26 / 04 / 2024

Çatı cephe sektörü kentsel dönüşümle ivme kazanacak!

Çatı cephe sektörü kentsel dönüşümle ivme kazanacak!

Son dönemde büyüme ivmesi yakalayan çatı kaplama sektörü, bu yılda aynı trendini koruyacağının sinyallerini veriyor. Türkiye'de 250 milyon metrekare üretim kapasitesi bulunuyor. Çatı cephe sektörü kentsel dönüşümle ivme kazanacak...




Son dönemde büyüme ivmesi yakalayan çatı kaplama sektörü, bu yılda aynı trendini koruyacağının sinyallerini veriyor. Türkiye'de 250 milyon metrekare üretim kapasitesi bulunuyor. 


Yalıtım konusunda getirilen yasal zorunluluklar ve kentsel dönüşüm çalışmalarıyla, önümüzdeki süreçte büyüme ivmesini artırarak sürdürmeyi hedefliyor. Kentsel dönüşüm, Enerji Verimliliği Kanunu, Enerji Kimlik Belgesi gibi düzenlemeler, sektörün büyüme beklentilerini artırırken, tüketicinin Yeni Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı ile ısı yalıtımı ve enerji tasarrufunun artırılması noktasında teşvik edilmesi de sektör açısından önemli bir gelişme olarak görülüyor. 

Son 10 yılda gelişim grafiği ile dikkatleri üzerine çeken sektörün, özellikle tüketici bilincisi arttırma odaklı çalışmaları da bu süreçte etkili oldu. 


Sektör temsilcileri, elektrik ve doğalgaza gelen zamlar gibi nedenlerle, faturalarını azaltmanın yolunu arayan tüketici, konutların yalıtımına ve enerji tasarrufuna yöneldiğine dikkat çekiyorlar. 

Sektör temsilcileri, yeni yasal düzenlemeler ve teşviklerle birlikte ısı yalıtımına olan talebin 2014 yılında da artacağına işaret ediyor. 

2014 yılında yabancı sermayeli şirketler tarafından satın almalar yapılacağı yönünde duyumlar aldıklarını belirten sektör temsilcileri, bu sayede hem sektörün gelişmesine hem de ihracat potansiyelinin artmasına önemli katkıları olacağında birleşiyorlar. 

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN MEYVELERİ TOPLANACAK Sektörde son iki yıldır önemli gelişmelerin yaşandığını ifade eden sektör temsilcileri, Kentsel Dönüşüm Yasası'nın sektörü yakından ilgilendirdiğini aktarıyorlar. 

5 Ekim 2012 tarihinde Türkiye genelinde başlatılan kentsel dönüşüm hareketinin sektöre yansımalarının 2013 yılında daha net görüldüğünü ve sürecin bu yılda devam edeceğini aktaran sektör temsilcileri, Türkiye'de 7 milyon konutun yıkılıp yeniden inşa edilmesi planlandığının altını çiziyorlar. Buna karşın 20 milyon konutun yüzde 80'inde ısı yalıtımının olmadığını aktaran yetkililer, 2020 yılma kadar sürecek dönüşümden çatı kaplama sektörünün de nasibini alacağını ifade ediyorlar. 

Sektör temsilcileri, 2013 yılını yüzde 20 büyüme ve 6.4 milyar dolar ile kapatacaklarını öngörüyorlar. 

KAPASİTE ATIL DURÜYOR Çatı sektöründe 2013 yılında 2012 yılına göre yüzde 15 büyüme yaşandığını tahmin ediliyor. 2011 yılında 123.7 milyon metrekare olan çatı sektöründeki üretimin de 2012 yılı sonunda yüzde 5'lik artışla 130 milyon metrekareye ulaştığı ifade ediliyor. 

Sektör temsilcileri, 250 milyon metrekarenin üzerindeki kurulu kapasiteye bakıldığında, çatı sektöründe henüz değerlendirilemeyen 120 milyon metrekarelik atıl kapasite bulunduğunun altını çiziyorlar. 

ÖNCELİKLE HEDEF İHRACATI ARTTIRMAK Türkiye çatı sektörü, dünya çatı sektörünün yüzde l'lik dilimini oluşturuyor. Bunun da önemli bir kısmı, iç piyasa satışlarından oluşuyor. 

Bununla birlikte sektörün, son yıllarda yurtdışında inşaat yapan firmalar kanalı ile dünyaya açılma şansı elde ettiği vurgulanıyor. 

Sektör firmaları da fırsatı prestijli projelerle iyi değerlendirme arayışında. Şu anda üretilen çatı kaplama malzemelerinin ancak 15.5 milyon metrekaresi ihraç ediliyor ve ihracat rakamı, sektör büyüklüğünün yüzde 12'sine denk geliyor. 

Belirlenen hedef ise, bu oranı birkaç yıl içinde yüzde 20'lere taşımak. 

Sektörde 10-15 yıl öncesine kadar neredeyse yüzde lOO'ii ithal edilen şingıl, bitümlü membran gibi ürünlerin yüzde 90'ı, bugün yerli üretimle gerçekleştiriliyor. Türkiye, artık Avrupa ülkelerine bitümlü membran ve birçok ülkeye şingıl ihraç eder konuma gelirken, bu durum, ihracat hedefine ulaşılabileceğini de ortaya koyuyor. 


Ticaret Gazetesi 


Geri Dön