23 / 04 / 2024

Çatalca’ya Balkan Şehitleri anıtı yapılıyor!

Çatalca’ya Balkan Şehitleri anıtı yapılıyor!

Çatalca Belediyesi, büyük göçlerin ve yıkımların yaşandığı Balkan Savaşları’ nda (1912-1914) düşman ordularına Çatalca’da karşı koyarken şehit düşenlerin ve gazilerin anısını yaşatmak üzere harekete geçti...




Belediye, tarihe “Çatalca direnişi” olarak geçen olayın sembolü olarak Balkan Anıtı açıyor. Anıt, Şair Necmettin Halil Onan Bulvarı ile Çatalca – İstanbul yolunun kesiştiği bölgede dikilecek. 17 Kasım’da anıtın yanı sıra Ulusal Egemenlik Parkı ile  yap – işlet – devret modeliyle ilçeye kazandırılan Atatürk Spor Kompleksi’nin birinci etabı da hizmete girecek. İkinci etap çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.


101 YILLIK DİRENİŞ


Rusya’nın kışkırtmasıyla Bulgaristan, Sırbistan, Yunanistan ve Karadağ anlaşarak 13 Ekim 1912’de Osmanlı’ya savaş açtı. Bulgar ordusu, Çatalca’ya kadar ilerleyerek İstanbul’u tehdit etmeye başladı. İstanbul’u almayı hedefleyen Bulgar kuvvetleri, 17 Kasım 1912’de Çatalca’da konuşlanmış Alaiye Taburları durdurdu. 1912 yılında 16 Kasım’ı 17 Kasım’a bağlayan gece Bulgar askerleri düzenledikleri pusuda süngü saldırısıyla Alaiye Taburu’na bağlı 657 askeri şehit etti. 



Yunus Doğdu/Akşam


Geri Dön