki suyun kaplumbağaların tedavisine imkan verecek şekilde tutmak, ikincisi steril bir ameliyathaneye sahip olmak, üçüncüsü de mevcut dağınıklığımızı toplayarak modern bir yapı haline getirmek” dedi.


İYİMAYA: “BAZI STK’LAR YANLIŞ YÖNLENDİRME YAPIYOR”


Tabiat Varlıklarını Koruma Kurumu Genel Müdürü Osman İyimaya ise, vatandaşın hoşuna gitmeyen, istenmeyen hiçbir şeyi bakanlık olarak yapmak istemediklerini söyledi. İyimaya, “Kusura bakmasınlar, bazı sivil toplum kuruluşlarının yanlış yönlendirmesi ile de karşı karşıya olduğumuzu ben altını çizerek ifade etmek istiyorum çünkü eğer siz, 'İztuzu kumsalını imara açıyoruz, planlamaya açıyoruz' diye başlık atarsanız sizin yanınızda aynı imzayı ben de atarım. Bugün burada beraberce belli şeyleri tartışacağız, buraya katılanların önerilerini alacağız ama, 'Caretta Caretta Rehabilitasyan Merkezi veya Hastanesi'nin dışında imar planında kullanım kararı getirildi' denilirse yanlış yönlendirilmiş olur. 22 bin metrekarelik alan imara açılıyor. Evet 22 bin metrekarelik orman alanı kurumumuza tahsis edilmiştir. Orman alanındaki kullanımda yüzde 5 emsal vardır. 22 bin metrekarenin yüzde 5’i bin 100 metrekare yapar. Çevreyi rahatsız eden, insanı rahatsız eden, oradaki canlıların korunmasına yönelik olan bu hizmetin dışında bir hizmetimizin olmadığını söyledik. Bunun kullanım farkı bakamından farklı algılanması söz konusu ise bunu lütfen bizimle paylaşın” dedi.


CARETTA ANASI HAİMOFF DA KARŞI ÇIKTI


Toplantıya katılan ve kamuoyunda 'Caretta Anası' olarak bilinen 92 yaşındaki June Haimoff, Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) ile hiçbir sakıntılarının bulunmadığını söyledi. Haimoff, “Ben 1984 yılında Dalyan’a geldim ve bir barakada yaşadım. Ben üniversite profesörü değilim. Ben çevreyi seviyorum. Biz Yakup hoca ile arkadaşız. Bizim DEKAMER ile bir problemimiz yok fakat bu proje İztuzu için iyi değil” dedi.


“PROJEYİ DESTEKLİYORUZ AMA YER SEÇİMİ YANLIŞ”


İztuzu Koruma Platformu Sözcüsü Murat Demirci, projenin İztuzu’nda değil, Dalyan’da el ele birlikte yapılması gerektiğini söyleyerek, “Biz ne üniversite saygınlığını yitirsin ne de bütün çabalarınıza gölge gelsin istiyoruz çünkü bu projenin bitmiş halini gören hem yerli hem yabancı bunu beğenmeyecektir. Bina belki ama burada ne işi var diyecektir” derken, TEMA Vakfı Temsilcisi Okyay Tirli, “Biz projenin uygulanacağı bu mevcut yerin kalkmasını ve Dalyan’da bu projenin uygulanmasını istiyoruz. DEKAMER Müdürü Yakup hocamız su taşımanın problem olacağını söylüyor. Uzman arkadaşlarımız ise bunun sorun olmayacağını söylüyor. İllaki burada olması gerekmiyor, başka yerlerde de olabilir, Sarıgerme’de de olabilir. Proje çok güzel ve ilk baştan bu yana destekliyoruz. Yaklaşık 30’a yakın sivil toplum örgütünün imzası var burada fakat sadece ve sadece yerinin yanlış olduğunu söylüyoruz” dedi.


Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyesi Sezgin Yiğit ise, “Hocamıza böyle bir proje başlattığı için teşekkür ediyoruz. Diğer tarafta halk var ve halkımızı da teşekkür ediyoruz Dalyan’ı korumaya çalıştığı için. İki taraf da haklı. Bu sıkıntının ortası sizinle, yani ÖÇK ile bulunacak. İlk başta ortaya bazı proje görselleri atıldı. Biz herhalde her şey oldu-bitti gibi anladık ve yanlış anladık. Bunun için de sizden özür dileriz. Benim anlayamadığım, niye olmazsa olmaz, neden illaki burası” dedi.


KASKA: “BİR TEK AĞAÇ KESİLMEYECEK”


Toplantıya katılan sivil toplum kuruluşlarının görüş ve önerilerinin ardından slayt eşliğinde proje hakkında bilgi veren DEKAMER Müdürü Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Kaska, “Projenin uygulanacağı alanda hiçbir ağaca dokunulmayacak çünkü biz de çevreciyiz. Kesinlikle zemin beton kullanılmadan, kaplumbağanın iskeleti gibi bir merkez yapılacak. Binanın en yüksek noktası yerden 7 metre olacak. Bununla ilgili defalarca açıklama yaptık” dedi.


İYİMAYA: “PROJE TEKRAR İRDELENECEK”


Toplantının sonunda söz alan Tabiat Varlıklarını Koruma Kurumu Genel Müdürü Osman İyimaya, “Burada yapılan toplantıdan çıkan sonucu ben bir rapor haline getirerek tekrar ilgili birimlerimizle paylaşacağım ama burada bulanan sivil toplum kuruluşları ile bu projeyi biz daha önce paylaşmalı idik. Ben burada bunu gördüm. Biz olmazsa olmaz denildiği için böyle bir noktaya geldik ama bunun etkileri ve sorumlulukları, sonuçları bakımından bir daha irdelenmesinin daha doğru olacağını düşünüyorum. Sizin ve hocamızın kararı mutlaka doğrudur diyemiyorum. Burada çok hızlı bir şekilde araştırma projesi başlatıp sonuçlarını paylaşmamız lazım” dedi.



Pirsus Haber


Geri Dön