19 / 04 / 2024

Çarklar inşaatla dönecek!

Çarklar inşaatla dönecek!

Geçen yılı küresel ekonomideki olumsuzluklar ve iç piyasada birbiri adına yaşanan hain terör saldırılarına rağmen rekor satış rakamıyla tamamlayan gayrimenkul sektörü bu yılda hedefini büyük tuttu.




Geçen yılı küresel ekonomideki olumsuzluklar ve iç piyasada birbiri adına yaşanan hain terör saldırılarına rağmen rekor satış rakamıyla tamamlayan gayrimenkul sektörü bu yılda hedefini büyük tuttu.


Hiçbir umutsuzluğun Türkiye’yi yıldıramayacağına en güzel yanıtı çarkları sürekli işlek tutarak veren inşaatın patronları, 2017’de de ekonomiye katrilyonluk etki eden işlere ara vermeden devam edecek. Geçen yılın bilançosu sektörün ne denli büyük olduğunu da gözler önüne sermesi açısından önemli.


YENİ REKOR BEKLENTİSİ

2016 yılının Ocak-Kasım dönemlerinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre tapu işlemlerinden dönen para 11 ayda 802 milyar 193 milyon 819 bin lira oldu. Türkiye genelinde geçen yıl Ocak-Kasım döneminde sadece konut cephesinde l milyon 198 bin 700 adetlik satış gerçekleşti. Aralık satışlarıyla birlikte sektörün 20l6’yı rekorla kapatması bekleniyor. Ekonominin çarklarını döndüren sektörde devletin kasasına da gayrimenkul sektöründeki harçlar nedeniyle 8 milyar 855 milyon 861 bin hra para girdi.


Son beş yılda Türk müteahhitlerinin yurtdışında üstlendikleri yeni proje tutarları yıllık 20-30 milyar dolar bandında gerçekleşti. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkam Mithat Yenigün, Türk müteahhitlerin 2016 yılının ilk 9 ayında yurtdışmda 4.1 milyar dolar değerinde 65 yeni proje üstlendiğini, 2017 yılının; yurtdışı müteahhitlik hizmetleri açısından daha iyi bir yıl olacağını umduklarını söyledi.


Çarklar inşaatla dönecek!


Mithat Yenigün


RUHSAT SAYISI GELECEĞE IŞIK TUTUYOR

Acısıyla tatlısıyla bir yılı geride bırakan ve umudunu hiç kaybetmeyen sektör temsilcileri bu yıla da aynı heyecan ve umutla girdi. Bu iştah şimdiden rakamlara da yansıdı. İnşaatın patronları geçen yılın Ocak-Eylül döneminde Türkiye genelinde 692 bin yeni konut için belediyelere başvurdu. Daire sayısına göre ise, toplam 692 bin 136 dairenin 637 bin 936’si özel sektör, 43 bin 869’u devlet sektörü ve 10 bin 331’i yapı kooperatifleri tarafından alındı. İstanbul İnşaatçılar Demeği Başkanı Nazmi Durbakayım, alınan ruhsatların en az yarısının bu yıl inşaata ve satışa döneceğini söyledi. Sektörün önünün açık olduğunu belirten Durbakayım, “İnşaat yatınmcısına sürekli kazandırıyor. Yatırımcı da bunu yıllar itibariyle çok iyi tecrübe etti. İvme bu yılda sektörün yönünün yukarı olduğunu gösteriyor” dedi.


KAMPANYADA AGRESİF DONEM

Sektör büyüme yönü ile de 2017 yılma diğer sektörlere göre daha iyimser beklentiler içinde girdi. Hükümet yavaşlayan ekonomik büyümeyi hızlandırmak için öncelikle kamu yatırım ve inşaat harcamalarında artış hedefliyor. 2017 yılı bütçesinde kamu yatırımları hedefi yüzde 25 artarak 80 milyar liraya ulaştı. Kamu yatırım harcamalarındaki artışın inşaat sektöründeki büyümeyi desteklemesi bekleniyor. İnşaat sektörünü 2017 yılında destekleyecek diğer unsurların başında ise kampanyalar geliyor. Sektörün konut kampanyalarında daha agresif olacağı gözleniyor. 





Çarklar inşaatla dönecek!

Erden Timur



Nefin hedefi 14 milyarlık yatırım


Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, 2017'de Güneşli ve Kandilli'de gerçekleşecek 2 yeni proje için yaklaşık 1,4 milyar liralık yatırım yapacaklarını açıkladı. Bodrum, İzmir, Ankara, Bursa gibi illerde planlanan projeleri olduğunu belirten Timur, "Uluslararası markalaşmaya yatırımımız da devam edecek. Bu çerçevede ABD'de yeni projelerin yanı sıra Londra Berlin, Paris gibi metropollerde projeler planlıyoruz" bilgisini verdi. Timur, Türkiye genelinde alınan ruhsatların en az yarısının gelecek yıl inşa edileceğini öngördüklerini de belirtti.,





Çarklar inşaatla dönecek!

Eyüp Akbal


Eniyi kazandıran gayrimenkul

Fuzul Grup'un Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal, 2017 yılında gayrimekulün en iyi yatırım aracı olarak öne çıkacağını söyledi. Akbal, "İstanbul'da sağlıklı yapılaşmanın ve kentsel dönüşümün gerçekleştiği, alt yapı yatırımlarının öne çıktığı metropollerde gayrimenkul fiyatlarında 2016 yılının son çeyreğinde yüzde 15'lik bir artış görüldü. Yükselişin bu yılda sürmesi bekleniyor. Konut alanda yapan da kazanmaya devam edecek" görüşünü ileri sürdü.




