26 / 04 / 2024

Çatı onarımı için kiracı para öder mi?

Çatı onarımı için kiracı para öder mi?

Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yer alan esaslara göre çatılar, ortaklaşa kullanma, korunma veya faydalanma için zaruri olan; ortak alanlar arasında bulunuyor. Peki, çatı onarımı için kiracı para öder mi?



Çatı onarımı için kiracı para öder mi?

Kat Mülkiyeti Kanunu'nda yer alan esaslara göre çatılar,  ortaklaşa kullanma, korunma veya faydalanma için zaruri olan; ortak alanlar arasında bulunuyor.


Buna bağlı olarak tüm kat maliklerinin, çatı hususunda söz söyleme hakkı bulunuyor. Bu hakkın yanı sıra, çatı onarımının karşılanması gibi bir sorumlulukları da bulunuyor.


Ancak, çatı katını tek kat malikin kullanması durumun da durum değişmiyor. Çatı ile ilgili giderler tüm kat malikleri tarafından karşılanıyor. Peki, çatı onarımı için kiracı para öder mi?


Kat Mülkiyeti 20. madde uyarınca kat malikinin payına düşecek gider ve avans borcu ile gecikme tazminatından; bağımsız bölümlerin birinde kira akdine, oturma (sükna) hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı bir şekilde faydalananların da  müştereken ve müteselsilen sorumlu oluyor. 


Yine kiracının sorumluluğunun, ödemekle yükümlü olduğu kira miktarıyla sınırlı olduğu, yaptığı ödemenin de kira borcundan düşülebiliyor.  Kiracı, ödemesini "çatı onarımı" olarak yazdırarak bankaya yaptı ve dekontunu muhafaza ettirebiliyor.  Çatı onarımının yapılması durumunda kira döneminde yapılan masraf kirasından aynı oranda eksilerek tahsil edilmesi gerekiyor. Bu hususa ilegili yargıtay kararı aşağıda yer alıyor;


Yargıtay 18. Hukuk Dairesi

Tarih : 17/02/2005      

Esas No : 2005 / 661      

Karar No : 2005 / 922


Özü : ANA YAPIDAKİ ORTAK TERASIN ONARIMINA TÜM KAT MALİKLERİNİN KATILIMI ZORUNLU OLUP, DAVACININ BİR KISIM KAT MALİKİ LEHİNE FERAGATİ HALİNDE ONARIM GERÇEKLEŞMEYECEĞİNDEN TÜM KAT MALİKLERİNİN ONARIMA KATILMASI GEREKİR



Bina aidatı ödenmezse ne olur?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön