26 / 04 / 2024

Çatalca'daki taş ocaklarının ruhsatları iptal edilmeli!

Çatalca'daki taş ocaklarının ruhsatları iptal edilmeli!

Çatalca Muratbey Mahallesi´nde faaliyet gösteren bir taş kırma eleme tesisinin kapasite artışı hakkında ÇED için halk katılım toplantısı yapıldı. Başkan Cem Kara "Çatalca'daki taş ocaklarının ruhsatları iptal edilmeli" dedi.



Çatalca Muratbey Mahallesi´nde faaliyet gösteren bir taş kırma eleme tesisinin kapasite artışı hakkında Çevresel Etki Değerlendirmesi için halk katılım toplantısı yapıldı. 28 Nisan 2016 Perşembe günü, Muratbey Esin Ovacık İlkokulu konferans salonunda yapılan toplantıya Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, Çatalca Belediye Başkan Yardımcıları Erhan Güzel ve Cengiz Uçar, Çatalca Belediyesi daire müdürleri, Çatalca Belediye Meclis Üyesi Tuncay Altun, Muratbey Mahalle Muhtarı Ceyhun Koç ve Muratbey Mahallesi halkı katıldı. Toplantıda ilk olarak projede yer alan kapasite artışı ile ilgili teknik bilgiler verildi. İşletmenin yılda 12 ay, ayda 26 gün ve günde 12 saat çalışacağı vatandaşlara aktarıldı. Taş kırma ve eleme tesislerinde çalışacak nakliye araçlarının temizliğinden, nakliye araçlarının kullanacakları güzergaha, tarım alanlarının korunması için yapılacak çalışmalara kadar bir çok çözüm önerisi aktarıldı.


Çatalca Muratbey Mahallesi´nde faaliyet gösteren bir taş kırma eleme tesisinin kapasite artışı hakkında Çevresel Etki Değerlendirmesi için halk katılım toplantısı yapıldı. 28 Nisan 2016 Perşembe günü, Muratbey Esin Ovacık İlkokulu konferans salonunda yapılan toplantıya Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, Çatalca Belediye Başkan Yardımcıları Erhan Güzel ve Cengiz Uçar, Çatalca Belediyesi daire müdürleri, Çatalca Belediye Meclis Üyesi Tuncay Altun, Muratbey Mahalle Muhtarı Ceyhun Koç ve Muratbey Mahallesi halkı katıldı.


Toplantıda ilk olarak projede yer alan kapasite artışı ile ilgili teknik bilgiler verildi. İşletmenin yılda 12 ay, ayda 26 gün ve günde 12 saat çalışacağı vatandaşlara aktarıldı. Taş kırma ve eleme tesislerinde çalışacak nakliye araçlarının temizliğinden, nakliye araçlarının kullanacakları güzergaha, tarım alanlarının korunması için yapılacak çalışmalara kadar bir çok çözüm önerisi aktarıldı.


MURATBEY HALKI: “EVLERİMİZ DEPREMİN ZARARINDAN DAHA ÇOK ZARAR GÖRDÜ”


Yapılan sunumun ardından Muratbey halkı söz alarak duygu ve düşüncelerini bildirdiler. Tarım alanlarında toz nedeniyle çok büyük zarar oluştuğunu bildiren vatandaşlar, en az 40 tonluk ağırlıkları bulunan kamyonların her defasında Muratbey Mahallesi içinden geçtiğini dile getirdiler. Tozlanmaya karşı söylendiği gibi herhangi bir sulama yapılmadığını da söyleyen vatandaşlar, duyulan gürültünün de cabası olduğunu belirttiler. Dinamit kullanımında ise büyük endişe yaşadıklarını da aktaran Muratbey halkı, evlerinin depremin zararlarından daha büyük zararlar gördüğünü söyledi. Bir vatandaş ise yetkilileri misafirliğe davet ederek, “Bizi anlamak istiyorsanız gelin bir hafta sizleri ağırlayalım, yerimiz var. Bizi o zaman daha iyi anlarsınız.” dedi.


Muratbey halkı görüşlerini sunarken, Çatalca Belediye Meclis Üyesi Tuncay Altun da: “Hava görüntülerine bakıldığında Muratbey Mahallesi tozdan görünmemektedir. Taş eleme ve kırma tesisi ile ilgili faaliyetleriniz standartlarda görünse de biliyoruz ki değişen bir şey olmayacak.  Maden dendiği zaman halk bir tarafa atılıyor. Burada insan sağlığını savunuyorum. Ayçiçeklerine bakınca hangisi toz yemiş hastalanmış, hangisi toz yememiş anlayabiliyoruz. Nakliye kamyonları Muratbey Mahallesi´nin alt yolunu kullanıyor. Önceden futbol oynadığımız alanlara şimdi çocuğumun çıkmasından korkuyorum.” dedi.


ÇATALCA BELEDİYESİ, MURATBEY MAHALLE MUHTARLIĞI VE HALKIN GÖRÜŞÜ ALINMIYOR


Ardından ise Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara söz aldı. “İstanbul Büyükşehir Belediyesi´nde İmar Komisyonu´nda yapılan bir toplantıda da gümrüğü, taş ocaklarını ve Çatalca´nın yapısını anlatmaya çalıştım. Bu bölgede yapılacak bir çalışma ile ilgili olarak birçok kurumdan görüş alınacağı belirtiliyor. Çatalca Belediyesi, Muratbey Mahalle Muhtarlığı ve Muratbey halkına görüşü sorulmuyor. Halk ile muhatap olan biziz, herhangi bir sorun olunca halk bize geliyor. Halk katılım toplantısına davet geldiği zaman da sorumluluk anlayışımız gereği katılıyoruz.” şeklinde konuşan Başkan Cem Kara, taş ocaklarının verdiği zararlara dikkat çekti.


CEM KARA: “TAŞ OCAKLARININ VERDİĞİ ZARARLAR BELLİDİR”


Başkan Cem Kara, “Sunumdan ne anladık? 2015 yılında sona eren ruhsatlar 2035 yılına kadar uzatılmış. Buradaki işletmeler kapasitelerini artırarak 2035 yılına kadar hızlı bir şekilde çalışmak istiyorlar. Şu an istenilen kapasite ile mi çalışılıyor, eski kapasite ile mi çalışılıyor bunu bilemiyoruz. Asıl mesele şudur: Bölgemiz İSKİ koruma havzası içerisinde yer almaktadır. İnsanlarımız bu koruma havzası yasakları ile ev, bina, konut yapamazken, gölün yanı başında taş ocağı işletiliyor. İstanbul´un yanında yaşanabilecek alan bir tek bu bölgeler kaldı. Bölgemizi koruyamazsak İstanbul´a sunacak hiçbir şey kalmaz. Taş ocaklarının bitki örtüsüne, insan sağlığına verdiği zararlar nettir. Yollar bozuktur, bunlar küçük zararlardır. Ayçiçeklerine, ekine, insan vücuduna, ciğerlere verilen zarar asıl meseledir.” diyerek, bölgenin korunması gerektiğini sözlerine ekledi.


TAŞ OCAKLARININ RUHSATLARI İPTAL EDİLMELİDİR


“Çatalca merkezde Ferhatpaşa çeşmesi az akmaktadır. 600 yıldır akan kaynaktan su neden akmaz? Dinamitler Muratbey´de, İhsaniye´de patlatılırsa kaynaklar doğal olarak kurur. Bizim görüşümüz bütün taş ocakları nihayetlendirilmelidir. Ruhsatlar iptal edilmelidir. Siyasi partiler, muhtar, sivil toplum kuruluşları birlik olmalı. Muratbey´de 2000 insan yaşıyor. Buraya nüfus gelirse, gelen nüfus huzur bulamaz. Toplumun her kesimine uygun projeler burada hayata geçirilmelidir. Bu alanların ağaçlandırılarak rekreasyon alanları yapılması gerekmektedir.” diyerek sözlerini bitirdi.


Halk katılım toplantısının ardından Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, Muratbey Mahallesi´nde vatandaşlarla bir araya gelerek sohbet etti.


Yenigün


Geri Dön