Çarklar inşaatla dönecek!

Ali Dumankaya


Yeni projenin değeri 950 milyon lira





DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, şunları kaydetti: "Toplamda 740 konut ve 4 bloktan oluşan DKY ADA Kartal Esentepe Mahallesinde kaliteli bir aile yaşam kompleksi sunarken,

138 konut ve 2 bloktan oluşan DKY SAHİL Kartal sahilde boylu boyunca uzanan Kordonboyu Mahallesinde elit ve nezih bir sahil yaşamı sağlayacak. 40 adet ofisten ve 6 adet mağazadan oluşan DKY BUSINESS TUZLA ofis projesi ise Tuzla'da butik iş yaşamının ihtiyacı olan tüm fonksiyonları bir araya getirerek günümüz ofis yaşantısına farklı çözümler sunacak. Bu projemizin toplam değeri 950 milyon TL."



Sektör temsilcisi sivil toplum örgütü yetkilileri 2017’de kentsel dönüşümün sektöre büyük katkı vereceğini düşünüyor. Bankaların konut kredisi kampanyaları, konut kredi faiz oranlarının göreceli düşük kalmaya devam etmesi ve konutta KDV indiriminin uzatılması olasılığı da sektörü canlı tutacak diğer önemli beklentiler arasında yer alıyor. Ayrıca Güneydoğu ve Doğu Anadolu cazibe merkezlerinde yapılacağı ilan edilen konut projeleri, yine Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da kamu altyapı ve sanayi binaları inşaatı ve tedariki, yatırım teşvikleri kapsamındaki inşaatlarda KDV iadesi uygulamasının başlaması, kentsel dönüşüm ve yenileme yatırımları ile  TOKİ  inşaatları da diğer destekleyici unsurlar olarak karşımıza çıkıyor.

TEŞVİKLER HIZLANDIRACAK

Sektörün yeni yıla umutla girmesinde hükümetin son dönemde açıkladığı ekonomik teşvikler ve tedbirlerin de etkisi var. Sektör temsilcileri 2017 yılına umutla baktıklarını söylüyor. Hükümetin son dönemde ekonomiyi canlandırmak için açıkladığı tedbirler ve teşvik paketlerinin önemli ve kıymetli olduğuna dikkat çekiliyor. İnşaatın patronları açıklanan bu tedbirler ve teşvik paketlerinin bu yıl ivedilikle hayata geçirilirse, ekonomimize olumlu yansımasını göreceğimizi söylüyor. Bu yıla ivme katacak bir diğer önemli beklenti imar kanunu. İnşaat sektörü 3194 numaralı imar kanunu bütün bölgelere göre revize edilecek.


YENİ UYGULAMALAR DEVREYE GİRİYOR

Bu yıl Mesleki Yeterlilik belgesi zorunluluğu, yeni tip imar yönetmenliği, Gayrimenkul sertifikası, yapı denetim yasasında yapılacak değişiklikler gibi birçok yeni uygulama hayata geçirilecek. Sektör temsilcileri birçok uygulamanın değişeceği yeni yıla adaptasyon sürecinde hassas davranılması gerektiğine vurgu yapıyor. Mağduriyetlerin minimuma indirilmesi gerektiğine de işaret ediliyor. Yeni uygulamalara uyum sağlanabildiği takdirde sektörün ilerleyen yıllarda büyüme hızının artarak devam edeceği de dile getiriliyor.


Çarklar inşaatla dönecek!

Necip Nasır




2016'DAN DAHA İYİ İVME

İnşaat sektörü 3194 numaralı imar kanununun bütün bölgelere göre revize edileceğini belirten Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı Necip Nasır, sektör olarak bu yıldan çok umutlu olduklarını söyledi. Nasır, “Ekonomik anlamda ülkemizin 2017 yılında bir önceki yıla göre çok daha iyi bir ivme yakalayacağına inanıyorum” diye konuştu.



Çarklar inşaatla dönecek!

F. Fethi Hinginar


DÖNÜŞÜM DOPİNGİ

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı F. Fethi Hinginar, bu yıl inşaat sektörünün yüzde 5-6 arası büyüyeceğini söyledi. Hinginar, “Siyasi gelişmeler ışığında bakacak olursak, 2017 yılında bir referandum ülkemizi bekliyor. Bu gelişme, bir seçim atmosferi yaratabilir ve piyasalarda da buna göre bir hareketlilik görebiliriz” dedi.


MÜSİAD Bursa Şubesi İnşaat ve Yapı Malzemeleri Sektör Kurulu Başkanı Alparslan Şenocak da 2017 yılından beklentilerinin oldukça yüksek olduğunu ifade etti. Şenocak, “Özel sektörün iş hacmi içerisinde kentsel dönüşüm önem taşıyor. Bu anlamda; kentsel dönüşümün yerli ve yenilikçi üretimi destekleyecek şekilde uygulanması önem arz ediyor. Bu yıl inşaat sektörü açısından kalıcı ve hızlı bir iç talep artışı mümkün olabilecek” dedi.


Yeni Şafak


Geri Dön